Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Svētki patversmē Ulubele - no ķēdes atbrīvots pēdējais suns

Līčos auto stāvvietā cita pēc citas iekārtojas atbraucēju mašīnas, un cilvēki dodas uz dzīvnieku patversmi Ulubele. Tik saulainu kompāniju grūti pat iedomāties – sirmi seniori un atraktīvi jaunieši, ģimenes ar dažāda vecuma bērniem un pusaudžiem, tēti, kas ratiņos stumj mazās atvases. Daudziem rokās ziedi un dāvanas. Starp atnācējiem stilīgas meitenes un puiši, dzīvnieku patversmes Ulubele brīvprātīgie salātzaļajās vestītēs defilē ar patversmes suņiem. Noskaņojums kā jau draugu pulkā, mūzika, sasveicināšanās, sarunas. Arī pati daba palīdz Ulubelei svinēt septīto dzimšanas dienu, kuru patversmes darbinieki atzīmē ar diviem svarīgiem notikumiem.

Mīļot un bužināt

Atcerējos, ka pašā 90. gadu sākumā patversmē Līčos teju pie katra koka bija piesiets pa sunim, jo trūka voljēru viņu izvietošanai. Pašlaik Ulubelē uzturas ap 200 suņiem un tikpat daudz kaķu. Aizvadīto gadu laikā ar patversmes brīvprātīgo un atbalstītāju palīdzību soli pa solim tikuši darīti darbi, kas atvieglo dzīvnieku uzturēšanos šajā vietā, lai cik īsāks vai garāks laika posms te katram no viņiem jāpavada.

Ulubeles vadītāja Ilze Džonsone saka: "Patversme nav laimes zeme nevienam dzīvniekam, bet patvērums gan, un mēs cenšamies atvieglot viņu dzīvi ar mīlestību, bužināšanu, garām pastaigām. Taču katrs no mūsu bārenīšiem ātrāk grib mājās, kļūstot kādam par uzticamu un lolotu ģimenes locekli. Smagākais apvainojums sunim ir turēšana ķēdē."

Taču beidzot pienākusi lielā diena – savā jubilejā Ulubele oficiāli atsakās no suņu turēšanas pie ķēdes! Tas nozīmē, ka tagad katram sunim vai vairākiem kopā ir savs stūrītis – voljērs ar mājiņu.

Patversmes kinologs Ingus Vītoliņš lūdz klātesošajiem vīriešiem pacelt ķēdi, lai izjustu, cik liels smagums jānēsā sunim, kad viņš vada dzīvi pie ķēdes. Ingus saka: "Likums atļauj turēt suni ķēdē, taču, ja gribat sargāt savu māju, noslēdziet līgumu ar apsardzes firmu, bet suns ir jūsu kompanjons un draugs. Ja nevarat viņu laist brīvi skraidīt ap māju, ierīkojiet sunim ērtu voljēru." Aplausiem skanot, jauktenītei Džekijai tiek noņemta ķēde, un viņa ieiet savā mājiņā.


Opīšu dzīves gaišumam

Patversmē nokļūst daudz gados vecu suņu, viņiem vajag vairāk uzmanības, siltuma, ērtību. Lai visiem senioriem cilvēkiem mūsu valstī būtu tāda sirsnīga aprūpe kā patversmes vecajiem dzīvniekiem. Jau gadu Ulubelē darbojas Senioru programma. Tās mērķis ir lauzt aizspriedumus, ka dzīvnieki seniori jau pieraduši pie dzīves patversmē un viņus vairs nav vērts adoptēt. Taču tieši viņi ar cerīgu skatienu sagaida katru apmeklētāju un visvairāk novērtē iespēju dzīves nogalē būt loloti. Senioru Zelta veselības polise adoptētajam dzīvniekam nozīmē Ulubeles nodrošinātu vai apmaksātu dzīvnieka veterināro aprūpi līdz pat mūža beigām.

Savā dzimšanas dienā Ulubeles darbinieki svinīgi pārgriež lenti, atklājot opīšu māju. Vecie dzīvnieki te pilnā pansijā dzīvos līdz mūža galam. Mazajās suņu istabiņās smaržo pēc koka, bet uz ērtajiem dīvāniņiem  pagaidām iekārtojušies siltummīļi kaķi, jo suņi vasarā labāk jūtas ārā.

Mākslinieks Jānis Anmanis dāvina patversmei savu gleznu, sakot: "Es atļauju šo darbu pārdot izsolē, ja patversmei pienāktu grūti laiki, un iegūtos līdzekļus izmantot dzīvnieku labā, taču ceru, ka tāds brīdis nekad nepienāks."


Ar cerību nākotnē

Dzimšanas dienas viesi bija aicināti dāvanā atvest līdzi akmeni. Arī turpmāk te gaidīs  apmeklētājus ar akmeni, ko uz vietas ikviens varēs autorizēt. Kāpēc? Pārsteigums atklājās  pasākuma gaitā. Ilze Džonsone neslēpj savus sapņus: "Akmeņus izmantosim Sirds dārza izveidei. Ulubelē pagaidu patvērumā dzīvo suņi un kaķi, līdz viņi satiek savu cilvēku. Te ziedēs ābeles, un ceram, ka pienāks laiks, kad bezpajumtes, pazudušu, cilvēka nodotu  dzīvnieku mūsu sabiedrībā vairs nebūs. Tad Līčos izveidosim viesnīcu un SPA dzīvniekiem. Viņu saimnieki tālajās zemēs atpūtīsies palmu ēnā un mobilajos tālruņos varēs vērot, kā Sirds dārzā jūtas viņu mīluļi. Es ticu, ka tā reiz būs!"



Ko suņu opītim vairāk vajag – ērtu dīvānu, gardu ēdienu, pabužināšanu, labus cilvēkus apkārt un mīļu aprunāšanos. FOTO – GUNĀRS JANAITIS, SPECIĀLI DIENAI

Kinologs Ingus Vītoliņš: «Iesaku katram, kurš liek suni pie ķēdes, pašam to smagumu panēsāt apkārt vismaz pāris stundu. Sunim vajag iekārtot voljēru.»

Tieši mūža nogalē suņi visvairāk alkst pēc ērtībām un miera un sniedz pretī mieru un bezgalīgu uzticēšanos.

FOTO – GUNĀRS JANAITIS, SPECIĀLI DIENAI

Džekija zina, ka nupat viņai ķēdi noņems uz visiem laikiem! Un jūs, lasītāji – suņu turētāji ķēdē, vai ilgi vēl domāsiet? FOTO – GUNĀRS JANAITIS, SPECIĀLI DIENAI

«Patversme nav laimes zeme nevienam dzīvniekam, bet  patvērums gan, un mēs cenšamies atvieglot viņu dzīvi ar mīlestību, bužināšanu, garām pastaigām»
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas