Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Stradiņa slimnīcas torakālās ķirurģijas speciālisti veikuši divas unikālas operācijas

Novembrī Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) torakālās ķirurģijas speciālisti veikuši divas īpaši sarežģītas audzēju izņemšanas operācijas. Vienā no operācijām plaušu ķirurgi bija apvienojuši spēkus ar neiroķirurgiem, portālu Diena.lv informēja PSKUS Komunikācijas daļas vadītāja Janita Veinberga.

Pirmā paciente bija jauna sieviete, kurai atklāja ļaundabīgu audzēju elpceļos, vietā, kur traheja pāriet uz bronhiem, operēšanai tā ir ļoti nepateicīga lokācijas vieta. Pacientei bija sūdzības par klepu ar asins piejaukumu, paaugstinātu temperatūru audzēja izraisīta plaušu karsoņa dēļ. Ārstēšana tika veikta divos etapos — endoskopiska audzēja masu samazinoša procedūra — audzēja kriodestrukcija (kad audzēja iznīcināšana tiek veikta ar sasaldēšanas metodi) ar sekojošu audzēja rezekciju un elpceļu rekonstrukciju, lai radikāli izņemtu visu audzēju. Operācija tika veikta pilnā narkozē ar īpašu plaušu mākslīgas ventilācijas veidu, kas ļauj veikt manipulācijas ar elpceļiem. Tika izņemta elpceļu daļa, kurā savienojas traheja ar bronhiem — savienojums starp šiem elpošanas orgāniem tika izveidots no jauna, kas ir tehniski sarežģīts un izaicinošs darbs, jo ir jāsaglabā elpceļu telpiska struktūra un funkcija.

Operāciju veica Plaušu slimību un torakālās ķirurģijas centra ķirurgi — virsārsts Artjoms Špaks un doktore Krista Grigoroviča, narkozi nodrošināja anestezioloģe Sanita Ūdre, savukārt pacientes izmeklēšanas un ārstēšanas procesā iesaistījās torakālie ķirurgi Donats Breiva, Ilmārs Tračums, Anastasija Bistrova, bronhologi — Marts Znotiņš un Aurika Babjoniševa, kā arī Plaušu slimību un torakālās ķirurģijas centra pneimonologu komanda.

Pēc operācijas paciente jau ir atgriezusies mājās, analīzes apstiprināja, ka audzējs ir izgriezts pilnībā un kontroles izmeklējumi decembra sākumā uzrādīja labus rezultātus.

Otrā paciente vairāk nekā 16 gadu ilgā periodā krūšu kurvī bija izveidojies milzīgs audzējs, kurš gandrīz pilnībā saspieda labo plaušu un radīja izgulējumu mugurkaula skriemeļos, ar sekojošu muguras smadzeņu kompresiju un neiroloģisku simptomātiku  vājumu kājas, izteikti apgrūtinātu pārvietošanos. Ārstu konsīlijā tika pieņemts lēmums par operācijas nepieciešamību. To, ar lieliskiem rezultātiem, veica torakālo ķirurgu un neiroķirurgu komanda — torakālie ķirurgi Artjoms Špaks, Krista Grigoroviča, Anastasija Bistrova, neiroķirurgs Raimonds Mikijanskis un traumatologs Jānis Osītis, operāciju māsa Daiga Freija, anesteziologs Sanita Ūdre. Pēc 5 stundu ilgas operācijas no pleiras dobuma un mugurkaula tika izņemts dažus kilogramus smagais audzējs. Pēc īslaicīgas atrašanās intensīvas terapijas nodaļā, paciente tika pārvesta uz parasto palātu un uzsākusi aktīvu rehabilitāciju. Pusotru nedēļu pēc smagas operācijas paciente labā stāvoklī izrakstīta no slimnīcas.

"Man ir prieks, ka mūsu slimnīcā un tieši Plaušu slimību un torakālās ķirurģijas centrā ir speciālistu komanda, kas var sniegt augsta līmeņa palīdzību arī sarežģītos gadījumos. Ķirurgs, kura dzīvē nav izaicinājumu, zaudē tvērienu. Savukārt izaicinājumu gadījumā reti ir nejaušas uzvaras," atzīst Artjoms Špaks.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas