Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Trīs premjeralgas, bet par ko?

Aptuveni 9000 eiro mēnesī - Rail Baltica būvētāju pašreizējās vadītājas Baibas Rubesas iespaidīgās mēnešalgas apmērus aprēķināt nav pārāk grūti. Taču noskaidrot, par ko tieši tiek maksāta šāda alga, kas ir trīsreiz lielāka nekā valdības vadītāja atalgojums, izrādās faktiski neiespējami.

Ja ir lieta, kuru patīk pieminēt pirms gada amatā apstiprinātajai jaunās ātrgaitas dzelzceļa līnijas Rail Baltica būvētāja - triju Baltijas valstu kopuzņēmuma RB Rail - valdes priekšsēdētājai un izpilddirektorei Baibai Rubesai, tad tas ir caurspīdīgums, ko viņa nodrošināšot kopuzņēmuma vadībā un darbībā. "RB Rail nodrošinās atbilstošu projekta vadību, kas garantēs caurspīdīgu un efektīvu projekta īstenošanu, kā arī labu un efektīvu biznesa praksi," Rubesa paziņoja pagājušā gada septembrī, parakstot 442 miljonu eiro Eiropas Savienības līdzfinansējuma saņemšanu Rail Baltica projekta attīstības pirmajam posmam.

Tomēr, lai gan normatīvie akti neuzliek par pienākumu Rubesai iesniegt amatpersonas deklarāciju, uzņēmuma gada pārskats kopā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) publiskajā datubāzē atrodamo informāciju sniedz daudz precīzāku atrisinājumu RB Rail "lielajam noslēpumam". VID datubāzē ir atrodamas ziņas par nu jau bijušo RB Rail valdes locekli Edvīnu Bērziņu, kurš uzņēmumu vadīja no tā dibināšanas 2014. gada novembrī līdz pagājušā gada 30. oktobrim. Kā rāda VID dati, 2014. gadā Bērziņš uzņēmumā RB Rail "u. c. ienākumos" ir saņēmis 10 869 eiro, bet pērn - 49 318 eiro, kas kopā ir 60 187 eiro pirms nodokļu nomaksas vai vidēji 5200 eiro mēnesī.

Rubesa par valdes locekli kļuva 2015. gada 30. oktobrī, un viņas atalgojums "caurspīdīgajā" uzņēmumā tiek slēpts, taču RB Rail pārskats par laiku no 2014. gada 12. novembra līdz 2015. gada 31. decembrim rāda, ka šajā laikā kopējā atlīdzība valdes locekļiem ir bijusi 78 301 eiro. No šīs summas atņemot Bērziņam izmaksāto (pirms nodokļiem) summu 60 187 eiro, sanāk, ka Rubesas atalgojums 2015. gada divos mēnešos ir bijis 18 114 eiro, - tātad nedaudz vairāk nekā 9000 eiro mēnesī vai apmēram 6200 eiro pēc nodokļu nomaksas.

Šāds atalgojums būtu attaisnojams un pamatots, ja it kā caurspīdīgi vadītā uzņēmumā tam pretī stāvētu skaidrs un detalizēts amata apraksts - kādas funkcijas veic un kādu atbildību uzņemas šīs 9000 eiro mēnešalgas saņēmēja. Taču realitāte ir cita - no uzņēmuma vadības reakcijas rodas iespaids, ka Rubesas amatam vispār nav ne noteikti konkrēti pienākumi un atbildība, ne arī apstiprināts oficiāls amata apraksts.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 16. septembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas