Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Spēka demonstrējumi

Drauga vai arī stratēģiskā partnera uzticība un gatavība palīdzēt ir ārkārtīgi svarīgas lietas. Tās Latvijas valstij ļauj justies droši, taču der ielāgot, ka kaut vai tikai sava goda dēļ arī pašiem reiz vajadzētu prasties un samaksāt lielākus rēķinus par savu drošību. Līdz šim esam izdevuši par maz - tikai 1,1 procenta apjomā no iekšzemes kopprodukta.

Sabiedrotie pret to ir izturējušies ar izpratni, kā vienotā aliansē klājas, un nav šaubu, ka tā tas paliks arī nākotnē. Latvija tiek reāli sargāta, un tas atkal bija redzams šo otrdien, kad gaisā nācās pacelties NATO lidmašīnām, lai pavadītu pāri Baltijas jūrai aizlidojošos Krievijas stratēģiskos bumbvedējus. Viss jau notiek, kā kādreiz - vēl aukstā kara laikos. Vieni lido un demonstrē savus militāros muskuļus, otri ceļas gaisā un pavada. Un aizsardzības ministrs norāda, ka tas ir politiskais signāls aliansei.

Derētu pievērst uzmanību Arta Pabrika teiktajam, ka draudi Baltijas reģionam esot ļoti zemi, taču vēl vairāk atzinumam, ka drošības nekad nevar būt par daudz un Latvija nedrīkst atstāt bez ievērības savu militāro sagatavošanos. Tas, pirmkārt, ir mūsu pašu, tad tuvāko kaimiņu interesēs. Ne velti Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa nesenajā vizītē tika izteikta paļāvība, ka latvieši savu militāro budžetu centīsies turēt vajadzīgajā līmenī. Gandrīz vai pārsteidzoši, ka ziemeļu kaimiņu aizsardzības budžets ir 1,86% no IKP. Sasparojušies arī lietuvieši, kuru jaunā aizsardzības koncepcija paredz pakāpenisku līdzekļu palielināšanu. Par to padomāts arī jaunajā Latvijas koncepcijā, kas drīzumā tiks iesniegta valdībā. Piecu gadu laikā, ik gadu palielinot aizsardzībai paredzētos līdzekļus par 0,2%, tiktu sasniegts nepieciešamais 2% līmenis.

Arī šajā jomā Latvijai nepieciešama pēctecība darbībā un cerības saistāmas ar premjerministru Valdi Dombrovski, kurš parādījis izpratni par šo ne pārāk populāro (it īpaši krīzes laikā) tematu. Nesenajā drošības jautājumiem veltītajā Rīgas konferencē valdības vadītāja solītais par pakāpenisku finansējuma palielināšanu ekonomiskās situācijas uzlabošanās gadījumā liecina par atbildīgu nostāju, kādu sagaida sabiedrotie. Nav dzirdēts, ka būtu sācies jauns aukstais karš, taču realitāte ir tāda, ka par aizsardzību jādomā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas