Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Tiesībsarga birojs atklājis vairākus pārkāpumus pansionātos Rūja un Derpele

Augustā veiktas apsekošanas laikā Tiesībsarga biroja darbinieki atklājuši vairākus pārkāpumus biedrības Latvijas Sarkanais krusts (LSK) sociālās aprūpes centrā Derpele un valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) Vidzeme filiālē Rūja, kur konstatēti vispārējiem cilvēktiesību standartiem neatbilstoši apstākļi, liecina publicētā informācija biroja mājaslapā.

Tiesībsarga biroja Prevencijas daļas pārstāvji 4.augustā bez iepriekšēja brīdinājuma apmeklēja LSK sociālās aprūpes centru Derpele, kas atrodas Bauskas novada Codes pagastā. Tika norādīts, ka minētajā institūcijā pakalpojumus saņem 42 personas.

Vizītes mērķis bija iepazīties ar klientu tiesību uz privātās dzīves neaizskaramību ievērošanas jautājumiem, klientiem piedāvāto sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu klāstu, kā arī vispārējiem sadzīves apstākļiem institūcijā.

Tiesībsarga birojā informēja, ka vizītes laikā tika konstatēti vairāki vispārējiem cilvēktiesību standartiem neatbilstoši apstākļi, piemēram, attiecībā uz vides pieejamības nodrošināšanu, jo institūcijas telpas kopumā nav piemērotas personām ar funkcionālajiem traucējumiem, kas liedz pilnvērtīgu sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanu.

Tāpat Derpelē ir ierobežota klientu pārvietošanās. Lai mazinātu Covid-19 izplatību, institūcijas klientiem ir kategoriski aizliegts atstāt institūcijas teritoriju, uzsvēra birojā. Vienlaikus pārkāpumi esot konstatēti klientu privātuma nodrošināšanā institūcijas sanitārajās telpās un klientiem nepieciešamās aprūpes un higiēnas nodrošināšanā.

Atklājies, ka klientu mazgāšana notiek reizi desmit dienās, kā arī institūcijas darbiniekiem trūkst vienotas izpratnes par klientu aprūpes un pozicionēšanas jautājumiem. Trūkumi konstatēti arī klientiem piedāvāto nodarbību un saturīga brīvā laika pavadīšanas iespējās. Birojā uzsvēra, ka institūcijā esošais tehniskais nodrošinājums nav atbilstošs, lai piedāvātu klientu spējām nepieciešamās nodarbības un aktivitātes, turklāt kopš Covid-19 pandēmijas sākšanās nodarbības un aktivitātes klientiem netiek organizētas.

Birojā informēja, ka institūcijā ir ierīkota atsevišķa telpa (izolators), kas ir paredzēta ar Covid-19 inficēto klientu izolācijai, lai novērstu inficēšanās draudus citiem klientiem un personālam. Vizītē tika secināts, ka piespiedu karantīnā uz 14 dienām šajā izolatorā tiek ievietoti arī institūcijas klienti, kuri uz laiku bija atstājuši institūcijas teritoriju, piemēram, lai dotos uz veikalu pilsētā, neskatoties uz administrācijas aizliegumu.

Vizītes dienā izolatorā esot atradies viens institūcijas klients, kurš izteicis vairākas sūdzības gan par vispārējiem sadzīves apstākļiem izolatora telpā, gan arī par institūcijas vadības rīkojumu, liedzot klientiem jebkādu pārvietošanos ārpus teritorijas. "Klients izolatorā atradās astoņas dienas, un viņam nav bijušas konstatētas saslimstības ar Covid-19 pazīmes," norādīja Tiesībsarga birojā.

Savukārt 19.augustā Tiesībsarga biroja darbinieki bez iepriekšēja brīdinājuma apmeklēja VSAC Vidzeme filiāli Rūja, un arī šajā institūcijā vizītes laikā tika konstatēti vairāki vispārējiem cilvēktiesību standartiem neatbilstoši apstākļi.

Trūkumi tika konstatēti attiecībā uz klientu pārvietošanās ierobežošanu, jo, lai mazinātu Covid-19 izplatību, institūcijas klientiem ir kategoriski aizliegts atstāt pansionāta teritoriju, savukārt visi klienti, kas bijuši ārpus teritorijas, tiek ievietoti piespiedu karantīnā uz 14 dienām, tostarp, pēc atgriešanās no slimnīcas, pārnākot no citām institūcijām, vai pēc administrācijas noteiktā aizlieguma atstāt institūcijas teritoriju pārkāpšanas.

Rūjā trūkumi konstatēti arī klientu privātuma nodrošināšanā institūcijas sanitārajās telpās, kā arī klientiem nepieciešamās aprūpes un higiēnas nodrošināšanā.

Tāpat Tiesībsarga biroja pārstāvji vizītē atklājuši klientiem piedāvāto nodarbību un saturīga brīvā laika pavadīšanas iespēju trūkumu, proti, institūcijā esošais tehniskais nodrošinājums nav atbilstošs, lai piedāvātu klientu spējām nepieciešamās nodarbības un aktivitātes, turklāt kopš Covid-19 pandēmijas laikā jēgpilnas nodarbības un aktivitātes klientiem netiekot organizētas.

Abu vizīšu laikā konstatētās neatbilstības tika pārrunātas ar institūciju administrāciju. Tika sniegts skaidrojums par klientu cilvēktiesību ievērošanas jautājumiem, kā arī norādīts uz nepieciešamību pilnveidot institūcijas klientiem sniegto sociālo aprūpi un sociālo rehabilitāciju.

Tiesībsarga birojā uzsvēra, ka par vizīšu laikā konstatētajām neatbilstībām tiks sagatavoti ziņojumi, aicinot Derpeles administrāciju, LSK vadību, VSAC Vidzeme vadību un arī par nozari atbildīgo Labklājības ministriju novērst konstatētos cilvēktiesību pārkāpumus.

Jau ziņots - neskatoties uz to, ka ārkārtējā situācija valstī ir beigusies, VSAC klientu ikdienā joprojām ir teju visstingrākie Covid-19 izplatības ierobežojumi, aģentūru LETA informēja Tiesībsarga biroja pārstāve Ruta Siliņa.

Tika norādīts, ka arī šobrīd pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas tiesībsargs Juris Jansons aizvien vairāk saņem informāciju no sociālo aprūpes centru klientiem par stingriem viņu tiesību ierobežojumiem.

Klientiem joprojām tiek liegta iespēja klātienē satikties ar tuviniekiem vai citām personām, tiek atteikta iespēja atsākt strādāt, piemēram, pie vietējiem zemniekiem, kā arī tiek atteikta iespēja patstāvīgi atstāt iestādes teritoriju, piemēram, lai apmeklētu vietējo veikalu vai baznīcu.

Ja iestāde bez atļaujas pamesta - centra klientus uz 14 dienām ievieto izolatorā, atklājis Tiesībsarga birojs. Tāpat VSAC klienti tiekot ievietoti uz 14 dienām izolatoros pēc atgriešanās no stacionāra, lai arī stacionārā ir divreiz veikti testi uz Covid -19 saslimšanu un testu rezultāti ir negatīvi, kā arī citos gadījumos.

Tāpat birojā uzsvēra, ka pastāv bažas, ka atsevišķās institūcijās sociālās rehabilitācijas pakalpojumi joprojām netiek sniegti vai tiek sniegti ierobežotā apjomā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas