Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Reģistrētā adresē neesošus uzņēmumus likvidēs

Uzņēmumi, kuri neatradīsies reģistrētajās adresēs, tiks pakļauti vienkāršai likvidācijai bez nodokļu administrācijas lēmuma par saimnieciskās darbības apturēšanu. To paredz topošie grozījumi Komerclikumā un Uzņēmumu reģistra likumā, par kuriem jau ilgāku laiku notiek diskusija Tieslietu ministrijā, vēsta Dienas Bizness.

Šogad Uzņēmumu reģistrs pierakstījis 8560 (gan pēc UR, gan pēc VID lēmumiem) kapitālsabiedrību darbības izbeigšanu. Iemesli darbības izbeigšanai ir dažādi – uzņēmumam nav valdes, tas nekomunicē ar nodokļu administrāciju vai arī nav nekādu ziņu par tā saimniecisko darbību. Šādos gadījumos valsts var vienkāršotās likvidācijas procedūras kārtībā, neiesaistot tiesu, izslēgt uzņēmumu no reģistra.

Turpretī gadījumos, kad uzņēmums neatrodas juridiskajā adresē, procedūra ir sarežģītāka. Šāda uzņēmuma darbības izbeigšanu var panākt tikai tiesas ceļā, un pēc tam vēl ir jāveic uzņēmuma likvidācija. Tāpēc rodas jautājums, vai šo procesu nevar veikt ātrāk un efektīvāk, proti, nosakot, ka vienkāršotu likvidāciju bez tiesas iesaistes varētu veikt arī gadījumos, kad uzņēmums neatrodas vai nav sasniedzams juridiskajā adresē vai arī uzņēmuma īpašnieki apzināti deklarējušies svešā adresē ar viltotu īpašnieka (vai pārvaldnieka) rakstisku piekrišanu. Tiesa gan, publiski nav zināms neviens gadījums, kad tiktu sodīti cilvēki, kuri viltojuši īpašnieku parakstus, ar kuriem akceptēta juridiskās adreses izmantošana.

Pašlaik arī nav ticamu datu, cik daudz šādu uzņēmumu "dzeguzēnu" ir un cik ir tādu, kuriem ir "oficiāli reģistrēta ligzda", bet viņi tajā neatrodas, norāda Dienas Bizness.

Par par savā īpašumā pēkšņi atrastiem "dzeguzēniem" fiziskas personas sūdzējušās gan Uzņēmumu reģistrā, gan Valsts policijā, taču pie risinājuma, kā no šiem "atradeņiem" atbrīvoties, tā arī nav izdevies nonākt. 2012.gadā tika konstatēts šokējošs fakts, ka kāda cilvēka īpašumā pretēji likumam bez viņa ziņas reģistrēts 81 uzņēmums, no kuriem tobrīd šajā juridiskajā adresē joprojām atrodas 76, tomēr daļa no turienes esot "izrakstījušies". 2012. gada astoņu mēnešu laikā UR tiesībsargājošajām iestādēm bija nosūtījis materiālus par 243 uzņēmumiem, kuri neatrodas juridiskajā adresē, iespējamo viltoto piekrišanu (parakstu) un citu dokumentu viltošanu ar lūgumu veikt pārbaudi par to, ka Uzņēmumu reģistrā sniegtas apzināti nepatiesas ziņas par šiem uzņēmumiem. No tiesībsargājošajām iestādēm iestāde saņēmusi 104 atteikumus uzsākt kriminālprocesu, tikai 27 paziņojumus par kriminālprocesa uzsākšanu un vēl 23 – par kriminālprocesa izbeigšanu.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 26.oktobra, avīzē Dienas Bizness

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas