Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Rosina stingrākas normas šaujamieroču un militāro simulāciju spēļu ieroču regulējumā

Iekšlietu ministrija (IeM) sagatavojusi jaunu Ieroču aprites likumprojektu, kurā paredzētas stingrākas normas šaujamieroču un militāro simulācijas spēļu ieroču regulējumā.

Likumprojekts nesen izsludināts valsts sekretāru sanāksmē un tas vēl būs jāpieņem valdībai un jāapstiprina Saeimai. IeM patlaban to iekļāvusi publiskai apspriešanai

Likumprojekts sagatavots, lai pārņemtu ES direktīvas prasības šaujamieroču aprites, salūtieroču regulējumā, gāzes un signālieroču, kā arī dezaktivēto šaujamieroču aprites regulējumā.

Patlaban likums paredz ieroču un munīcijas tehnisko klasifikāciju atbilstoši to iedalījumam A, B, C un D šaujamieroču kategorijās, kā arī pneimatisko ieroču kategoriju. A kategorijas šaujamieroči, piemēram, ir automātiskie šaujamieroči, bet B kategorijā, piemēram, ieskaita atkārtotas darbības īsstobra šaujamieročus.

Likumprojektā paredzētas tiesības šaujamieroču muzejiem ar Valsts policijas atļauju kolekcionēt A kategorijas šaujamieročus, bet fiziskām personām ar Valsts policijas atļauju kolekcionēt A kategorijas sestās un septītās apakšgrupas šaujamieročus.

Likumprojekts paredz juridiskām personām, kas īsteno savu profesionālo darbību kultūras jomā vai vēstures notikumu atveidošanā, iegādāties, glabāt, pārvadāt un izsniegt izmantošanai kultūras jomas un vēstures notikumu atveidošanas lietojumam klasificētus A kategorijas automātiskus salūtieročus un tiem paredzētas salūtpatronas.

Likumprojekts paredz, ka pusautomātiskus, atkārtotas darbības vai viena šāviena īsstobra gāzes ieročus un signālieroču pistoles, kuras var pārveidot šaušanai ar lodi uzskata par B kategorijas šaujamieročiem.

Likumprojekts paredz, ka C kategorijas šaujamieroči ar Valsts policijas atļauju atbilstoši to iedalījumam pēc lietojuma ir paredzēti personām sportam, medībām, pašaizsardzībai, kolekcionēšanai, kultūras jomas un vēstures notikumu atveidošanai.

Tāpat paredzēts, ka Latvijā būs aizliegta tāda šaujamieroču pārveidošana, kuras rezultātā tiek mainīta šaujamieroču kategorija.

IeM rosina likumprojektā iekļaut terminētās ieroču atļaujas. Patlaban likums nosaka, ka ieroču kolekcijas atļaujas, kā arī ieroča glabāšanas atļaujas izsniedz uz nenoteiktu laiku. Ieroča nēsāšanas atļaujas izsniedz uz desmit gadiem. Savukārt Eiropas šaujamieroču apliecību Valsts policija izsniedz uz pieciem gadiem personai, kurai reģistrēti B, C vai D kategorijas šaujamieroči.

Ņemot vērā minēto, likumprojektā ir paredzēti pārejas noteikumi, kas nosaka, ka ieroča nēsāšanas, glabāšanas un ieroču kolekcijas atļaujas, kas līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai tika izsniegtas uz nenoteiktu laiku, derīguma termiņš ir līdz 2023.gada 14.septembrim. Vienlaikus ir paredzēti pārejas noteikumi, kas nosaka, ka ieroča nēsāšanas atļaujas, kas līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai izsniegtas uz desmit gadiem, derīguma termiņš ir līdz 2023.gada 14.septembrim.

Likumprojekts nosaka, ka ieroču komersantiem un ieroču brokeriem, kas veic komercdarbību ar A kategorijas šaujamieročiem ir izsniedzama terminēta licence uz pieciem gadiem. Tāpat rosināts, ka Valsts policijas licencēšanas komisija uz pieciem gadiem izsniedz ieroču brokera licenci komercdarījumiem ar A, B, C kategorijas medību, sporta, pašaizsardzības, kolekcijas šaujamieročiem un tiem paredzēto munīciju.

IeM rosina ieroču komersantiem un ieroču brokeriem uzlikt par pienākumu ziņot Valsts policijai par aizdomīgiem darījumiem ar šaujamieročiem un munīciju, kā arī gāzes un signālieročiem.

Ieroču komersantam būs pienākums 24 stundu laikā ievadīt Ieroču reģistrā ziņas, kas ļauj identificēt un izsekot visus ieroča komersanta izgatavotos un realizētos šaujamieročus, gāzes ieročus, lielas enerģijas pneimatiskos ieročus un munīciju. Tas pats attiecas uz deaktivizētajiem šaujamieročiem un remonta laikā nomainītām šaujamieroču būtiskām sastāvdaļām.

Pilnveidota ieroču un munīcijas tehniskā klasifikācija atbilstoši nacionālām vajadzībām. Ņemot vērā minēto, likumprojekts papildināts ar ieroču kategoriju uzskaitījumu. Likumprojekts paredz izveidot jaunu D kategoriju, kurā tiks ietverti lielas enerģijas pneimatiskie ieroči, kuru šāviņa sākumenerģija ir lielāka par 12 džouliem.

Likumprojekts paredz, ka fiziskajām personām no 18 gadu vecuma un juridiskajām personām ir tiesības iegādāties, glabāt, nēsāt, kolekcionēt, pārvadāt, pārsūtīt un realizēt D kategorijas lielas enerģijas pneimatiskos ieročus tikai ar Valsts policijas atļauju. Likumprojekts paredz D kategorijas lielas enerģijas pneimatiskos ieročus izmantot medību un sportam.

Tāpat likumprojektā izveidota E kategorija, kurā būs ietverti gāzes ieroči un signālieroči, kurus nevar pārveidot šaušanai ar lodi vai daudzkomponentu šāviņu. Likumprojekts paredz, ka fiziskajām personām no 18 gadu vecuma būs tiesības iegādāties, pārvadāt, glabāt un nēsāt E kategorijas pašaizsardzībai klasificētus gāzes ieročus un signālieroču pistoles, kas paredzētas pašaizsardzībai.

IeM rosina izveidot arī F kategoriju, kurā ietverti mazas enerģijas pneimatiskie ieroči, kuru šāviņa sākumenerģija nepārsniedz 12 džoulus. Likumprojekts paredz, ka personām no 18 gadu vecuma būs tiesības iegādāties un izmantot treniņos un sporta sacensībās šīs kategorijas ieročus.

IeM skaidro, ka Latvijā šobrīd ļoti strauji kļūst populāras militārās simulācijas spēles. Minētājās spēlēs izmanto "straikbola" ieročus, "paintbola" ieročus, "lāzertaga" ierīces. Patlaban Latvijā bez jebkāda vecuma ierobežojuma ir iespējams iegādāties iepriekšminētās ierīces, kas līdzinās kaujas šaujamieročiem.

Ņemot vērā minēto, F kategorija likumprojektā papildināta ar "paintbola" un "straikbola" ieročiem, kas pēc ārējā izskata atveido rūpnieciski ražotos šaujamieročus un kuru šāviņa sākumenerģija pārsniedz 0,5 džoulus. Vienlaikus F kategorija papildināta ar lāzertaga ierīcēm. Likumprojekts par "lāzertaga" ierīci uzskata priekšmetu, kas pēc ārējā izskata atveido rūpnieciski ražotos šaujamieročus, vai tie ir dezaktivēti šaujamieroči, kas ir pielāgoti šaušanai ar lāzera vai infrasarkano staru.

Likumprojekts paredz, ka 18 gadu vecumu sasniegušām personām, ir tiesības iegādāties un izmantot iepriekšminētos ieročus, tai skaitā izmantot to simulācijas spēlēs atbilstoši likuma nosacījumiem.

Likumprojekts paredz fiziskajām un juridiskajām personām atļaut izmantot šos ieročus sev piederošajā vai valdījumā, vai turējumā esošajā nekustamajā īpašumā, ja īpašums ir norobežots. To izmantošanā jānodrošina tādi apstākļi, kas nepieļauj vides, dzīvnieku, cilvēku dzīvības vai citiem piederošās mantas apdraudējumu, kā arī neapdraud sabiedrisko drošību.

IeM rosina likumprojektā paredzēt, ka ieroču un munīcijas klasifikācija nav attiecināma uz dienesta un militārajiem šaujamieročiem, lai neierobežotu valsts un pašvaldību institūcijas, kurām tiesības iegādāties, glabāt un savā darbībā izmantot šaujamieročus un speciālos līdzekļus.

Likumprojektā rosināts visiem valsts drošības iestādes vadītājiem piešķirt tiesības par priekšzīmīgu dienesta vai darba pienākumu pildīšanu apbalvot darbiniekus ar personiskajiem apbalvojuma ieročiem. Patlaban tāda iespēja ir tikai Satversmes aizsardzības birojam.

 

Top komentāri

Trollis JT
T
Sabiedrībā, kur ir tik daudz nenormālu indivīdu, nav pieļaujama reāliem ieročiem līdzīgu daiktu tirdzniecība - PRINCIPĀ!!! Ja nevar bez šiem iztikt... OK, ražojiet tos dzeltenā krāsā, lai katra benzīntanka meitene saprot, ka ar šo viņu nevarēs nošaut.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas