Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Uzsākts kriminālprocess par melnā stārķa ligzdas nogāšanu

Saistībā ar Ventspils rajona Ances pagastā mežā nogāzto un aizvākto melnā stārķa ligzdu policija uzsākusi kriminālprocesu par reto vai izzušanas draudiem pakļauto dzīvnieku vai to dzīves vides iznīcināšanu. Dabas sargi teic — šis ir precedents, jo iepriekš, kad kaitējums tika nodarīts divām citām melnā stārķa ligzdām, kriminālprocesi netika uzsākti. Melnais stārķis ir Latvijā pirmās grupas īpaši aizsargājamā suga, par kuras iznīcināšanu vai dzīvotņu bojāšanu draud kriminālatbildība, kā arī valstij jākompensē zaudējumi.

"Šobrīd lietas virzība izskatās ļoti pozitīva, un jācer, ka vismaz šī viena lieta Latvijā tiks izskatīta korekti," saka Dace Sāmīte, Slīteres nacionālā dabas parka administrācijas direktore. Tā kā melnā stārķa ligzda atradās netālu no dabas parka, par notikušo iespējamo pārkāpumu policijai un Ventspils vides reģionālajai pārvaldei ziņoja parka administrācija.

"Kamēr neviens nav notiesāts, kas gan par to uztraucas. Šajā gadījumā stāsts ir nevis tikai par melno stārķi, bet par jebkuru apdraudētu sugu, jo nav jau līdz šim bijis precedenta," stāsta melnā stārķa pētnieks, ornitologs Māris Strazds. Tā kā Latvijā ligzdo tikai ap 500 melnā stārķa pāru, katras ligzdas zaudējums un līdz ar to ligzdošanai izlaists gads populācijai nodara lielu kaitējumu.

Diena jau rakstīja, ka, 6.jūlijā apmeklējot vietu, kur bija jāatrodas zoologa Viestura Vintuļa jūnijā uzietajai un nofotografētajai melnā stārķa ligzdai, M.Strazds konstatēja, ka ligzda aizvākta. No tās bija palikuši pāri tikai atsevišķi ligzdas zari un divu melnā stārķa olu čaumalas, kas mētājās zem ligzdas koka. Turklāt ligzdas koka apkārtne liecināja par iecerētu mežistrādi — bija profesionāli izdzītas stigas, pats koks bija appūsts ar krāsu kā atstājamais. Līdz ar to M.Strazds pieļāva, ka meža zemes īpašniekam varētu būt kāda saistība ar ligzdas pazušanu. Tiesa, pēc ligzdas apskates šajā vietā bija iecerēts veidot mikroliegumu, līdz ar to mežsaimnieciskās darbības aprobežojumus meža īpašniekam kompensētu valsts.

Ances pagasta mežniecības mežziņa vietnieks Kaspars Kāpbergs Dienai teica, ka meža zemes īpašnieks pagaidām neesot iesniedzis mežniecībā iesniegumu ar vēlmi sākt mežistrādi. Ne mežsaimniecība, ne dabas parka administrācija Dienai meža īpašnieka vārdu neatklāja.

Kā Diena noskaidroja Ventspils vides reģionālajā pārvaldē, šobrīd tā aprēķina videi nodarītos zaudējumus. Pārbaude un aprēķini ilgšot vēl vismaz pāris nedēļu. Valdības noteikumi paredz, ka vainīgajai personai jāatmaksā sugai nodarītie zaudējumi 80 minimālo mēnešalgu apjomā. Pēc Dienas aprēķiniem, visticamāk, šajā gadījumā vainīgajam nāksies šķirties no 12 800 latiem. Vainīgajam arī pēc Krimināllikuma draud brīvības atņemšana uz laiku līdz sešiem gadiem vai naudas sods līdz 120 minimālajām mēnešalgām.

Tiesa, agrāk Diena rakstīja par pusaugu brūnā lāča nošaušanu 2006.gadā Alūksnes rajonā. Lai arī policistiem bijusi nojausma par to, kuri Alūksnes iedzīvotāji varētu būt pastrādājuši šo asinsdarbu, pierādījumu trūkuma dēļ pret viņiem vērsties policijai nebija iespējams, Dienai pērn atzina Alūksnes rajona policijas pārvalde.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas