Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

SM Flika darbībā konstatējusi būtiskas problēmas, arī iespējamos likumpārkāpumus

Satiksmes ministrija (SM) valdībai bija iesniegusi pārskatu par aviosabiedrības airBaltic vadītāja Bertolta Flika darbību, kurā konstatētas būtiskas problēmas, arī iespējami likumpārkāpumi, trešdien intervijā Radio 101 teica premjers Valdis Dombrovskis (V).

Valdības vadītājs nesniedza detalizētāku informāciju par šiem iespējamajiem likumpārkāpumiem, norādot, ka ziņojums ir klasificēts. Par to notiekot padziļināta analīze. Tiekot arī vērtēts, vai informāciju nodot tiesībsargājošajām iestādēm.

Dombrovskis norādīja, ka, balstoties uz šo SM ziņojumu, valdība pieņēma lēmumu, ka valsts kā akcionāre izsaka neuzticību vadībai un virza jautājumu par airBaltic vadības maiņu.

Premjers arī sagaida, ka pašreizējie valdības lēmumi par aviokompāniju būs pietiekami, lai auditorfirma Pricewaterhouse Coopers varētu sniegt atzinumu par lidsabiedrības pagājušā gada pārskatu. "Tas, protams, ir auditoru ziņā, bet domāju, ka tam jābūt pietiekamam pamatam, tā ka līdz gala lēmuma pieņemšanai redzēsim auditēto pārskatu," teica valdības vadītājs. Viņš pauda viedokli, ka tas varētu būt arī ātrāk nekā pēc divām nedēļām, kas ir konsultantiem Prudentia dotais laiks, lai ar privāto akcionāru runātu par Flika nomaiņu un citiem nosacījumiem. Pēc likuma tam bija jābūt izdarītam jau 1.augustā, piebilda premjers.

Viņš norādīja, ka auditēts pārskats ir svarīgs jautājums un ar Flika skaidrojumu, ka pērn valsts ieguldītā nauda izmantota parāda atmaksai SAS, "neapšaubāmi nepietiek". Dombrovskis teica, ka ir svarīgi redzēt analīzi par darījumiem - ar SAS, trešajām personām, privāto īpašnieku SIA Baltijas Aviācijas sistēmas (BAS), jo Fliks devis pretrunīgus skaidrojumus.

Vaicāts par satiksmes ministru Uldi Auguli (ZZS), kura atbilstību amatam premjers vēl pirms nedēļas bija gatavs izvērtēt, ja viņš neizpildīs dotos uzdevumus, Dombrovskis norādīja, ka ministrs iespēju robežās ir ziņojis un gatavojis informāciju. Esot jautājumi, ko var pārmest un nepārmest ministram, bet tajā pašā laikā auditētā ziņojuma iesniegšana ir vispirms uzņēmuma vadības atbildība, teica premjers. Viņš norādīja, ka arī par akcionāru līguma maiņu nepieciešama mazākuma akcionāra piekrišana. Valdības vadītāja vērtējumā tie uzdevumi, kas tieši skāra satiksmes ministra kompetenci, tika izdarīti SM "iespēju un izpratnes robežās".

Savukārt, vaicāts par portāla pietiek.com vēstīto, ka premjers kļuvis mazāk kritisks izteikumos par Auguli, jo saņēmis mājienus par iespējamiem kompromatiem, viņš norādīja: "Visas šīs muļķības sen jau apnicis klausīties. Ja kādam ir kādi kompromati, lai velk ārā." Viņaprāt, viss, ko varēja atrast, jau ir izrakts. "[Ventspils mērs Aivars] Lemberga kungs varētu paklusēt un paskatīties uz sevi," piebilda Dombrovskis.

Kā ziņots, valdība vakar nolēma turpmāko divu nedēļu laikā izvērtēt divus tālākās rīcības scenārijus - piedalīties airBaltic pamatkapitāla palielināšanā, abiem akcionāriem to darot proporcionāli, vai arī nopirkt privātajam akcionāram BAS piederošās akcijas. Pamatkapitāla palielināšanā valsts gatava piedalīties, ja izdosies vienoties par četriem nosacījumiem - menedžmenta nomaiņu, akcionāru līguma grozījumiem, statūtu grozījumiem, Rīgas kā bāzes lidostas noteikšanu.

BAS savukārt pavēstījis, ka apsver iespēju pārdot sev piederošās akcijas un pārējos nozīmīgos uzņēmuma aktīvus lidsabiedrībā. Uzņēmums arī uzskata, ka valdība un Latvijas valsts kā airBaltic akcionārs darbojas pret lidsabiedrības interesēm un nepieņem "nevienu konkrētu lēmumu", kas risinātu situāciju lidsabiedrībā. Privātais akcionārs lēmumu airBaltic jautājumā ir pieņēmis un avansā airBaltic pamatkapitāla palielināšanai ieskaitījis savu daļu 17 miljonu eiro jeb 11,9 miljonu latu apjomā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas