Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Raidījums: "Aplokšņu algas" palīdz uz pilnu jaudu nodarbināt viesstrādniekus

Tā dēvēto "aplokšņu algu" maksāšana uzņēmējiem ļauj ietaupīt ne tikai uz sociālo apdrošināšanas iemaksu rēķina, bet palīdz arī apiet ierobežojumus viesstrādnieku nodarbināšanā, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums Aizliegtais paņēmiens.

Proti, ēstuvju ķēdē Tokyo City darbā ir pieņemti desmitiem strādnieku no Uzbekistānas, Bangladešas un Indijas, kas šeit studē un saskaņā ar likumu nedrīkst strādāt ilgāk par 80 stundām mēnesī. Tajā pašā laikā viņi strādā pat vairāk nekā 200 stundas mēnesī, un algu par nelikumīgi nostrādātajām stundām saņem "aploksnē", proti neoficiālā veidā.

To raidījumam atzīst kāds jaunietis no Bangladešas - algas par 80 darba stundām (samaksa - aptuveni divi eiro stundā) tiek samaksātas legāli, pārējais - neoficiāli. Sevišķi daudz šāda veidā strādā cilvēki no Uzbekistānas. Šajā mācību gadā Latvijas augstskolās studē jau vairāk nekā tūkstotis Uzbekistānas pilsoņu, un viņus īpatsvarā pārspēj vien šeit studējošie jaunieši no Vācijas.

Neviena valsts iestāde šo imigrācijas likumu normu īsti nekontrolē. Valsts darba inspekcija raidījumam norādīja, ka viņiem nav pieejas datu bāzēm, lai redzētu, kurš un kā Latvijā ieceļojis un cik ilgi šī persona drīkst strādāt, savukārt Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde nekādos reidos nedodas.

Augstskolas Turība līdzīpašnieks un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis uzskata, ka attiecībā uz ārvalstu studentiem stundu ierobežojums būtu jāatceļ.

Jāatzīmē, ka gadījumos, ja uzņēmējs darbā grib pieņemt trešās valsts pilsoņus, ne studentus, tad viņi drīkst strādāt pilna laika darbu, bet viņiem jāmaksā vismaz vidējā alga, kas nu tuvojas 1000 eiro robežai. Tādā veidā Latvijas darba tirgus politika nodrošina to, ka ārvalstu speciālistus var piesaistīt augstāk kvalificētām darba vietām, bet kā melnstrādniekus šīs personas nodarbināt uzņēmējiem nebūtu izdevīgi.

 

Top komentāri

Riko
R
Jebkuram, kurš saprot kaut ko no ekonomikas un neplāno pensionēties tuvāko piecu gadu laikā, būtu jābūt skaidram, ka vārds 'sociālās garantijas' ir bubulis ar ko valdība jūs biedē, lai iekasētu jūsu sūri grūti pelnīto naudu (lai gan 20% no soc. nod. sedz darba devējs). Mācieties rīkoties ar naudu un nebūs vecumdienās jāpaļaujas uz valsts garantijām. Mani divi centi...
aga
a
Esmu pateicīga darba devējam, ka man viss tiek izmaksāts legāli - es varu normāli izņemt A, B slimības lapu, man sanāca pieklājīga summa bērna kopšanas atvaļinajumā. Tie, kas kliedz, ka nevajag maksāt valstij nodokļus, šauj paši sev kājā. Viss, ko Jūs nošmaucat valstij, valsts atgūst ieviešot papildus nodokļus, nodevas utt., jo tas valsts maciņš ir jāpilda.
IIN no pensijas
I
Valsts nodokļu politika, atvelkot IIN no pensijas, veicina izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Ja persona pati sev uzkrāj pensijas kapitālu krājkontā, tai, pirmkārt, netiek atvilkta teju ceturtā daļa naudas (iedzīvotāju ienākuma nodoklis), otrkārt, ir iespējams kontu patukšot straujāk, ja rodas vēlme iegādāties kaut ko vērtīgu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas