Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Ukrainā nogalinātais separātists no Latvijas, iespējams, savervēts Krievijas cietumā

Kaujā pie Doņeckas lidostas nogalinātais Latvijas pilsonis Rodions Kušnirs, iespējams, Krievijas cietumā ieguvis kontaktus, kuri vēlāk ļāva viņam atrast īsāko ceļu uz Donbasu. Par to, pamatojoties uz dokumentiem un Kušnira paziņu stāstīto, vēsta Latvjas Televīzijas (LTV) raidījums de facto.Krievijas cietumā Kušnirs ir sēdējis vairāk nekā gadu, no 2009.

gada pavasara līdz 2010 gada vasarai._ de facto _rīcībā esošā informācija liecina, ka Sebežas rajona tiesa piesprieda viņam cietumsodu par narkotiku kontrabandu. LTV raidījums secina - iespējams, tieši Krievijas cietumā Kušnirs ieguva nepieciešamos kontaktus, kas ļāva vēlāk atrast īsāko ceļu uz Ukrainu. No vairākiem savstarpēji nesaistītiem avotiem de facto ir zināms, ka tieši caur Krieviju Kušnirs ar nokļuvis Austrumukrainā. "Tas bija aprīlis vai maijs, kad viņš teica, ka nostrādās pēdējās dienas kombinātā un tad brauks uz Krieviju strādāt," raidījumam stāsta Kušnira paziņa Jekaterina. Cits Kušnira paziņa - Vladimirs, intervijā de facto atceras: "Rodions man teica, ka Maskavā pelnīs daudz vairāk nekā te. Es mēģināju noskaidrot kas tieši par darbu, ber viņš izvairījās no atbildes". Dažiem saviem draugiem Kušnirs apgalvoja, ka uz Krieviju dosies strādāt pie kāda brāļa.Taču lai tiktu uz Krieviju, Kušniram bija nepieciešama vīza. Ar to esot radušās grūtības, un palīdzējis esot kāds Latvijas deputāts. Par to LTV stāsta Vladimirs: "Viņš stāstīja, ka kāds palīdzēs ātri nokārtot vīzu, un ka to izdarīs kāds deputāts. Bet kurš – neteica". Šobrīd vienīgā kaujinieka redzamā saistība ar Latvijas politiķiem ir radikālā kustība Russkaja zarja. Neilgi pirms aizbraukšanas Kušnirs iesaistījies diskusijās grupas kontā Facebook, un sarakstījies ar tās līderiem Illarionu Girsu un Jevgēniju Osipovu. Īsi pirms pirms aizbraukšanas Kušnirs ar Osipovu un Girsu tikās klātienē.

Osipovs sarunā ar de facto apgalvo, ka nav palīdzējis topošajam separātiskam nokļūt līdz Donbasam, taču atzīst, ka ideoloģisko sagatavošanu Kuršnirs varētu būt ieguvis tieši no Russkaja zarja.

Osipovs uzslavē Kušnira piedalīšanos karadarbībā Ukrainas austrumos un sauc to par varoņdarbu: "Viņš ar mani ir dalījies savos plānos, ka grib braukt. Paskaidroja, ka vairs nevar samierināties ar to, kas tur notiek.  Katrā gadījumā, tas, ko viņš izdarīja, ir īsta vīrieša, varoņa darbs".

Uz jautājumu par to, vai viņš ir ietekmējis Kušnira ideoloģisko nostāju, Osipovs atbild apstiprinoši: "Iespējams, jā. Mūsu idejas daudziem liek rīkoties. Es neuzskatu, ka tas ir slikti, tas ir labi".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas