Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Turpinot augt sabiedriskā transporta pārvadātāju zaudējumi

Kopumā sabiedriskā transporta pārvadātāju zaudējumi šā gada pirmajā pusgadā bija 95,629 miljoni eiro, kas ir par 8% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, aģentūra LETA uzzināja Sabiedriskā transporta padomes sēdē.

Autotransporta direkcijā (ATD) informēja, ka zaudējumu pieaugums ir skaidrojams ar akcīzes nodokļa pieaugumu degvielai kopš šā gada 1.janvāra, minimālās algas pieaugumu un neapliekamā minimuma izmaiņām.

Tāpat sabiedriskā transporta pārvadātāju zaudējumu pieaugums ir saistīts ar OCTA un KASKO apdrošināšanas cenu pieaugumu, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksu (VSAOI) un iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) likmju izmaiņām kopš šā gada. Arī maksa par autoostu pakalpojumu izmantošanu pieaugusi un vidējā patēriņa cenu līmenis šā gada jūnijā palielinājies par 2,8% salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn. Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu izmaiņām šā gada jūnijā salīdzinājumā ar 2017.gada jūniju bija cenu kāpumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem.

Kopā šā gada pirmajā pusgadā sabiedriskā transporta pārvadātāji veica 121,109 miljonus braucienu, kas ir par 0,08% mazāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā. No kopējā pārvadāto pasažieru skaita 81% tika pārvadāti republikas pilsētas maršrutos, 7,6% - reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos, 4,3% - reģionālajos starppilsētu nozīmes maršrutos un 7,1% - pārvadājumos pa dzelzceļu.

Kopumā 2018.gada pirmajā pusgadā kopējais pasažieru skaits samazinājies par vidēji 0,08%. Pārvadāto pasažieru skaita pieaugums bijis reģionālajos starppilsētu nozīmes pārvadājumos pa dzelzceļu - 4,37% apmērā un reģionālajos starppilsētu nozīmes pārvadājumos ar autobusu - 0,39%.

ATD informēja, ka reģionālajos pārvadājumos ar autobusiem pasažieru skaits ik gadu samazinās par vidēji 3%. Bet šā gada pirmajā pusgadā, ņemot vērā labvēlīgos laikapstākļus gada otrajā ceturksnī, pasažieru skaits pieauga visos pārvadājumu veidos, izņemot republikas pilsētu nozīmes pārvadājumos.

Šā gada pirmajā pusgadā Kurzemes un Rīgas reģionos par vidēji 1,5% ir pieaudzis par maksu pārvadāto pasažieru skaits. Zemgales un Latgales reģionos par maksu pārvadāto pasažieru skaits sarucis vidēji par 3%. Vislielākais par maksu pārvadāto pasažieru skaita kritums - 10,8% - bija Vidzemes reģionā.

Lielāku ietekmi uz sabiedriskā transporta pārvadātāju finanšu rezultātiem atstāj par maksu pārvadāto pasažieru skaita samazinājums, kas šā gada pirmajā pusgadā reģionālajos pārvadājumos salīdzinājumā ar iepriekšējā gada tādu pašu laika periodu bija 0,37%, tajā skaitā reģionālajos vietējās nozīmes pārvadājumos samazinājums par 0,73%. Savukārt par maksu pārvadāto pasažieru skaits audzis reģionālajos starppilsētu pārvadājumos ar autobusiem – par 1,1% un pārvadājumos pa dzelzceļu - 4,94%. Republikas pilsētu pārvadājumos bijis būtisks - par 7,63% - par maksu pārvadāto pasažieru skaita samazinājums.

ATD valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš sacīja, ka arī šā gada augustā saskaņā ar jaunākajiem datiem pasažieru skaitu ir izdevies noturēt un nedaudz audzēt, un no janvāra līdz augustam pasažieru skaits autobusos pieaudzis. Arī ieņēmumi autobusos nedaudz pieauguši, lai gan izdevumi auguši vairāk nekā ieņēmumi. Jūtams pasažieru skaita pieaugums bijis dzelzceļa pārvadājumos.

Saskaņā ar ATD sniegto informāciju, kopumā sabiedriskā transporta pārvadājumus šā gada pirmajā pusgadā veica 30 pārvadātāji, ar kuriem noslēgti 65 līgumi par sabiedriskā transporta pasažieru pārvadāšanu reģionālās nozīmes maršrutos.

Top komentāri

solon
s
Labs biznesa plāns. Sākumā panākam (izmantojot dzirdīgas ausis Saeimā) ka ar likumu tiek noteikts max atļautais autotransporta vecums, tad, secīgi, iepērkam jaunus autobusus un, secīgi tagad brīnamies, ka pieaug zaudējumi ... Urā biedri!
yes
y
jāpaaugstina brauciena cena vēl vismaz par 15% .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas