Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Sācies cenu kritums

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) regulāri veic patēriņa preču cenu salīdzinājumu veikalos jau kopš pagājušā gadsimta 90.gadu vidus. Tas notiek, aprēķinot vidējās cenas mazumtirdzniecības uzņēmumu veikalos norādītajās cenu zīmēs, nerēķinot ražotāju noteiktās akciju cenas. Ko rāda jaunākie dati?

Komentē LTA prezidents, ES padomnieks tirdzniecības jautājumos Henriks Danusēvičs: "Šā gada otrais ceturksnis, salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni un pagājušā gada šādu pašu periodu uzrāda, ka ir noticis gan būtisks cenu kritums, gan to stabilizācija. Ja mēs paskatāmies attiecībā pret iepriekšējo ceturksni, tad 70% preču ir samazinājušās cenas, savukārt 40% preču ir samazinājušās cenas pret pagājušā gada attiecīgo ceturksni. Kopumā šī tendence patērētājam ir pozitīva, jo inflācija ir piebremzējusies pārtikas preču grupā. Domāju, ka savs nopelns ir arī tirgotāju sarunām Zemkopības ministrijā, kā rezultātā ražotāji ir samazinājuši cenas un tirgotāji ir būtiski palielinājuši Latvijā ražoto preču īpatsvaru plauktos. Sadarbības rezultātā daudzām precēm ir samazinājušās cenas. Jāsaka godīgi un jāsaprot, ka šeit viss ir savstarpēji saistīts, kāda cena parādās veikala plauktā. Savu daļu nopelna tiešais ražotājs, savu daļu paņem pārstrādātājs, savu tirgotājs. Atgādinu, ka veikala uzcenojumā ietilpst darbinieku algas, komunālie maksājumi, elektrības rēķini un citas veikala uzturēšanas un preču pārdošanas izmaksas.

Tikko publiskots arī ES pētījums par cenām ES un draudzīgajās valstīs. Ja paskatāmies cenu līmeņus, tad mūsu kopējais cenu līmenis ir nedaudz dārgāks nekā Lietuvā un daudz lētāks nekā Igaunijā. Domāju, ka tas ir saistīts ar darba algām, jo mūsu nodokļi ir lielāki nekā Lietuvā. Būtiska ietekme arī kaimiņos esošam Polijas tirgum, kur pārtikai, piemēram, ir ) PVN likme. Savukārt Igaunijā likumsakarība - jo vairāk cilvēki pelna, jo lielākas algas un tām līdzi aug cenas. Jāteic, ka visās preču grupās mūsu cenas ir par 10%-15% zemākas nekā vidēji ES. Izņēmums ir cenas pārtikas produktiem un bezalkoholiskiem dzērieniem, kur mūsu cenas diemžēl ir 5% virs ES vidējā līmeņa. Līdzīgi ir arī ar apģērbu un apavu cenām. Lietuvā cenas ir zemākas, savukārt, Igaunijā pat vēl augstākas par kādiem 5%, salīdzinot ar Eiropas vidējām cenām."

Piena produktu grupā salīdzinot ar pagājušā gada jūniju kopumā vērojams cenu kritums visām precēm, izņemot sieru, kurš palicis dārgāks par 2.47 eiro. Minimāls cenu pieaugums novērojams divām precēm: olām, kurām cena pieaugusi par 0.07 eiro un biezpiena sieriņam Kārums, cenas pieaugums par 0.01 eiro. Provansas majonēzei cenas pieaugums nedaudz lielāks - bija 1.05 eiro, bet tagad 1.27 eiro. Piena cena ir kritusies visvairāk - par 40%, krējumam kritums nedaudz mazāks 16%. Ļoti minimālas svārstības arī biezpienam un saldajam krējumam 1% - 3%. Kritums manāms arī sviestam, iepriekš 2.93 eiro, bet tagad 2.65 eiro.

Gaļas produktiem - sardelēm cena pieaugusi par 11%, turpretim cīsiņiem kritums par 17%. Vistas broilerim cena pieaugusi no 4.25 eiro uz 4.45 eiro, bet Doktora desai pieaugums par 0.47 eiro.

Maize un labības izstrādājumi - pārsteidzoši, bet visaugstākais cenu kāpums ir maizei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas