Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Šogad trešās personas izraisījušas 414 elektrotīkla bojājumus

 Šogad visā Latvijā ir reģistrēti 414 gadījumi, kad būvniecības, lauksaimniecības, mežizstrādes u.c. saimniecisko darbu veicēji izraisījuši elektrotīkla bojājumus, tādējādi ietekmējot gan iedzīvotājus, kuriem uz elektrotīkla atjaunošanas darbu laiku tiek pārtraukta elektroenerģijas piegāde, gan AS Sadales tīkls ikdienas darbu.

Sadales tīklā aģentūru LETA informēja, ka šogad 208 reizes bojātas gaisvadu elektrolīnijas un 137 reizes pārraktas kabeļu līnijas.

Gaisvadu elektrolīnijas visbiežāk tiek bojātas, neuzmanīgi veicot mežizstrādes un lauksaimniecības darbus, bet kabeļu līnijas - nesaskaņotu rakšanas vai būvniecības darbu laikā. Tomēr tikpat bieži elektroapgādes traucējumi lietotājiem rodas, ja ar tehniku tiek bojātas virszemes būves - transformatoru apakšstacijas, kabeļu un elektroenerģijas uzskaites sadalnes.

Lai novērstu šādus trešo personu izraisītos elektrotīkla bojājumus un atjaunotu elektrotīklu, neērtības izjūt arī iedzīvotāji un uzņēmumi, kuriem uz laiku, kamēr Sadales tīkla darbinieki veic elektrotīkla infrastruktūras atjaunošanu, tiek pārtraukta elektroenerģijas piegāde. Ja lauku teritorijās lietotāju skaits, kuriem elektroapgāde tiek traucēta, ir neliels, tad elektrotīkla bojājums apdzīvotās vietās un pilsētās ietekmē no vairākiem simtiem līdz pat tūkstošiem lietotāju.

Tāpat trešo personu izraisītie elektrotīkla bojājumi būtiski ietekmē Sadales tīkla ikdienas darbu, jo darbiniekiem ir jāpārtrauc plānotie elektrotīkla uzlabošanas darbi, lai pēc iespējas ātrāk atjaunotu klientu elektroapgādi. Īpaši laikietilpīgi un sarežģīti ir kabeļu līniju bojājumi, kuri rodas, veicot nesaskaņotus rakšanas darbus, kā arī neievērojot darbu veikšanas tehnoloģiskās prasības.

Sadales tīkls, veicot reģistrēto kabeļu līniju bojājumu analīzi, secina, ka 53% no tiem notiek, neievērojot nepieciešamās drošības prasības, kas liecina par paviršu darba kultūru, tādēļ, palielinoties pazemes inženierkomunikāciju īpatsvaram, saimniecisko darbu veicējiem vienlaikus jāpaaugstina rakšanas darbu izpildes kvalitāte, stingri ievērojot normatīvajos aktos noteiktās prasības un saņemot nepieciešamos saskaņojumus.

Sadales tīkls atgādina, ka jebkuru rakšanas darbu laikā īpaši svarīgi ir ievērot maksimālu piesardzību un pareizus darba paņēmienus, jo mehāniski bojāta kabeļa ārējā apvalka dēļ kabelī iekļūst ūdens, kas sabojā izolāciju un izraisa īsslēgumu ar elektroapgādes traucējumu klientiem. Tāpat mehāniski izraisīts kabeļu līnijas bojājums var izsaukt paaugstinātu spriegumu, kas savukārt var izraisīt papildu bojājumus gan uzņēmuma elektrotīklā, gan sabojāt mājsaimniecību elektroiekārtas.

Uzņēmumā uzsver, ka drošības noteikumi ir jāievēro, gan veicot saimnieciskos darbus gaisvadu elektrolīniju tuvumā, gan vietās, kur elektroapgādi nodrošina kabeļu līnijas. Sadales tīkls aicina ikvienu strādāt precīzi un ievērot maksimālu piesardzību, veicot saimnieciskos darbus elektroietaišu tuvumā, jo mehāniski izraisīts elektrotīkla bojājums var radīt ne vien elektroapgādes pārtraukumu iedzīvotājiem, bet arī cilvēka dzīvībai bīstamu apdraudējumu.

AS Sadales tīkls ir elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā, kas nodrošina elektroenerģijas piegādi vairāk nekā vienam miljonam klientu objektu visā Latvijas teritorijā, un elektroenerģijas sadales tīklu kopgarums ir gandrīz 95 000 kilometru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas