Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Rēzeknē atkal runā par balsu pirkšanu

Drošības policija norāda, ka maksāšana par balsīm īpaši aktuāla ir Latgalē, jau saņemtas pirmās sūdzības.

Rēzeknes policija pārbaudīs visus saņemtos signālus par iespējamiem mēģinājumiem nelikumīgi ietekmēt pašvaldību vēlēšanu rezultātus, Dienai apliecināja pilsētas kārtības policijas priekšnieks Antons Gaisiņš. Pēdējās dienās policija ir saņēmusi divus anonīmus telefona zvanus, kuros brīdināts par balsu pirkšanu, taču neviena rakstiska iesnieguma pagaidām nav. Policija nevēlējās atklāt konkrētas vietas, kuras minējuši zvanītāji, taču netieši apliecināja — tie varētu būt iecirkņi, kuros jau pirms četriem gadiem balsu pirkšana notikusi visintensīvāk.

Pirms vēlēšanām pieaug gadījumu skaits, ka vēlētājiem tiek piedāvāta materiāla atlīdzība par balsošanu konkrēta saraksta vai kandidāta labā. Īpaši aktuāli tas ir Latgales reģionā, Dienai norādīja Drošības policijā. Vēlēšanu laikā Drošības policija strādās pastiprinātā režīmā. A.Gaisiņš stāsta, ka Rēzeknē vēlēšanu dienā sestdien dežūrās pie vēlēšanu iecirkņiem būs iesaistīti vairāk nekā 100 likumsargi.

"Balsu pirkšana notiek, tikai varbūt ne tik atklāti kā pirms četriem gadiem," Dienai teica TB/LNNK saraksta līderis Rēzeknē Antons Ludboržs. Otrdien LTV diskusijā starp Rēzeknes domes deputāta kandidātiem viņš paziņoja, ka iespējamā balsu pirkšanā iesaistīti Saskaņas centra (SC) un LPP/LC sarakstu kandidāti. Paziņas A.?Ludboržam esot stāstījuši par SC saraksta kandidāta Anatolija Pušņakova aktivitātēm balsu pirkšanā, kā arī par baidīšanu ar Krievijas kriminālajiem grupējumiem nepaklausības gadījumā. Savukārt Rēzeknes pansionāta iemītnieki esot baidījušies pieņemt tēvzemiešu aģitācijas materiālus, sakot, ka viņiem jābalso par LPP/LC, pretējā gadījumā viņiem var nedot ēst.

Saistībā ar šiem izteikumiem A.Pušņakovs jau vērsies policijā, prasot A.Ludboržu saukt pie atbildības par apmelošanu. Šādu iespēju apsvērusi arī Rēzeknes domes Sociālās pārvaldes priekšniece, LPP/LC saraksta kandidāte Jeļena Laškova. Viņa sarunā ar Dienu neslēpa, ka pansionāta iemītnieku sapulcē pirms dažām dienām minējusi savu politisko piederību, tomēr noliedza, ka būtu spiedusi kādu balsot par LPP/LC. Par to, ka pansionāta iemītnieku izvēle vēlēšanās varētu būt bijusi ietekmēta, neoficiāli runāja arī iepriekšējās vēlēšanās.

2005.gada augustā Rēzeknē bija jārīko atkārtotas vēlēšanas, jo Administratīvā rajona tiesa atcēla pavasarī notikušo vēlēšanu rezultātus, uzskatot, ka tajās uzpirktas balsis tādā apjomā, kas varēja ietekmēt vietu sadalījumu Rēzeknes pilsētas domē.

To, ka 2005.gada vēlēšanās balsis pirktas arī Jūrmalas domes vēlēšanās, tiesa atzina, tomēr uzskatīja, ka nav tiešu pierādījumu, ka tādēļ ietekmēts vēlēšanu iznākums, un Jūrmalā atkārtotas vēlēšanas netika rīkotas.

Centrālā vēlēšanu komisija atgādina, ka, izejot no vēlēšanu iecirkņa, ir iespēja nodrošināties pret balsu uzpirkšanu — pie izejas būs pieejami brīvi vēlēšanu komplekti, kuros varēs sameklēt vajadzīgo vēlēšanu zīmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas