Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Sestdien Lielā talka: Īsa pamācība talkošanā

Šogad Lielā talka notiks sestdien, 27. aprīlī, no plkst. 9 vienlaicīgi visā Latvijā. Tajā cilvēki ne tikai tiek aicināti vākt atkritumus, bet tos uzreiz arī šķirot, Diena.lv informēja Lielās talkas pārstāvji.

Gatavojoties ikgadējai talkai, iedzīvotāji interneta vietnē talkas.lv līdz ceturtdienas plkst.14 pieteikuši 1389 sakopjamās vietas visā Latvijas teritorijā, aģentūru LETA informēja Lielās talkas rīkotāju pārstāvis Kristaps Greckis.​

Sev tuvāko talkošanas vietu var noskaidrot, klikšķinot šeit. Kartē iespējams ērti apskatīt visas oficiāli reģistrētās talku vietas, ko organizē aktīvākās pašvaldības, izglītības iestādes, organizācijas, uzņēmumi, kā arī brīvprātīgie entuziasti. Katrā reģistrētajā talkas vietā ir sava atbildīgā persona.

Ja nevēlies talkot – piedalies atkritumu medībās. Uzstādi savā telefonā mobilo lietotni VIDES SOS un ej piesārņojuma medībās. Sūti informāciju, vai ievieto sociālot tīklu kontos, ko esi "nomedījis". Atbildīgās institūcijas šo pieteikumu saņems, tām piesārņotā vieta būs jāsakopj. 

Ņemot vērā Lielās talkas šā gada uzstādījumu – šķirošanu –, visi pieteikto talkas vietu talkotāji saņems divu krāsu atkritumu maisus – baltus un zilus.

Zilie maisi ir paredzēti visa veida plastmasas atkritumiem, kuri vēlāk nonāks otrreizējā pārstrādē, bet baltie maisi - pārējiem atkritumiem.

Atkritumu vākšana notiek tikai šajos maisos, kurus pēc talkas savāks un izvedīs atkritumu apsaimniekotājs. Ja atkritumi tiek savākti citos maisos, atkritumu apsaimniekotājam nav pienākuma tos savākt. Plašāku informāciju par to, kur saņemt maisus, sniedz konkrētā novada koordinators. Maisi pie koordinatoriem tiks nogādāti jau piektdien, dienu pirms talkas.​

Par Lielās talkas atkritumu maisu savākšanu un izvešanu ir atbildīga attiecīgā pašvaldība. Savus piepildītos maisus atstāj tikai reģistrētajā talkas vietā un par to atrašanās vietu informē talkas atbildīgo. Neskaidrību gadījumā zvani savas pašvaldības talkas koordinatoram.

Ja talkojot ieraugi izlietotas injekcijas šļirces, pudeles ar ķīmiskiem vai nenosakāmiem šķīdumiem, akumulatorus, kā arī citus bīstamus atkritumus – neaiztiec tos.

Par šādu priekšmetu atrašanās vietu informē talkas atbildīgo. Ja, talkojot dabā vai pilsētas teritorijā, uzej mirušu dzīvnieku – neaiztiec to, bet gan ziņo attiecīgajai pašvaldībai. Savukārt, ja ieraugi vairāk nekā divus ievainotus vai bojā gājušus dzīvniekus, ziņo operatīvajam dienestam pa tālruni 112.​

Talkojot noteikti lieto darba cimdus. Ieteicams vilkt garās bikses un kreklu vai jaku ar garām piedurknēm. Kājās velc slēgtus apavus ar pietiekami cietu, biezu zoli, lai pēdās neieduras kāds nepamanīts stikls vai ass priekšmets. Galvā liec cepuri vai lakatu. Šāds apģērbs tevi pasargās arī no ērcēm.

Lielās talkas pārstāvji aicina visus talkotājus sestdien, kā arī laikā līdz Lielajai talkai aktīvi sociālajos tīklos dalīties ar informāciju un fotogrāfijām par to, kā veicas. To dari Facebook, Twitter un Instagram, izmantojot mirkļbirkas #LielāTalka; #EsPiederuNākotnei; #IdejuTalka, lai pēc tiem varētu atrast jūsu stāstu, ar ko Lielās talkas organizatori varētu dalīties tālāk.

Desmit gadu garumā Lielajā talkā kopumā ir piedalījušies aptuveni 500 000 dalībnieku, un talkojuši latvieši arī citās pasaules valstīs. Atkritumu daudzums, salīdzinot ar 2008. gadu, samazinājies vairāk nekā par pusi, stāsta Lielas talkas rīkotāji.​

Top komentāri

.
.
Tā saucamā "Lielā talka" ir liekulīgs politiķu zīmēšanās pasākums EP vēlēšanas tuvojas!) ar negatīvu ekoloģisko efektu (maisi, kuros tiek sabāztas lapas nodara videi lielāku kaitējumu dabai nekā pašas lapas, vienas dienas darba cimdu simti tūkstoši, kas nokļūst atkritumos utt). Un vē lielāka liekulība ir novākt atkritumu konteinerus, kuri kādreiz bija ceļa malās, lai tagad tos pašus atkritumus lasītu pa mežu un zīmētos.
Seska Smaka
S
Kapēc man būtu jāiet vākt citu mēsli???Valsts ir pārpilna ar krēslos pirdējiem ierēdņiem,tie tad lai piepaceļ savas korumpētās dirsas un iet lasīt atkritumus.
Irlielāmērāticams
I
ka no ērcēm Tevi nepasargās nekas NEKAS !!! Bet lielāka iespēja pamanīt ērces ir uz baltām (izteikti gaišām) drēbēm (kas arī mazina saules svelmi). Mēģinot ērci nospiest, var inficēties , tāpēc nedari to ar rokām. Pret ērcēm visdrošāk palīdz ķermeņa apskate vismaz ik pēc trīs strundām. Puiši apskata meitenes, bet meitenes - puišus. Protams, protams, policijas, bāriņtiesas, vecāku padomes un medicīnas darbinieku uzraudzībā!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas