Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Skolas preču iegādei šogad lielākoties atvēl pārdesmit eiro

Skolas preču tirdzniecībā kritums šogad nav jūtams, taču iepirkšanos iedzīvotāji lielākoties atliek uz pēdējo brīdi, portāls Diena.lv noskaidroja, aptaujājot lielākos grāmatu namus un kancelejas preču tirdzniecības vietas. Lai gan kopumā skolas preču iegādei iztērēto summu grūti noteikt, jo nereti cilvēki iepērkas vairākās vietās, veikalos novērots, ka vidēji tie ir pārdesmit eiro uz pircēju.

Grāmatu namā Valters un Rapa pircēji, kuri savlaicīgi ieplānojuši skolas preču iegādi, atliekot nepieciešamos līdzekļus un nākot iepirkties jau ar konkrētu preču sarakstu, bija vērojami augusta sākumā un arī jūlijā, kad rīkota īpaša akcija ar iespēju laimēt balvas. Taču lielākā daļa cilvēku ar iepirkšanos nesteidzās, atliekot visu uz pēdējām augusta nedēļām. Salīdzinot ar pagājušo gadu, nevar teikt, ka tirdzniecība pasliktinājusies, nav novērots arī klientu samazinājums, portālam Diena.lv uzsvēra uzņēmuma pārstāvji.

Vidēji uz vienu pircēju skolas preču iegādei tērēti aptuveni 50 eiro.

Arī SIA Jānis Roze sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Veisbārde atzina, ka jūnijā un jūlijā pircēju bijis maz, bet augustā, īpaši mēneša otrajā pusē, cilvēki kļuvuši aktīvāki. Kā novērots Jāņa Rozes grāmatnīcās, tas, cik tiek tērēts skolas lietām, atkarīgs no tā, kurā klasē skolēns mācās - visvairāk jāiztērē sākumskolas audzēkņa vecākiem, jo tad jāiegādājas zīmēšanas albumi, krāsas, otas, zīmuļi, kā arī specifiskās burtnīcas ar īpašām līnijām.

Lielākoties pirms skolas tiek pirktas burtnīcas un dažāda dizaina un krāsu klades.

To, ka vasaras sākumā pircēju interese par skolai nepieciešamajām lietām, īpaši kancelejas precēm, ir maza un lēnām sāk augt tikai no vasaras vidus, apstiprināja arī lielveikalu ķēdes Rimi Latvia pārstāve Dace Valnere. Viņa norādīja - augustā, salīdzinot ar citiem mēnešiem, pieprasījums pēc skolas precēm palielinājies pat 15 līdz 20 reizes.

Taču kopumā Rimi Latvia darbinieku novērojumi liecina, ka šogad kopējais pieprasījums pēc skolas precēm veikalos pieaudzis par aptuveni 20 – 30%, salīdzinot ar pagājušo gadu. Piemēram, skolas somas augustā Rimi veikalos pircēji iegādājušies pat par 45% vairāk nekā pērn.

"Tiek plānots, ka liels pieprasījums pēc skolas precēm saglabāsies arī septembrī, taču ir grūti noteikt, cik daudz cilvēki tērē skolas preču iegādei, jo ne vienmēr klients visu nepieciešamo iegādājās vienā reizē vienuviet," portālam Diena.lv norādīja Valnere.

SIA Maxima Latvija veikalos augusta pēdējās divās nedēļās, salīdzinot ar mēneša pirmo pusi, pieprasījums pēc burtnīcām un skolēnu mugursomām audzis par 20%. Pēdējās nedēļās daudz vairāk iegādāti arī rakstāmpiederumi un citas kancelejas preces - flomasteri, zīmēšanas krāsas, otas, rasēšanas piederumi un plastilīns, portālam Diena.lv pastāstīja uzņēmuma pārstāvis Jānis Beseris. Turklāt arī Maxima Latvija pieprasījums pēc kancelejas precēm, salīdzinot ar pērnā gada augustu, kāpis par aptuveni 15%.

Beseris arī norādīja, ka novērojama tendence palielināties ekoloģisko kancelejas preču pieprasījumam - no augusta sākuma tas audzis pat par 49%.

Tikmēr apgāda Zvaigzne ABC vadītāja Vija Kilbloka uzsvēra - cilvēki tērē tik, cik var atļauties un cik nepieciešams skolas vajadzībām, bet īpaša pircēju aktivitāte, salīdzinot ar ierasto ikdienu grāmatnīcās, nav novērota. Viņa piebilda, ka pašlaik grāmatnīcas jau gatavojas Ziemassvētkiem, un saviem pircējiem piedāvā iespēju, iepērkoties grāmatnīcās, laimēt automašīnu un citas balvas.

Arī SIA Freko tirdzniecības daļas vadītāja Taņa Vegnere norādīja - skolas lietām iztērēto summu vidēji uz vienu cilvēku grūti noteikt, jo cilvēki nereti izvēlas visu skolai nepieciešamo pirkt dažādās vietās un ne vienā reizē. Cits pērk visu, cits nopērk tikai burtnīcas, klades vai rakstāmpiederumus. Tomēr arī Freko veikalos pircēju skaits pieaudz no augusta sākuma, ko uzņēmuma pārstāve skaidroja arī ar īpašajām akcijām, piemēram, vislielākās atlaides piedāvājot tieši augusta pirmajās nedēļās.

Visvairāk Freko veikalos patlaban tiekot pirktas mugursomas un penāļi, savukārt klades un burtnīcas ierasti vairāk tiek pirktas septembrī.

Tāpat Ventspils grāmatnīcā Globuss atzina - pārsvarā gatavošanās jaunajam mācību gadam tiekot atlikta uz pēdējo brīdi, jo daudzi par skolai nepieciešamo uzzina tikai pirmajā skolas dienā, 1. septembrī. "Galvenokārt, cilvēki tiecās pēc kvalitātes, izvēloties Stabilo vai citu zīmolu kancelejas preces. Cilvēki bieži nāk ar skolai nepieciešamo preču sarakstu," portālam Diena.lv pastāstīja grāmatnīcas pārdevēja Ilze Blumberga. Pēc viņas novērojumiem - vidēji viens cilvēks skolas preču pirkumiem atvēlot 30 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas