Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Ukrainas konflikts putina šprotu ražotājus

Šprotu ražotājiem Krievijas un Ukrainas krīzes dēļ vasaras mēnešos būs piespiedu dīkstāve, jau šobrīd darba apjoms ir samazinājies, turklāt netiek izslēgta darbinieku atlaišana, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Daļa uzņēmumu vēl šobrīd lemj, kā rīkoties, lai darbinieki neciestu. Zināms, ka jau šobrīd eksporta problēmu dēļ daļa uzņēmumu strādā nepilnu darba laiku, ražojot produkciju uzkrājumiem.

SIA Gamma - A izpilddirektors Ivars Pūciņš stāsta, ka šobrīd uzņēmumu būtiski ietekmē vairāki faktori - valūtas nestabilitāte NVS valstīs, Ukrainas notikumi un neziņa par turpmāko saistībā ar iespējamām sankcijām. "NVS valstīs un Krievijā vērojama valūtas kursa nestabilitāte. Ukraina šobrīd nav pirktspējīga un strādātspējīga. Visi šobrīd nogaida un ir neziņā par turpmāko. Arī politiķu rīcība nevieš nekādu skaidrību, jo visi tikai domā par divām vēlēšanām, kas tuvojas, nevis par uzņēmējiem," klāsta I. Pūciņš. Tas viss atstāj ietekmi uz uzņēmumu, kas vasarā plāno pārtraukt darbu uz diviem trim mēnešiem. Šobrīd ir skaidrība, ka jūnijā darbinieki tiks laisti apmaksātā atvaļinājumā, izņemot 7-10% strādājošo, ko nodarbinās remontdarbos, bet jūlijā tiem nāksies pieteikties bezdarbniekos. Kā būs augustā, vēl nav zināms, jo nav iespējas paredzēt notikumu attīstību tirgū.

I. Pūciņš atzīst, ka šobrīd uzņēmumā nodarbināti 750 strādājošo un, ja situācija neuzlabosies, jūlijā nāksies atlaist visus darbiniekus. Tas nozīmē, ka darbu pārtrauks ražotnes Ģipkā, Kolkā, kā arī Jēkabpilī, kur top konservu kārbas. Jau šobrīd produkcija tiek ražota galvenokārt noliktavām, jo eksports būtiski samazinājies. Ja darbs apstāsies, tas ietekmēs ne tikai zivrūpniecības nozari, bet arī visu tautsaimniecību, viņš piebilst. Šobrīd Gamma - A strādā 3,5–4 dienas nedēļā, bet I. Pūciņš zina teikt, ka daži uzņēmumi jau pilnībā pārtraukuši ražošanu, bet aptuveni puse strādā nepilnu darba laiku. 

Jau mēnesi dīkstāve skar uzņēmumu Rānda, un viens no iemesliem ir valūtas kursa svārstības un notikumi Ukrainā. Rāndas direktors Oskars Grosmanis stāsta, ka eksports uz Ukrainu ir pilnībā apstājies, bet uz Krieviju produkcija tiek sūtīta.

Turpmākais būšot atkarīgs no "Latvijas valdības un tā, cik izsvērtus un saprātīgus lēmumus tā pieņems". Arī a/s Brīvais vilnis valdes priekšsēdētājs Arnolds Babris ir norūpējies par šo situāciju, jo lielākā daļa uzņēmumu, izņemot SIA Karavela, plāno apturēt ražošanu uz trim mēnešiem. "Visi ražo noliktavām un paredz saražoto realizēt tikai pēc kāda laika. Galvenais iemesls - valūtas kursa svārstības," komentē A. Babris. Jau ziņots, ka grivnas un Krievijas rubļa straujo kritumu Brīvais vilnis apturējis piegādes Ukrainai, bet samazinājis piegādes apjomus Krievijā. Ukrainas tirgus Brīvajam vilnim veido 10% no kopējās realizācijas, bet Krievija - 30%. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas