Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Saeimas vairākums varētu atbalstīt "nolikto atslēgu" principa noteikšanu kā izvēles iespēju

Lai gan Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) paudusi, ka koalīcija vienojusies steidzamības kārtā virzīt likumprojektus, kas paredz "nolikto atslēgu" principu noteikt kā izvēles iespēju, tomēr Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputātiem rīt Saeimas sēdē paredzēts brīvais balsojums. Parlamenta deputātu vairākums gan rīt balsojumā varētu atbalstīt rosinātās izmaiņas.

ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis norādīja, ka politiskajam spēkam šajā jautājumā būs brīvais balsojums. Rīt pirms Saeimas sēdes tiem deputātiem, kuri vēlēsies, būs iespēja šo jautājumu pārrunāt ar Finanšu ministrijas parlamentāro sekretāru Arvilu Ašeradenu (Vienotība). Tomēr frakcijas vadītājs ir skeptisks, ka šī saruna kaut ko mainīs attiecībā uz tiem parlamentāriešiem, kas ir nolēmuši neatbalstīt iecerētās izmaiņas. Pats Brigmanis balsos par piedāvātajiem grozījumiem.

Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK, kā arī Vienotība plāno atbalstīt koalīcijas pārstāvju iesniegtos četrus likumprojektus.

Opozīcijas partija Saskaņa balsos pret visiem četriem likumprojektiem, kas saistīti ar šo jautājumu, aģentūrai LETA apliecināja frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins. Saskaņa atbalsta "nolikto atslēgu" principu, jo tas ir nekustamā īpašuma tirgus cenas valstisks regulēšanas instruments. "Nolikto atslēgu" principa piemērošanas gadījumā kredītiestādes būtu ieinteresētas, lai hipotekārā kredīta summa nepārsniedz ķīlas vērtību, uzskata partijas pārstāvji. Līdz ar to tirgus līdzsvara cena būs pietuvināta mājokļa reālajai cenai, un šāds regulējums kopumā stabilizētu reālo cenu nekustamo īpašumu tirgū.

Saskaņa uzskata, ka šo četru likumprojektu mērķis ir "norakt" "nolikto atslēgu" principu. "Priekšvēlēšanu gaisotnē, sākotnēji piedāvājot labvēlīgākus kreditēšanas nosacījumus, atbalstot kredītņēmēju interesēm atbilstošu regulējumu, pašlaik valdošā koalīcija rīkojas pretēji, apliecinot savu liekulīgo attieksmi un politisko mazdūšību," piebilst Saskaņa.

Latvijas Reģionu apvienība (LRA) atbalstīs viena likumprojekta vērtēšanu, kurā paredzēts "nolikto atslēgu" principu noteikt kā izvēles iespēju, savukārt par pārējiem trim likumprojektiem lēmums tiks pieņemts rīt pēc argumentu uzklausīšanas, norādīja LRA frakcijas priekšsēdētāja vietniece Nellija Kleinberga. Taču jau pašlaik politiskais spēks sliecas atbalstīt arī pārējos trīs normatīvo aktu projektus.

Partijas No sirds Latvijai deputāti attiecīgajos balsojumos atturēsies, jo piedāvājums izskatās pēc šantāžas par kredītu pieejamību, lai gan valdība neko nav darījusi, lai īstenotu ekonomikas attīstības politiku, aģentūrai LETA norādīja NSL līdere Inguna Sudraba. Valdībai ir pienākums veicināt ekonomikas attīstību, lai veidotos augsti apmaksātas darba vietas, kas uzlabotu situāciju arī kredītu tirgū, piebilda politiķe.

Kā ziņots, koalīcija vienojusies steidzamības kārtā virzīt četrus likumprojektus saistībā ar "nolikto atslēgu" principa noteikšanu kā izvēles iespēju, 9.februārī žurnālistiem pēc koalīcijas padomes sēdes pavēstīja Straujuma.

Saeimas ceturtdienas, 12.februāra, sēdes darba kārtībā iekļauti koalīcijas pārstāvju iesniegtie četri likumprojekti, kas paredz "nolikto atslēgu" principu noteikt kā izvēles iespēju hipotekārā kredīta ņēmējam. Parlamentam būs jālemj par likumprojektu nodošanu skatīšanai komisijās.

Kā ziņots, Latvijas Banka (LB) vēstulē Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai rosinājusi papildināt regulējumu par kredītiem, kuru atmaksa nodrošināta ar nekustamā īpašuma hipotēku, nosakot, ka kredīta devējs un patērētājs kredīta līgumā drīkst skaidri vienoties, ka pietiek ar nodrošinājuma nodošanu kredīta devējam, lai atmaksātu kredītu.

Tāpat paredzēts noteikt, ka kredīta devējam pēc patērētāja aizdevuma pieprasījuma saņemšanas ir jāpiedāvā divi kredīta līguma projekti, no kuriem viens paredz, ka pietiek ar nodrošinājuma nodošanu kredīta devējam, lai atmaksātu kredītu, savukārt otrs paredz pilnu patērētāja atbildību par aizdevuma atmaksu. Kredīta devējam būtu tiesības piemērot katram no kredīta līguma projektiem atšķirīgus noteikumus.

Līdz ar to no Maksātnespējas likuma būtu jāsvītro norma par "nolikto atslēgu" principu, uzskata LB. Vēl deputātiem izteikts priekšlikums veikt izmaiņas saistībā ar fiziskās personas saistību dzēšanas plānu. Proti, tiek piedāvāts mainīt parādsaistību summas, nosakot termiņus fiziskās personas maksātnespējas procesam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas