Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Sekmēs baltu tautu vienotību

Atbalstīt vēstures studijas Latvijas un Lietuvas augstskolās, izveidot starptautisku fondu, kas finansētu starpkultūru projektus, vērsties pie raidorganizāciju vadības, lai jau tuvākajā laikā varētu retranslēt abu valstu sabiedrisko televīziju programmas, rūpēties par baltu tautu piemiņas vietu aizsardzību Latvijā un Lietuvā - tā ir tikai daļa no nedēļas nogalē Rēzeknē notikušā Latvijas – Lietuvas trešā foruma noslēgumā pieņemtās rezolūcijas.

Šāds starpvalstu forums tiek rīkots reizi divos gados septembra nogalē, par godu 22.septembrī atzīmētajai Baltu vienības dienai. Par pasākuma norises vietu šogad tika izvēlēta Aglona un Rēzekne, pasvītrojot Latgales novada un Lietuvas valodas un kultūrvēstures īpašo tuvību.

Forumā piedalījās Latvijas Republikas vēstnieks Lietuvā Hārdijs Baumanis, Lietuvas Republikas vēstnieks Latvijā Antans Vinkus, Latvijas un Lietuvas  vēsturnieki, valodnieki, literatūrzinātnieki. Kopīgu apsveikumu tā dalībniekiem bija atsūtījuši Latvijas valsts prezidents Valdis Zatlers un Lietuvas valsts prezidents Valds Adamkus. Plenārsēžu darbs tika organizēts trīs sekcijās: Latvijas un Lietuvas vēstures interpretācijas, Latvijas un Lietuvas kultūras lauks un Klusums žurnālistikā starp Latviju un Lietuvu.

Kā uzsvēra Latvijas – Lietuvas foruma priekšsēdētājs Alvīds Butkus, starplaikā starp kongresiem, ir izdevies panākt vairākus uzlabojumus starpvalstu attiecību uzlabošanā un kultūras sakaru attīstībā, piemēram, uzsākts projekts par otrās baltu valodas mācīšanu pierobežas skolās, internetā bez maksas pieejama abu valodu vārdnīca, atvieglotas robežšķērsošanas problēmas. Patlaban būtu svarīgi latviešiem un lietuviešiem censties apgūt valodas, lai nevajadzētu savstarpējā saskarē lietot krievu vai angļu valodu, masu medijiem vairāk atspoguļot abu valstu dzīvi. Tomēr, kā atzina Vaiva Žukiene, Lietuvas kabeļtelevīziju asociācijas prezidente, Lietuvas kabeļtelevīzijā tiekot translētas gandrīz visu Eiropas valstu televīzijas programmas, izņemot Latvijas, jo nav izdevies saņemt atļauju no Latvijas sabiedriskās raidorganizācijas vadības. Diemžēl, arī šā foruma darbā nepiedalījās neviens no aicinātajiem Latvijas Nacionālās radio un televīzijas padomes vadītājiem, to neatspoguļoja Latvijas sabiedriskā televīzija.        

Foruma laikā notika vēsturnieka Zenona Butkus grāmatas Baltu valstu vienotības ideja un prakse 1918.-1940 gados, kā arī Daces Markus un Daigas Jomas latviešu un lietuviešu dzejas krājuma atvēršana, savukārt, sestdien  kongresa dalībnieki viesojās Aglonas bazilikā un Karaļa kalnā, vietu, kas tieši saistīta ar lietuviešu vēsturiskas personas, ķēniņa Mindauga piemiņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas