Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Slimnīca atzīstas, ka krāpusi

Vispirms bija divas sūdzības par ārstu neprofesionalitāti dzemdībās, kuru dēļ bērniem radušies veselības traucējumi. Tad — pārmetumi, ka šo dzemdību sakarā Aizkrauk­les slimnīca iekasējusi no jaunajiem vecākiem naudu par pakalpojumiem, par kuriem patiesībā maksā valsts. Par dzemdībām slimnīca izsakās negribīgi — lai pārkāpumus konstatē pārbaudes —, taču nepamatoto naudas iekasēšanu slimnīcas vadība atzīst.

Cik nopietni pārkāpumi pie­ļauti slimnīcā, sola vērtēt Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra (VOAVA) un Veselības inspekcija. Abas iestādes aicina pacientus, kuriem ir aizdomas, ka slimnīcā no viņiem nepamatoti pieprasīta nauda, rakstīt iesniegumu — tas atvieglotu iespējamo pārkāpumu pārbaudi.

Izklausās pēc pārkāpuma


Iesniegumu gatavojas rak­stīt vismaz divas ģimenes — Žuravski un Višķeri. Abās uzskata, ka Aizkraukles slimnīcā pie­ņemtajās dzemdībās pieļautas kļūdas, kas gandrīz prasījušas mazuļu dzīvību, ziņo LNT Ziņas. Proti, Višķeru ģimenes bērniņam, kas dzima februāra beigās, ap kaklu trīs reizes bija aptinusies nabas saite. Tā mazuli gandrīz nožņaugusi, jo mediķi izšķīrušies par dabīgām dzemdībām nevis ķeizargriezienu. Smakšana dzemdību laikā novedusi pie skābekļa trūkuma bērna organismā, tādēļ viņam nā­cies pārciest plaušu operāciju. Arī Žuravsku ģimenes mazulis, kas dzima maija vidū, piedzīvojis skābekļa trūkumu, tagad cīnās ar plaušu iekaisumu, un viņam ir arī atslēgaskaula lūzums. Veselības inspekcija gaida iesniegumus, lai pārbaudītu, cik pamatoti ir vecāku pārmetumi Aizkraukles slimnīcas mediķiem

Šie divi gadījumi norādījuši arī uz iespējamiem finanšu pārkāpumiem Aizkraukles slimnīcā. Evai Višķerei par imūnglobulīna poti lūgts samaksāt 25 latus, lai gan to apmaksā valsts. Dzemdību laikā ārsti viņai veikuši epidurālo anestēziju, taču vēlāk likuši par to maksāt, kaut viņa to nemaz nav prasījusi. Pagaidām, zinot tikai pacientes stāstīto televīzijas reportierei, VOAVA Kontroles un uzraudzības departamenta vadītāja Iveta Šica norāda, ka "tas izklausās pēc klaja pārkāpuma", jo valsts apmaksā dzemdību palīdzību, ja vien pacients nevēlas saņemt kādus luksuspakalpojumus.

I.Šica aicina cilvēkus, kuriem ir nācies maksāt slimnīcā par pakalpojumiem, par kuriem patiesībā uzņēmusies maksāt valsts, vērsties ar iesniegumiem un maksājumu kvītīm VOAVA. Ja nauda būs iekasēta nepamatoti, slimnīcai tā pacientiem būs jāatdod.

Nauda iekasēta aiz inerces


"Grūti pateikt, cik ilgi tā ir noticis," saka I.Šica. Pagaidām uz šo jautājumu Dienai atbildēt nevar arī Aizkraukles slimnīcas valdes priekšsēdētājs Ēriks Vizulis: "Liku juristam to pārbaudīt. Pagaidām esam noskaidrojuši, ka pēdējos četros gados imūnglobulīna potes iepirktas par 2500 līdz 3000 latiem." Vai tas nozīmē, ka visos gadījumos par tām prasīta nauda, lai gan tas nav nepieciešams, vēl tiekot precizēts. Tomēr Ē.Vizulis ap­galvo, ka tas jebkurā gadījumā nav darīts ar nolūku iedzīvoties. Darbinieki un viņš pats neesot pamanījuši rīkojumu, kas norāda, ka šīs potes pacientiem ir par brīvu, kā dēļ nauda iekasēta iner­ces pēc. "Taču visu vainu esmu gatavs uzņemties es un, ja vajag, esmu gatavs arī sēdēt cietumā," saka Ē.Vizulis. Uz jautājumu, vai pārkāpumi pieļauti tikai dzemdību nodaļā vai arī visā slimnīcā, viņš atbildēja ar pretjautājumu: "Atrodiet vienu iestādi, kur viss ir O.K.?"

Ja VOAVA un Veselības inspekcija atklās nelikumības, slimnīcai var tikt piespriests naudas sods — 10% no iestādes mēneša finansējuma. Aizkraukles slimnīcai tie būtu vairāk nekā 100 000 latu. "Lai jau soda, bet VOAVA nesaprot, ka nozāģēs zaru, uz kura pati sēž, jo tā dēļ Aiz­kraukles un apkārtnes iedzīvotājiem veselības aprūpes kvalitāte un pieejamība tikai kritīsies," pārliecināts Ē.Vizulis. Tikmēr no I.Šicas teiktā izriet, ka maksimālais sods praksē netiek piešķirts nekad. "Pat 1%—3% ikmēneša kvotas ieturēšana ir pietiekami liela summa un slimnīcām liek laboties," viņa saka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas