Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ukrainas slimnīcu klauni rod atbalstu Latvijā

Latvijas biedrība Dr. Klauns kopā ar Ukrainas "Harkivas Psiholoģisko pētījumu fondu" sāk projektu "Vai dakteri klauni intriģē? Nē, dakteri klauni integrē!", kura mērķis ir ar medicīnas klaunādes mākslu un pieeju psiholoģiski un emocionāli atbalstīt gan civiliedzīvotājus Ukrainā, gan karā cietušos bēgļus, kas pašlaik uzturas Latvijā, aģentūru LETA informēja biedrības Dr. Klauns vadītāja Marianna Milovska.

Projektā dakteri klauni mainīsies pieredzē, apgūs jaunas iemaņas un prasmes, mācīsies izprast vēl dziļāk Ukrainas cilvēku situāciju un ikdienas pārdzīvojumus.

Šonedēļ Ukrainas dakteri klauni viesojas Rīgā, kopā ar Latvijas dakteriem klauniem piedalās mācību nodarbībās, mainās slimnīcas darba pieredzē, kā arī organizē nodarbību pieaugušajiem "Common ground" sociālās iniciatīvas centrā.

Latvijas dakteri klauni arī plāno doties līdzīgā pieredzes apmaiņas un kopdarba vizītē uz Ukrainu.

Milovska atzina, ka brīdī, kad sākās karš Ukrainā, organizācijai likās svarīgi palīdzēt ar to, ko prot - likt lietā savu medicīnas klaunādes pieredzi, sniedzot psiholoģisku un emocionālu atbalstu karā cietušajiem un bēgļiem. Toreiz biedrības klauni devās uz Polijas-Ukrainas robežu strādāt ar bēgļiem, darbojās Ukrainas bēgļu atbalsta centrā Rīgā. "Dr. Klauns" mākslinieciskais vadītājs Igors Narovskis brauca uz Ļvivu un Kijivu, lai atbalstītu slimnīcu klaunus, palīdzot viņiem noturēties un turpināt savu darbu Ukrainā.

Narovskis uzver, ka cilvēkiem vajag klaunu arī kara laikā. Pateicoties klaunam, cilvēks ļauj sev vairāk just un dzīvot. Ikvienam ir tiesības uz klaunu.

"Protams, mēs varam dot tikai pilienu tajā emocionālā atbalsta okeānā, kas šobrīd būtu nepieciešams tik daudziem cilvēkiem. Uz dažām pilsētām, piemēram, Harkivu, kur strādā klauni, kuri šobrīd ieradušies Rīgā, mēs pat nedrīkstam doties, jo tas ir ļoti tuvu frontes līnijai. Tāpēc šāds kopīgs projekts ir īpaši nepieciešams. Sadarbība ar Harkivas komandu ir iespēja paplašināt to Ukrainas cilvēku loku, kuri varēs saņemt atbalstu no klauniem," viņā norāda.

"Dr. Klauns" pārstāvji uzsver, ka projekta "Vai dakteri klauni intriģē? Nē, dakteri klauni integrē!" īstenošana ir iespēja mācīties kopā, pilnveidot prasmes un smelties citu pieredzē. Milovska norāda, ka Ukrainas klauni mācās no Latvijas klauniem, lai vēl labāk varētu atbalstīt līdzcilvēkus savā zemē, savukārt mūsu dakteriem klauniem tas ļauj dziļāk izprast situāciju, kādā atrodas Ukrainas iedzīvotāji un bēgļi, tādējādi kļūstot vēl iejūtīgākiem un saprotošākiem, strādājot Latvijas slimnīcās, jo satiekam arī ukraiņu cilvēkus.

"Mēs ticam, ka klaunu māksla var palīdzēt cilvēkiem kaut uz brīdi justies vieglāk, būt kontaktā ar sevi, kas ir ļoti svarīgi, lai ietu tālāk, pārvarētu dzīves grūtības un saglabātu sevi. Lai mūsu māksla dāvā atelpas brīdī, palīdz tikt pāri pārdzīvojumiem, ļauj labāk tikt galā ar sarežģītām un smagām emocijām," viņa pauda.

Projektā gūtās iemaņas klauni varēs likt lietā Ukrainas slimnīcās. Jauna šķautne ir darbs ar pieaugušiem cilvēkiem slimnīcās, tātad ar vecākiem un medicīnas personālu - kā klauni var viņus vēl vairāk atbalstīt, jo no tā ir atkarīgs, kā jūtas bērni, atzina sabiedriskās organizācijas "Harkivas psiholoģisko pētījumu fonds" un slimnīcas klaunu projekta "Файні носи" vadītāja Tatjana Grida.

Latvijas un Ukrainas dakteru klaunu sadarbības projekts "Vai dakteri klauni intriģē? Nē, dakteri klauni integrē!" tika atbalstīts "Culture Helps / Культура допомагає" projekta robežās.

Projektu "Culture Helps / Культура допомагає" līdzfinansē Eiropas Savienība īpaša projektu konkursa ietvaros ar mērķi atbalstīt Ukrainas pārvietotās personas un Ukrainas kultūras un radošo nozari. Projekts tapis, sadarbojoties organizācijām "Insha Osvita" (Ukraina) un "zusa" (Vācija).

Biedrība "Dr. Klauns" kā sabiedriska labdarības organizācija darbojas kopš 2012.gada, un tās pārstāvji - 35 profesionāli medicīnas klauni - katru dienu dodas uz Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu (BKUS) un citām slimnīcām Latvijā, lai psiholoģiski palīdzētu bērniem, atvieglojot mazo pacientu ikdienu, kamēr tie uzturas medicīnas iestādē.

Dakteru Klaunu projektu biedrība "Dr. Klauns" īsteno sadarbībā ar BKUS, ar Latvijā vadošā piena pārstrādes uzņēmuma "Food Union" atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas