Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Spartiešu pēcteči...

Elegantākais motīvs, kas atkārtojas abu grieķu uzņēmēju paustajā par krīzi viņu valstī, skan: jā, mēs jau arī esam rīkojušies aplami un blēdīgi, bet vainīga tomēr ir valsts un politiķi, kuri ļāvuši mums tā rīkoties... Te nu bija ilgais ceļš caur dažādiem vēstures pārbaudījumiem uz demokrātiju, brīvību.

.. Ja valsts atslābina savus represīvos instrumentus, ja uzreiz nesit pa nagiem, tad indivīds to uzskata par atļauju rīkoties pretēji tam, kas ir sabiedrības kopumā un galu galā paša indivīda interesēs. Ir jautājumi, kuros indivīds ir tik patstāvīgs un neatkarīgs, ka bail, - pamēģiniet kādam aizrādīt, ka viņa paustais neatbilst elementārai loģikai vai zinātniskiem pierādījumiem. Man ir tiesības uz viedokli! Savukārt citos gadījumos tas pats indivīds izrādās apbrīnojami nepieaudzis, visu laiku uzraugāms un norājams. Apziņa, ka tā darīt nav labi, nestrādā, ja to nepastiprina ar piedraudējumu.

Tāpēc pamatotas ir bažas par šīs valsts - un arī citu - spēju reāli pārkārtot savu funkcionēšanu. Var jau atrast politiķu - kamikadžu - komandu, kas pieņem sāpīgus, bet pareizus lēmumus, tomēr tie paliks lēmumu, kurus sabiedrība ignorē, līmenī. Ne velti ir pierādīts, ka vergu vai cietumnieku darbs ir visai neefektīvs - ja cilvēkam jāstāv blakus ar stibu, tad uzraugu ir gandrīz tikpat daudz kā «strādājošo» un konstrukcija atkal ir kroplīga un dzīvot nespējīga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas