Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Raidījums: Bažas par neobjektīvu ekspertīzi konkursā par radioaktīvo atkritumu tvertnes būvi

Jaunu radioaktīvo atkritumu tvertni glabātavā Radon varētu būvēt firma Velve, ziņo Latvijas televīzijas raidījums de facto. Velve bija vienīgais pretendents, kas iesniedzis savu piedāvājumu konkursā. Piedāvājumā norādītā cena - aptuveni 10 miljoni eiro (ar PVN) - bija piecreiz lielāka par sākotnēji, 2016. gadā, paredzēto līgumcenu (aptuveni divi miljoni eiro). LTV raidījumā arī paustas bažas, vai piedāvājums vērtēts objektīvi.

Sākotnējā iepirkumā pieteikušies divi pretendenti. Pirmais – vairāku uzņēmumu apvienība. Tajā ir Latvijas un Lietuvas būvfirmas Riga Rent un Litcon, Lietuvas kompānija Specialus montažas – NTP, kas nodarbojusies ar atomelektrostaciju remontu un radioaktīvo atkritumu apglabāšanu – nesen tā uzbūvējusi šādu glabātavu pēc Ignalinas atomelektrostacijas pasūtījuma. Apvienībā ir arī Nuvia grupas uzņēmums. Šī korporācija nodarbojas ar atomelektrostaciju celtniecību un demontēšanu visā pasaulē. Apvienība bija gatava izdarīt nepieciešamos darbus par summu, kuru valsts jau bija atlikusi šim mērķim.

Iepirkumu organizēja Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC), tur nolēma, ka līgumus jāslēdz ar otru pretendentu - Latvijas būvfirmu Velve, neskatoties uz to, ka Velves nosauktā cena izrādījās četrreiz lielāka par summu, ar ko valsts bija rēķinājusies, proti, Velve darbus piedāvāja paveikt par vairāk nekā astoņiem miljoniem eiro. 

Uzņēmums sadārdzinājumu komentē atturīgi: "Kā ikvienam objektam, arī šim piedāvājumam summu ietekmējusi virkne faktoru - gan klienta izvirzītās prasības, gan projekta specifika un kopējais tirgus. Velves izmaksu aprēķins un piedāvājums abu iepirkumu gadījumos atbilst reālajām tirgus cenām, objekta iepirkuma specifikācijai, sarežģītībai un paredzētajam darbu apjomam."

To, ka Velve piedāvājums ir labāks, nosprieda ar neatkarīgā eksperta SIA Būvuzraugi LV palīdzību – to nolīga LVĢMC. Būveksperts secinājis, ka lietuviešu un čehu aprēķini ir neprecīzi un neatbilst noteikumiem, toties ar Velves piedāvājumu viss esot kārtībā.

Taču raidījumā de facto paustas bažas - nav skaidrs, vai šis eksperts tiešām ir neatkarīgs. LTV raidījuma žurnālisti noskaidroja, ka firmas īpašnieks Vitālijs Hrapovs vienlaikus ir arī uzņēmuma Moduls Engeneering padomes priekšsēdētājs, pavisam nesen to arī vadījis. Velve un Moduls Engeneering ietilpst vienā holdingā.

Hrapova firma Velves piedāvājumu vērtējusi divreiz. Pirms gada pirmo iepirkumu atcēla un sāka visu no jauna – lielās summas dēļ Eiropas Savienības noteikumu paredzēja sludināt starptautisku konkursu.  Tajā atkal uzvarēja Velve – šoreiz jau kā vienīgais pretendents un ar vēl dārgāku piedāvājumu – ap 10 miljoniem eiro. Iepirkuma komisijas locekle apgalvo – par to, ka ar milzīgu sadārdzinājumu uzvarējušais uzņēmums un eksperts, kas vērtēja šo piedāvājumu, ir saistīti, uzzinājuši tikai no LTV.

Tagad ministrija plāno – projektu sadalīs, uzbūvēs tikai pašu nepieciešamāko, lai pietiktu naudas – izmantos to summu, kas budžetā rezervēta Salaspils reaktora demontāžai. Jāteic, iepirkums par to, kam uzticēs demontāžu, jau noticis. Tajā atkal divi piedāvājumi. Viens – kāda firmu apvienība, gatava paveikt darbus par summu, līdzīgu tai, ko valsts atvēlējusi šim mērķim – ap pieciem miljoniem eiro. Otrs pretendents - Velve. Viņi gatavi demontēt Salaspils reaktoru par piecreiz lielāku summu – 28 miljoniem eiro.

Top komentāri

Dzintaru koncertzālē 18 milj.
D
Ja Dzintaru koncertzāles vecā korpusa remontā Truksnis varēja norakstīt 18 milj. , tad kāpēc lai atomu glabātavā nenorakstītu 5 ?
Otkats Baigais
O
Latvijā ierasta prakse. Maksājiet kārtīgi no0dokļus. Ar naudasiztētērēšanu mums problēmu nebūs.
cenmuļķim skorsezem nekas nav skaid
c
muļķim skorsezem nekas nav skaidrs. 1. PSRS jau bija sarīkojusi masu slepkavību Lietuvā un nekādu saeku nebija. 2. Meli par provokācijām ir visu laiku un tautu nacistu pēdējais arguments. 3. 2014. gada berkutiešiem nebija pavēles atrasties kazarmās, viņi bija galvenie represiju izpildītāji. 4. PSRS nacistiem bija milmuļķim skorsezem nekas nav skaidrs. 1. PSRS jau bija sarīkojusi masu slepkavību Lietuvā un nekādu saeku nebija. 2. Meli par provokācijām ir visu laiku un tauitu nacistu pēdējais arguments. 3. 2014. gada berkutiešiem nebija pavēles atrasties kazarmās, viņi bija galvenie represiju izpildītāji. Pēc noziedznieka madziņa domām aizliegts viedoklis, nelikumīgi dzēsts un atjaunots no citas adreses.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas