Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Saraut ģimenes saites papīra un statusa vārdā

Adoptējiet pati vai arī piekrītiet, ka bērnus var nodot adopcijā citiem. Ja bez vērā ņemama iemesla nepiekritīsiet, bāriņtiesa lēmumu pieņems pati, un sēdes laiks jau noteikts. Šādu vēstījumu no Rīgas bāriņtiesas (RB) saņēma Inese Fecere – prestižās Latvijas lepnuma balvas ieguvēja.

Zeltītā ābele sievietei pasniegta 2013. gada ceremonijā kā simboliska sabiedrības pateicība par to, ka viņa nesavtīgi uzņēmusies gādību par toreiz vēl četriem bez vecākiem palikušiem bērniem. Tagad Inesi par mammu sauc jau pieci bērni, jo pirms kāda laika ģimenei pievienojās arī zīdainītis Matfejs. Brāļiem un māsām jāaug kopā – šī Ineses pārliecība aizgaiņājusi šaubu druskas, vai, pieņemot piekto bērnu, vietas un labklājības pietiks visiem. Jaundzimušais Matfejs ir Sofijas un Svetlanas brālis, visi trīs ģimenē atrodas uz aizbildnības pamata. Taču par bērnu tiesību aizsardzību atbildīgās amatpersonas gan bāriņtiesās, gan Labklājības ministrijā (LM) uzskata, ka bērnu vislabākajās interesēs ir tikt adoptētiem un tas jāpanāk par katru cenu, pat ja adopcijas vārdā bērns no aizbildņu ģimenēm jāizdod svešiniekiem, par to Diena rakstīja jau iepriekš.

Tieši abas četrus un divus gadus vecās Matfeja māsas RB par katru cenu apņēmusies nodot adopcijā – ja ne Inesei, tad kādam bērniem svešam cilvēkam. Sievietes sirds šī iemesla dēļ nav mierīga jau vairākus mēnešus. Sākotnēji viņa cerējusi, ka rakstiskie pamatojumi pārliecinās RB, ka viņas ģimene ir vislabākā vieta, kur uzaugt Sofijai un Svetlanai. Tomēr atbilde neesot saņemta, un pēc dažiem mēnešiem RB savu nodomu izklāstu nosūtīja Ogres bāriņtiesai. Inesē atsācies nemiers, ka RB savu varu nekavēsies izmantot, neņemot vērā cilvēciskos aspektus un pašu galveno – starp bērniem un viņu izveidojušos spēcīgo piesaisti, ko ieraksti papīros nespēj mainīt. 

Bērni gaida māju 

Sieviete Dienai norāda, ka vienai no meitenēm ir iedzimta smaga slimība, tāpēc diez vai atrastos adoptētāji Latvijā, un tas nozīmē, ka mazās meitenes RB "gādības" rezultātā varētu aizceļot pie ārvalstu adoptētājiem. Dienas rīcībā esošā iestādes vēstule liecina, ka Ineses ģimenei tā pievērsusies nevis tāpēc, ka bērni nebūtu aprūpēti un paēduši, – gluži otrādi, šajā ziņā RB nav iemesla pārmetumiem. Sava ultimāta likumību tā pamato ar diviem normatīviem: Bērnu tiesību aizsardzības likums nosaka, ka, lai nodrošinātu bērna attīstībai ģimenisku vidi, tiek atbalstīta adopcija. Otrs ir Civillikuma 169. pants, kuru Saeimas deputāti, LM un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) mudināti, pirms diviem gadiem papildināja ar būtisku piebildi, ka adoptējamā dzīvesvietas bāriņtiesa var lemt par piekrišanu adopcijai, ja aizbildnis bez svarīga iemesla liedzas dot atļauju adoptēt. Norma attiecināma uz tiem aizbildņiem, kurus ar aizbilstamajiem bērniem nesaista radnieciskas saites, un tādu Latvijā pašlaik esot ceturtā daļa no visiem. 

Nevalstiskās bērnu tiesību aizsardzības organizācijas norāda, ka šie grozījumi ir pretrunā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas Konvenciju par bērnu tiesībām, kas nosaka, ka dalībvalstis, kuras atzīst un atļauj adopciju, nodrošina, lai bērna intereses būtu pats svarīgākais apsvērums. Tas dod pamatu pirms diviem gadiem pieņemtos grozījumus apstrīdēt Satversmes tiesā, taču tikmēr pie jaunā likuma salmiņa pieķērusies Aivara Krasnogolova vadītā RB, draudot atņemt Inesei Sofiju un Svetlanu, tādējādi šķirot viņas arī no miesīgā brāļa Matfeja, kurš pagaidām nav adoptējams, jo viņa bioloģiskajai mātei aizgādības tiesības vēl nav atņemtas. 

Latvijas lepnuma žūrijas locekles rakstniece Nora Ikstena un labdarības organizācijas Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta, uzzinot par radušos situāciju, ir nepatīkami pārsteigtas, un Dimantai pat uz mirkli aptrūkstas vārdu, lai sniegtu komentāru.  

Jāpiebilst, ka Ziedot.lv sadarbībā ar tirdzniecības centru Spice februārī organizēja kampaņu, kurā savākti jau 17,5 tūkstoši eiro Ineses mājas atjaunošanai, uz kuru kuplā ģimene varētu pārcelties no pagaidu trīsistabu mitekļa. Lai sasniegtu mērķi, jāpārkāpj tikai aste – trūkst vēl tikai sešu tūkstošu.

Materiālā realitāte

Sēdei, kurā RB bija ieplānojusi lemt par meiteņu nodošanu adopcijā, bija jānotiek 4. martā, taču, nesaņemot no Ogres bāriņtiesas tai pieprasītos Ineses, Svetlanas un Sofijas psiholoģiskās izpētes rezultātus, lemšana pārcelta uz maiju. Psiholoģiskajai izpētei Inese nav piekritusi, jo vēl pavisam nesen tāda tikusi veikta, bet atkārtota, viņasprāt, esot tikai RB interesēs, lai vēlāk pamatotu, ka visi lietas dokumenti bijuši kārtībā. Ar lūgumu izvērtēt bāriņtiesas darbības likumību Inese vērsusies VBTAI un Tiesībsarga birojā, kur pašlaik tiekot gatavots atzinums.

Visi iepriekšminētie satraukuma iemesli atkristu, ja Inese piekāptos RB un adoptētu abas meitenes. Iemesls, kāpēc pagaidām viņa nav gatava to darīt, esot nepietiekamā valsts līdzdalība sociālo garantiju veidā: "Visi šie bērni ir valsts iestāžu darbības un bezdarbības upuri, kuru audzināšana prasa daudz lielākus visa veida resursu ieguldījumus nekā bioloģisko bērnu gadījumā labvēlīgā ģimenē, – ir ļoti negodīgi to pilnībā uzgrūst uz adoptētāju pleciem." 

Jāpiebilst, ka aizbildnis saņem simbolisku atlīdzību 50 eiro apmērā mēnesī par savu pienākumu pildīšanu un arī 45 eiro pabalstu bērna uzturam no valsts, ja nav piedzīti likumā noteiktie uzturlīdzekļi no bērna bioloģiskajiem vecākiem. Savukārt adoptētājs saņem vienreizēju pabalstu – 1422 eiro – bērniem nepieciešamo lietu un mēbeļu iegādei, bet turpmāk tikai valstī noteikto ģimenes pabalstu 11 eiro mēnesī. 

Visu Kristīnas Putincevas rakstu Saraut ģimenes saites papīra un statusa vārdā ceturtdienas laikrakstā Diena


Jau piecpadsmito gadu laikraksts Diena un TV3 rīko akciju Latvijas lepnums. Vairāk par tās norisi lasi akcijai veltītajā sadaļā

 

 

 

 

Top komentāri

Nevienaldzīgā
N
Paldies Cilvēkiem, kuriem pietiek spēka, uzņēmības ņemt aizbildnībā vai audžuģimenē svešus, nelaimē nokļuvušus bērnus. Uzspiest adopciju ir nenormāli. Bērnus un bioloģiskos vecākus saista neredzamas saites. Mākslīgi te neko nedrīkst darīt.Domāju, ka svešu bērnu adopcija ir tikai īpašs lēmums, kuru pieņem bērnu aprūpētāji paši. Nepazīstu Inesi, bet gribu vērst cilvēku domas no šī viena gadījuma plašāk - uz noziedzīgo sistēmu, kāda te TIRGŪ iedarbinbāta. Lūk pret ko vajag vērsties!
Vai saprotat?
V
Apsvērums, rakstīt vai nerakstīt šeit savu komentāru, bija tāds: diez, cik vēl mūsu sabiedrībā ir palicis to cilvēku, kas sapratīs, ko es saku? Runa ir par slimu, dubultu morāli. Salīdziniet "progresīvo" attieksmi pret adopciciju ar "progresīvo" attieksmi pret laulību! Ja morāle būtu vesela, tad nerautu pēc likuma panta bērnus ārā no labvēlīgiem, ģimeniskiem apstākļiem,bet piemaksātu, lai ir vēl labāk. Tad strādātu pie likumu pilnveidošanas, saglabājot Latvijas bērniem augšanas iespējas savā dzimtenē. Ja morāle būtu vesela, tad cilvēki neštukotu, kā var izmuhļīt no dzīves visus materiālos labumus, apejot, cieņpilnas atbildīgas attiecības un salaulājoties. Kropla morāle agri vai vēlu noved pie kraha, - personīga un valstiska. pat valstiskās neatkaribas zaudēšanas. Morāle abortu jautājumā arī ir no šīs pašas paketes - mēs it kā uzstādām augstus standartus attieksmē pret bērniem, bet tos bērnus, kurus negribam, tos vienkārši sagriežam gabalos. Vai saprotat? Kā bērnu tā laulības jautājumos ik viens no mums var situāciju ietekmēt, jo tie esam mēs, kas rīkojamies morāles vadīti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas