Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Tukumā notiks Imanta Ziedoņa atceres pasākums

Šoien plkst.12 Tukumā, Durbes pilī, notiks trešais Imanta Ziedoņa lasījums "Par laikiem, kad viņi abi - Dievs un dzejnieks - vēl bija mazie bērni" ar Georga Andrejeva, Noras Ikstenas un Raimonda Tigula piedalīšanos.

Tukuma muzeja Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Gundega Rugāja informēja, ka šis lasījums reizē būs arī dzejnieka atceres pasākums, kurā piedalīsies Imanta klasesbiedrs Georgs Andrejevs, grāmatas "Nenoteiktā bija" līdzautore, rakstniece Nora Ikstena, kā arī mūziķis un komponists Raimonds Tiguls, kam pateicoties, kompaktdiskā tika izdotas "Epifānijas" paša dzejnieka lasījumā.

Tautā mīlētais latviešu dzejnieks un publicists, Atmodas laika sabiedriskais darbinieks Imants Ziedonis (1933.gada 3.maijs-2013.gada 27.februāris) ir viena no retajām Latvijas kultūras personībām, kura jau savas dzīves laikā tika iekļauta Latvijas kultūras kanonā, tādējādi apliecinot Ziedoņa izcilo un paliekošo literāro devumu Latvijas kultūrā, pauda Rugāja.

Dzejnieks bija arī Tukuma novada Goda pilsonis. Tukums bija viņa jaunības un skolas gadu pilsēta. Tukumam un tā ķiršu dārziem veltīts viņa dzejolis. Tukumā kopš 2010.gada top Ziedoņa ķiršu dārzs, kura pirmajā stādīšanas talkā piedalījās arī pats Ziedonis.

Domājot par Imanta mūža devumu, Arnis Šablovskis veidojis Trešo Imanta Ziedoņa lasījumu Durbes pilī. Meditatīvu muzikālo vēstījumu klausītājiem, Dzejniekam un Visumam, ar neparasto mūzikas instrumentu - hangu - dāvās komponists un mūziķis Raimonds Tiguls.

Savukārt Nora Ikstena šķetinās pārdomas, kas radušās garās sarunās ar Imantu Ziedoni. Sarunas ilga gandrīz veselu gadu un līdz ar to tapa grāmata "Nenoteiktā bija" - stāsts par dzejnieka dzimtu, bērnību un Valodas noslēpumu, par laikiem, kad viņi abi - Dievs un Dzejnieks - vēl bija mazie bērni. Grāmatu Nora Ikstena nosaukusi sauc par Ziedoņa atklāsmes grāmatu, kurā uzplaucis cilvēka un esības skaistums.

Ziedonis mācījās Tukuma 1.vidusskolā, un viņa klase nu jau tiek dēvēta par "Sapņu klasi", jo tajā mācījušies daudzi Latvijā pazīstami ļaudis, kas jau vairāk nekā 60 gadus turas kopā un atbalsta viens otru, skaidroja Rugāja.

Savās atmiņās un pārdomās dalīsies Imanta klasesbiedrs, ārsts Georgs Andrejevs. Šai dienā īpaši pieminēsim arī "Sapņu klases" audzinātāju Gundegu Reini, kura patlaban nedaudz sasirgusi. Atceres pasākuma laikā būs skatāma arī neliela Kristīnes Ozolas foto izstāde no dzejnieka pēdējās viesošanās Tukumā Ķiršu dārza stādīšanas talkas laikā, informēja muzeja pārstāve.

Šis pasākums Durbes pilī būs bezmaksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas