Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Rēzeknieši pilni apņēmības uzcelt koncertzāli

Rēzeknes upes ielejā, iespējams, jau pēc dažiem gadiem pacelsies Austrumlatvijas koncertzāles ēka, kurā vēl bez koncertiem demonstrēs kino, organizēs izstādes un citas sabiedriskās aktivitātes. Kā tā izskatīsies, kļūs zināms vasarā — priekšlikumi skiču projekta konkursā arhitektiem jāiesniedz līdz 28.maijam. Otrdien daudzi bija sabraukuši Rēzeknē, lai iepazītos ar koncertzāles ideju un būvniecības vietu.

Nesen apstiprinātajā pilsētas integrētās attīstības programmā 2007.—2013.gadam Rēzekne par prioritāti izvēlējusies kultūru un izglītību, tāpēc jaunajā koncertzālē akcents tiks likts uz telpu daudzfunkcionalitāti, uzsver Rēzeknes domes priekšsēdētājs Juris Guntis Vjakse (TP). Proti, ēkā paredzētas divas akustiskās zāles 900 un 200 vietām, izstāžu zāle, kafejnīca un dzimtsarakstu nodaļa. Iecerēts, ka jaunā būve kļūs par profesionālā pūtēju orķestra Rēzekne un tradicionālās tautas mākslas kolektīvu pastāvīgu mājvietu.

Arhitektu biroja Jaunromāns un Ābele arhitekti Mārtiņš Jaunromāns un Māra Ābele, kuri piedalīsies koncertzāles metu projektu konkursā, izceļ rēzekniešu prasību izveidot ēku ar "savdabīgu latgalisku koeficientu". Arhitektu biroja Kubs pārstāve Ieva Skadiņa atzīmē, ka projektam izvēlēta interesanta, bet sarežģīta vieta upes krastā. Liepājas pilsētas domes attīstības pārvaldes vadītājs Vilnis Vitkovskis to vērtē kā ļoti veiksmīgu. "Atzinīgi jāvērtē tas, ka rēzeknieši ir rūpīgi pārdomājuši, kā šo daudzfunkcionālo centru ekonomiski un ilglaicīgi apdzīvot. Tas pierāda, ka pilsētai šis projekts ir vajadzīgs," viņš uzsver. Liepāja, kas arī plāno būvēt jaunu koncertzāli, tikusi tālāk — pašlaik notiek sarunas ar arhitektu Volkeru Giencki (Austrija) par tehniskā projekta izstrādi. Arī Ventspils jau izvēlējusies koncertzāles arhitektonisko risinājumu.

Visas šīs pilsētas vieno cerība projektu īstenošanai saņemt līdzfinansējumu Kultūras ministrijas (KM) izstrādātās reģionālo koncertzāļu attīstības programmas ietvaros. Pamatojoties uz šo dokumentu, ministrija savukārt cer uz Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu atbalstu. "Finansējumu 24 miljonu eiro apmērā (Ls 16,87 milj. — red.) mēs izcīnīsim, tomēr ES nostāja ir tāda, ka tiks atbalstītas būves, kas kalpos ne tikai mūzikas vajadzībām, bet arī citām funkcijām — mūžizglītībai, konferencēm, semināriem. Ja visi šie priekšnoteikumi tiks ievēroti, visticamāk, ka trīs celtnes reģionos šo līdzfinansējumu arī saņems," saka KM Kultūrpolitikas ieviešanas departamenta direktore Dace Vilsone. Detalizētie kritēriji, pēc kuriem tiks izvēlēti finansējuma saņēmēji, vēl nav apstiprināti valdībā. Ja Rēzekne šajā trijniekā neiekļūs, tā ir gatava meklēt citas iespējas, kā projektu īstenot. Jāatgādina, ka saskaņā ar izstrādāto programmu Latvijā kopumā iecerēts uzcelt piecas reģionālās koncertzāles.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas