Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Turpmāk arī Murmastienē dežurēs mediķu brigāde

Lai kritiskās situācijās mediķi ātrāk nokļūtu pie pacientiem, no 16.septembra Varakļānu novada Murmastienē dežurēs Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķu brigāde. Murmastiene ir jau piektais jaunizveidotais brigāžu punkts, kas darbu sācis šogad, portāls Diena.lv uzzināja NMPD.

"Jaunjelgava, Dricāni, Pāvilosta, Sinole un nu arī Murmastiene – šogad katrā Latvijas novadā dienests ir izveidojis jaunus brigāžu punktus. Mēs pietuvinām brigādes iedzīvotājiem, jo vēlamies panākt, lai dzīvībai bīstamās situācijās iedzīvotāji arī mazāk apdzīvotās vietās palīdzību saņemtu ātrāk. Šo esam izvirzījuši kā vienu no svarīgiem dienesta stratēģiskajiem mērķiem – tuvāka un ātrāka neatliekamā palīdzība," norāda NMPD direktore Liene Cipule.

Lai uzlabotu reaģētspēju un operativitāti, dienests plāno tuvāko gadu laikā palielināt dežurējošo brigāžu skaitu un uzlabot to izvietojuma tīklu. Arī šogad jaunatvērtajos punktos strādā brigādes, kas ir izveidotas papildus jau esošajām. Kā nosaka nupat dienestā izveidotā pirmsslimnīcas neatliekamās medicīniskās palīdzības stratēģija, visupirms jaunas brigādes tiks veidotas tur, kur mediķiem līdz izsaukuma vietai nākas mērot lielus attālumus, nav atbilstošas ceļu infrastruktūras vai ir citi apstākļi, kas ietekmē savlaicīgu ierašanos izsaukumos.

Jaunizveidotajos punktos strādā jaunā tipa brigādes, kurās uz izsaukumiem dodas viens mediķis un operatīvā transportlīdzekļa vadītājs. 

Tās darbojas pēc pirmā reaģētāja principa – izsaukuma vietā ierodas pirmās, jo atrodas notikuma vietai vistuvāk, un nepieciešamības gadījumā īpaši kritiskās situācijās tām no tuvākajiem punktiem palīgā steidz citas brigādes.

"Murmastiene Latgalē ir jau otrais dežūrpostenis, kas šogad sācis darbu. Mēs redzam, ka papildu lokalizācijas punktu veidošana ar jaunā tipa brigādēm sevi pilnībā attaisno. Aprīlī šādu punktu atklājām Dricānos, un tas strādā labi. Katru dienu ir vidēji pieci izsaukumi, uz kuriem tuvā un tālā apkārtnē nu ierodamies daudz ātrāk. Izšķiroša loma šai brigādei bijusi daudzās dzīvībai kritiskās situācijās – tā no Dricāniem operatīvi dažu minūšu laikā mūsu mediķi atsteigušies palīgā pie pacientiem ar infarktu, insultu, uz vairākiem ceļu satiksmes negadījumiem un priekšlaicīgām dzemdībām," uzsver NMPD Latgales reģionālā centra vadītāja vietniece Astrīda Igolniece.

NMPD atgādina, ka dienesta uzdevums ir sniegt palīdzību situācijās, kad cilvēka dzīvība ir apdraudēta un izšķirošas ir minūtes. Uz ārkārtas tālruni 113 jāzvana, ja cilvēks ir bezsamaņā, ja ir dzīvībai bīstama asiņošana, gūta smaga trauma (ceļu satiksmes negadījums, elektrotrauma, ugunsgrēks, u.c.), ir pēkšņas sāpes krūtīs, kas var liecināt par infarktu, ir vienas puses pēkšņs vājums, kas var liecināt par insultu, vai jebkurā citā situācijā, kad ir apdraudēta dzīvība un palīdzību nepieciešams sniegt nekavējoties un neatliekami.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas