Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Tribīne pacieš visu

Saeima pēdējās nedēļās uzvedas kā pamatīgi norāts bērns, kas sapratis pastrādātos nedarbus un nu gan labosies. Gan balso par sabiedrībai tīkamiem likumprojektiem, gan ik vārda galā piemin nepieciešamību palielināt cilvēku uzticību parlamentam. Šādā kontekstā varētu likties, ka arī debates Saeimā kļuvušas saturīgākas un atbildīgākas. Nu, nu...

Ikviens, kam ir laiks un pacietība parlamenta interneta mājaslapā lasīt plenārsēžu stenogrammas, droši vien ir piedzīvojis ne mazumu jautru vai niknuma brīžu. Kā dārgie tautas kalpi viens otru velk uz zoba, kā mālē pretiniekus par valsts interešu grāvējiem - dažbrīd kaislības teju vai laba ķinīša līmenī. Varētu loģiski secināt, ka viņi uzmanīgi klausās viens otru, lai tikai nepalaistu garām iespēju ieknābt un atgādināt par sevi - jo īpaši tagad. Nekā nebija.

Tātad 16. jūnija plenārsēdē. Tiek spriests par nepieciešamību padarīt balsojumus par amatpersonām atklātus. Tribīnē kāpj Vienotības pārstāve Lolita Čigāne un saka šādu interesantu domu: «Cienījamie kolēģi! Francijā, ļoti senā demokrātijā, aizklātie balsojumi ir jau kopš 1750. gada.» Likās - nu tik būs indīgas piezīmes godātai politikas ekspertei ar atgādinājumiem, ka pirms karaļa gāšanas 1789. gadā vispār grūti saskatīt Francijas vēsturē parlamentu, kur nu vēl aizklātus balsojumus. Nekā nebija! Lolitai oponēja, strīdējās, bet par minēto gadskaitli neviens i neiepīkstējās.

Šajā gadījumā runa nav par Lolitu Čigāni - līdzīgus brīnumus pauduši arī citi deputāti un no citiem politiskiem spēkiem. Runa ir par to, ka vai nu deputāti patiesībā neklausās kolēģu teiktajā un kāpj tribīnē runāt runāšanas vārdā, vai arī viņu zināšanas ir tik fragmentāras, ka viņi nespēj fiksēt neprecīzu vai aplamu informāciju. Un tas patiesībā ir nopietni. Dievs ar francūžu vēsturi, bet kā tad var paļauties uz tautas kalpu argumentiem, kuros tiek piesaukti statistikas dati, likuma panti, ārvalstu pieredze utt.? Šis, protams, ir diezgan retorisks jautājums - ja deputātiem trūkst zināšanu vai uzmanības, tad nevar un nevarēs. Līdz ar to jāaicina eksperti - ekonomisti, politologi, juristi - ziedot savu laiku un ieskatīties Saeimas stenogrammās, lai aplamību gadījumā signalizētu žurnālistiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas