Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

SVF šogad lēš Latvijas ekonomikas izaugsmi 2,5% apjomā

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) šogad Latvijas ekonomikas izaugsmi lēš 2,5% apmērā, šodien preses konferencē sacīja SVF misijas Latvijā vadītājs Bens Kelmansons.

Izaugsmes palēnināšanās gaidāma, jo kavējas Eiropas Savienības fondu finansējuma apguve, kā arī joprojām vērojama ģeopolitiska spriedze un ekonomiskās vides neskaidrība.

Tomēr, neskatoties uz patlaban vērojamo ekonomikas izaugsmes sabremzēšanos, šogad gada otrajā pusē un 2017.gadā ekonomikas izaugsme pieņemsies spēkā, lēš SVF. Vienlaikus SVF atzīst, ka nav precīzi pasakāms, kad tieši ekonomikas izaugsme pieņemsies spēkā un cik strauja tā būs. Ekonomikas paātrināšanās tiek gaidīta, jo to balstīs Eiropas Savienības fondu līdzekļu apguve, kā arī augs pasaules ekonomika.

SVF uzsver, ka nepieciešams īstenot strukturālās reformas, lai vidējā termiņā sekmētu un saglabātu ekonomikas izaugsmi. Reformas nepieciešamas, lai veicinātu investīcijas, produktivitātes kāpumu un palielinātu konkurētspēju.

SVF ziņojumā uzsvērts, ka Latvijā nepieciešams pievērsties ēnu ekonomikas mazināšanai. Pašlaik pelēkās ekonomikas īpatsvars Latvijā traucē valstij īstenot tās potenciālu. SVF eksperti pieļauj, ka pelēkās ekonomikas samazināšana sekmētos, jo būtu manāmi būtiski uzlabojumu sabiedriskajos pakalpojumos.

Starptautiskā organizācija vērš uzmanību uz nozīmīgiem ekonomikas attīstības riskiem: lēna ekonomikas attīstība Latvijas tirdzniecības partnervalstīs eirozonā un Krievijā, ģeopolitiskā spriedze, kreditēšanas stagnācija, strukturālo reformu atlikšana.

SVF secina, ka nākotnē Latvijas ekonomikā nebūs vienkārši nodrošināt produktivitātes kāpumu, kas iepriekšējā periodā bija būtisks faktors, kas sekmēja ienākumu izlīdzināšanos. Produktivitātei ir jāpievērš uzmanība, jo darbaspēka resurss Latvijā kļūst arvien ierobežotāks gan demogrāfijas, gan emigrācijas dēļ. Lai sekmētu produktivitāti, nepieciešamas strukturālās reformas.

Ziņojumā pievērsta uzmanība arī darbaspēkam Latvijā. SVF secina, ka darba tirgū veidojas arvien saspringtāka situācija, jo bezdarba līmenis mazinās, pieejamā darbaspēka prasmes neatbilst darba devēja pieprasījumam, vidējās algas aug. Līdz šim gan algu kāpums noticis vienlaikus ar produktivitātes pieaugumu, un arī turpmāk jācenšas saglabāt situācija, ka algu kāpums atbilst produktivitātes kāpumam. Šajos apstākļos SVF kā adekvātu vērtē lēmumu minimālo algu necelt strauji. Arī nākotnē minimālās algas pieaugumam būtu jāatbilst vidēja termiņa produktivitātes izaugsmei. Savukārt izglītības sistēma jāreformē, lai mazinātu neatbilstību starp strādājošo prasmēm un darba devējiem vajadzīgajām zināšanām un prasmēm.

SVF misija vērtēja arī Latvijas fiskālo politiku, secinot, ka nākotnē ir nepieciešama fiskālā telpa, lai stiprinātu sociālās drošības tīklu un sekmētu produktīvus publiskos izdevumus. SVF slavē valdības plānus audzēt nodokļu ieņēmumu īpatsvaru līdz vienai trešdaļai no iekšzemes kopprodukta, vienlaikus vēršot uzmanību, ka jāpilnveido nodokļu iekasējamība un arī publiskie pakalpojumi. SVF secina, ka nodokļu sistēma jāpadara efektīvāka un draudzīgāka ekonomikas izaugsmei, tostarp jāpievērš arī uzmanība īpašuma aplikšanai ar nodokli. Šajā kontekstā SVF misija atzinīgi novērtē nesenās kadastrālās vērtības reformas un sagaida to ieviešanu.

SVF misija Latvijā šopavasar uzturējās divas nedēļas.

Iepriekšējo reizi SVF misija viesojās Rīgā 2015.gada decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas