Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Tiesa atzinusi, ka ierakstā vārdu "nēģeris" apsūdzētais ir apzināti lietojis kā nievājošu melnādaino cilvēku apzīmējumu

Tiesa piespriež 28 dienas cietumā par rasistisku ierakstu tīmeklī

Augstākā tiesa jūlijā atstājusi spēkā 28 dienu brīvības atņemšanas sodu kādam vīrietim, kurš internetā ievietojis rasu naidus kurinošu ierakstu pret melnādainajiem, liecina publiski pieejamais spriedums. Cietumā gan apsūdzētajam nebūs jāiet, jo sodā ieskaitīts atrašanās laiks ārstniecības iestādē, kurā apsūdzētajam veica ekspertīzi.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa personu atzina par nevainīgu un attaisnoja apsūdzībā par darbību, kas vērsta uz rasu naida izraisīšanu, izmantojot internetu.

Prokuratūra iesniedza apelācijas protestu. Rīgas apgabaltiesa vīrietim piemēroja īslaicīgu brīvības atņemšanu uz 28 dienām. Noteiktajā sodā ieskaitīts atrašanās laiks 28 dienas ārstniecības iestādē piespiedu ekspertīzes izdarīšanai.

Par Rīgas apgabaltiesas spriedumu apsūdzētais iesniedza kasācijas sūdzību. Apsūdzētais apgalvoja, ka ar savu ierakstu nav vēlējies izraisīt rasu naidu.

Apelācijas instances tiesas spriedumā izklāstījusi apsūdzētā liecības pirmās instances tiesā, kur apsūdzētais atzina, ka atļāvies asākus izteicienus, nekā vajadzētu lietot, norādot, ka tas bijis sašutums par konkrētas personas nepieklājīgo un nehigiēnisko uzvedību sabiedriskā vietā, bet viņa ieraksts, lai arī bija rupjš, nebija ievietots ar mērķi aizskart citas rases pārstāvi un nebija vērsts uz rasu naida kurināšanu.

Rīgas apgabaltiesa vērtējusi apsūdzētā liecības un atzinusi, ka apsūdzētais ar savu ierakstu nevērsās pret konkrētu personu, bet gan pauda nepatiku pret visiem melnādainiem cilvēkiem.

Rīgas apgabaltiesa atzinusi, ka apsūdzētā ieraksts sociālajā tīklā Facebook ir apzināts un vērsts uz rasu naida izraisīšanu. Tiesa atzinusi, ka ierakstā vārdu "nēģeris" apsūdzētais ir apzināti lietojis kā nievājošu melnādaino cilvēku apzīmējumu.

Apsūdzētais savā ierakstā vēstījis, ka viņam ir nepatika pret to, ka sporta klubu apmeklē melnādaini cilvēki. Viņš arī rakstījis, ka ikviens melnādains cilvēks, visticamāk, ir slimību pārnēsātājs, kas apdraud eiropeīdās rases pārstāvjus. Tāpat viņš melnādainus cilvēkus pielīdzinājis pērtiķiem un paudis uzskatu, ka melnādaino cilvēku tiesības būtu jāierobežo, proti, jāaizliedz viņiem apmeklēt sporta klubu.

Ņemot vērā iepriekšminēto, Augstākā tiesa atstāja negrozītu Rīgas apgabaltiesas spriedumu, bet apsūdzētā kasācijas sūdzības noraidīja.

 

Top komentāri

Es
E
Kad kādu sodīs par līdzīgiem izteikumiem par latviešiem vai Latviju? Tādus gan drīks rakstīt - drīkst aicināt krievijai iebrukt Latvijā, Latvijai pievienoties krievijai utt., apsaukāt latviešus un Latviju.........Par to nekas
Gena
G
Savadi gan: Par fasistus uzskatu teiksanu, par raistisku-soda, bet par bolsevistisku teiksanu-nekas? Ka ta var but?
Def
D
Stulbums augstākajā pakāpē!!! Latvijā melnos vienmēr ir saukuši par nēģeriem,agrāk moriem,un ne jau aizvainojošā nozīmē! Liberasti galīgi debīli palikuši.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas