Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Rebenoks piedalījies sarunās ar Latvijas gāzes un Conexus akcionāriem

Aizvadītajā nedēļā ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) atstādināja viņa vadītās ministrijas valsts sekretāru Ēriku Eglīti, kurš atteicās Latvenergo padomē iecelt ministra padomnieku Pāvelu Rebenoku. Raidījums Nekā personīga ir uzzinājis, ka Rebenoks piedalījies arī oficiālās sanāksmēs ar Conexus un Latvijas gāzes akcionāru Marguerite fondu.

Iepriekš minēto intervijā raidījumam Nekā personīga apstiprināja arī pats Rebenoks. Raidījums norāda, ka ministra palīgam nav pielaides valsts noslēpumam, tāpēc nav skaidrs, kā Rebenoks varēja pārrunāt jautājumus, kas bija un joprojām ir stingri slepeni. 

Latvenergo ir lielākais valstij piederošais uzņēmums. Koncerna gada ieņēmumi ir ap 900 miljoniem, tīrā peļņa - ap 80 miljoniem eiro. Latvenergo vērtība ir vairāk nekā pusotrs miljards eiro, kas to padara par vērtīgāko kompāniju Latvijā. 

10 gadus uzņēmuma vadītāja krēslā sēž Āris Žīgurs. Viņam un vēl diviem valdes locekļiem šī gada rudenī beigsies pilnvaru termiņš. Jaunā valde jāatlasa un jāapstiprina Latvenergo padomei. Jau pusgadu tādas uzņēmumam nav, ir iecelta pagaidu padome. Konkursā atlasīti kompetentākie padomes locekļi, ko Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis trešdien grasījās apstiprināt atbildīgajā amatā. Taču ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro pusstundu pirms tam Eglīti atstādināja. Ieceļamo sarakstā Eglītis nebija iekļāvis Nemiro padomnieku Pāvelu Rebenoku.

Eglītis skaidro: "Šis process klasiski ir tāds, ka tajā brīdī, kad ir pēdējā kārta, mēs esam saņēmuši pēdējos kandidātus, no kuriem tad izvēlieties padomes locekļus. Attiecīgi no astoņiem kandidātiem, par kuriem tika lūgts novērtējums, tika saņemts viedoklis, ka par diviem cilvēkiem ir jāveic pilnā novērtēšana un tikai tad varēs pateikt kaut ko vispār. Un par vienu cilvēku bija pirmsšķietami negatīvs viedoklis, līdz ar to bija tāda situācija miksēta."

 No vairākiem avotiem Nekā personīga zināms, ka kandidāts ar dienestu negatīvo vērtējumu ir Pāvels Rebenoks.  

Pašlaik visiem kandidātiem jāpiesakās pielaides valsts noslēpuma saņemšanai, līdz ar to process ieilgs vēl par vairākiem mēnešiem. Šajā laikā darbu turpinās pagaidu padome, kuru vada valsts sekretāra vietnieks Edmunds Valantis, kuru Nemiro virza par nākamo Ekonomikas ministrijas valsts sekretāru. Valdībai par to jālemj otrdien.

Nemiro, skaidrojot radušos situāciju ar Eglīti, gan atzīst, ka sadarbība ar valsts sekretāru nav bijusi laba jau ilgstoši. 

Pamats atstādināšanai ir sūdzība no Nemiro partijas biedrenes vadītās Saeimas OIK izmeklēšanas komisijas. Mēneša laikā Eglītis neesot iesniedzis visu tās pieprasīto informāciju. Komisijai šomēnes ir jāsagatavo noslēguma ziņojums, bet dalībnieki apšauba, cik kvalitatīvi būs secinājumi.

Eglītis dienu pirms atstādināšanas iesniedzis atlūgumu un tagad ministru publiski kritizē. Nemiro licis valsts sekretāram pieņemt politiskus lēmumus - atteikties no tiesvedības ar Parex akcionāriem un iecelt Latvenergo padomē Rebenoku.  

Nekā personīga informē, ka Rebenoks mēģina ietekmēt lēmumus un padomu došanas vietā rīkojas it kā pats būtu ministrs. Īsajā divu nedēļu laikā Rebenoka padome kādam no Latvenergo valdes locekļiem piedāvājusi veidot vēja enerģijas projektu un pirkt gatavu vēja parku. 

Rebenoks gan informāciju noliedz. "Es neesmu pārrunājis nekādus vēja parku jautājumus ar Šķēles kungu. Esmu ticies, ticiet man, ar Forbes 100 cilvēkiem, es viņus pazīstu personīgi, pazinu viņus pirms es kļuvu par padomnieku, pazīšu arī pēc tam, nevajag meklēt to, kā nav." 

"Mums ir jābūvē savi vēja parki. Es personīgi kā patriotiski noskaņots cilvēks esmu pret to, lai to darītu, piemēram, ārzemnieki. Tas ir jādara mūsu uzņēmējiem, bet tas ir saistīts ar lielām investīcijām, līdz ar to Latvenergo kā tiešām kompānija, kas var pavilkt tādu jaudu, jābūvē sava parki," skaidro Rebenoks.

Ekonomikas ministrija izdarīja visu, lai Latvenergo padomē nonāktu Rebenoks. Konkursa noteikumi paredzēja, ka vienam no padomes locekļiem bija jābūt juristam.

Zīmīgi, ka, esot ekonomikas ministra ārštata padomnieks, Rebenoks piedalījies arī tikšanās ar Conexus un Latvijas gāzes akcionāru Marguerite fondu.

Rebenoka spilgtākais ieraksts CV ir padomes priekšsēdētāja amats Olainfarm. Viņš tajā nonāca 2018. gadā kā vienas Valērija Maligina mantinieces uzticamības persona. Līdz ar viņu ieradās arī jurists Mārtiņš Krieķis. Abu ietekme uz Olainfarm bija liela. 

Raidījums atgādina, ka policija joprojām izmeklē aizdomas par Olainfarm notikušu līdzekļu aizplūšanu. Līdz ar Rebenoku un Krieķi Olainfarm padomē nonāca Daina Sirlaka, ko tagad Nemiro iecēlis jaunizveidotās Ventas ostas padomē. 

Citu valdības partiju uzstājības dēļ Nemiro tomēr uz Latvenergo padomi Rebenoku varētu nevirzīt. Par to viņš prasa lielāku ietekmi Rīgas brīvostā.

Nekā personīga zināms, ka Eglīša atstādināšanu un rotēšanu izraisījusi citu ministriju valsts sekretāru satraukumu. Viņu vērtējumā šis ir kārtējais gadījums, kad no civildienesta ierēdņa tiek prasīta politiska rīcība. Valsts sekretāri nākamnedēļ apsver par to rosināt plašāku diskusiju.

Latvenergo gadījums nav pirmais šajā valdībā, kad amatu konkursi tiek pielāgoti konkrētām personām. Pirms divām nedēļām Nekā personīga par izmaiņām citā lielā valsts uzņēmumā Latvijas Valsts meži. Šajā uzņēmumā pēc Kaspara Gerharda (NA) nonākšanas zemkopības ministra amatā tika izveidota jauna valdes locekļa vieta, konkursā norādot ļoti specifiskas prasības. Tām perfekti atbilda Gerharda uzticamības persona - Jānis Lapiņš. 

Pirmdien tiks paziņoti arī Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas jaunās padomes locekļu vārdi. Latvijas televīzija ziņo, ka starp viņiem ir Baiba Rubesa – veselības ministres Ilzes Viņķeles (A/P) partijas biedrene.

Top komentāri

Kika
K
Cik nepatīkams tips! Te nu bija taisniguma sludinătăji no KPV! Nemiro nekaunība parsniedz pat Şlesera laika praksi savējo şoferdēlu bīdīşană. Kaimiņş tădu şļuru ievilcis saeimă un valdībă
Itamars Toledano
Rebenoks ir meisters REBĒS, tāpēc Ņemiro viņu kā ēst VAJAGA. Un mūlis kā zombijam no Marsa..
Rebjonoks
R
ar plikām resnam ciskām uz motorlaivas apskāvies ar vīrišķiem - tādas bildītes visiem redzamas internetā. Krievu u ž..u pidaru mauka. Kāda ralfiņam orientācija, šai zilajai austerei, ko?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas