Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Vai augsta ranga diplomātiem satiksmes noteikumi nav jāievēro?

Vai līdzšinējā ASV vēstniece Latvijā Nensija Baikofa Petita uzskata, ka uz viņu vietējie likumi un noteikumi neattiecas? Tāds iespaids aizvadītajā nedēļā varēja rasties gājējiem Rīgā, Antonijas ielā, kuriem ceļu aizšķērsoja pa pusei uz ietves novietotā vēstnieces bruņotā automašīna un vēl cits diplomātiskā dienesta auto. Kopumā grupiņā bija novietotas veselas četras automašīnas ar diplomātiskā dienesta numuriem. Lai gan 10-20 metru attālumā bija brīvas "oficiālās" stāvvietas, vismaz divas automašīnas bija novietotas, pārkāpjot visus iespējamos auto novietošanas noteikumus.

Vēstnieces bruņotais Cadillac, izrotāts ar ASV karodziņu, bija novietots pa pusei uz ietves, bet vēl viens diplomātiskā dienesta auto atradās turpat, pa pusei iedzīts pagalma iebrauktuvē. Rezultātā radās situācijas, kad, piemēram, mātei ar diviem bērniem uz velosipēdiem nebija iespējams izspraukties starp augstās amatpersonas un viņas pavadītāju automašīnām.

Tikai pēc apmēram pusotras stundas vēstniece, kura, pēc Dienas rīcībā esošām ziņām, savu pilnvaru priekšpēdējā dienā privāti apciemoja Dienvidkorejas vēstniecības pārstāvi, iznāca no ēkas un devās prom.

Šajā laikā šai vietai, kā liecina aculiecinieku stāstītais, vairākkārt garām devušies policijas pārstāvji, taču uz automašīnu stāvēšanas noteikumu pārkāpumu, iespējams, auto karodziņa vai drošībnieku žestu dēļ nereaģēja.

Ir bijuši vēstnieki un vēstniecības, kas līdzīgās situācijās ir savu vainu atzinuši un atvainojušies. Piemēram, Azerbaidžānas vēstnieks Elmans Zeinalovs pirms četriem gadiem publiski atvainojās par Brīvības bulvārī pie veikala Gastronome novietoto vēstniecības automašīnu un solīja, ka tas vairs nekad neatkārtosies un šoferis tiks sodīts. Viņš pats personīgi mašīnu tur nekad neatstājot, bet saprotot, ka ir atbildīgs par savas vēstniecības darbiniekiem, tādēļ pieņemot kritiku un atvainojoties visiem, kam tā sagādājusi neērtības.

Taču ne Petita, ne kāds no ASV vēstniecības darbiniekiem nevēlējās sniegt atbildi uz Dienas jautājumu, vai arī, uzturoties ASV, viņa savu automašīnu novieto neatļautā vietā, pat uz ietvēm, vai arī tā rīkojas tikai ārzemēs, un vai viņa gatavojas atvainoties par savu prettiesisko, neētisko rīcību, dienesta auto atļaujot novietot neatļautā vietā, pat uz gājējiem paredzētas ietves. Arī citi uzdotie jautājumi tika ignorēti.

Latvijas Ārlietu ministrija diplomātiski norāda, ka "saskaņā ar 1961. gada Vīnes konvencijas par diplomātiskajiem sakariem 41. panta pirmo punktu diplomātiskajam aģentam, nekaitējot viņu privilēģijām un imunitātēm, ir pienākums cienīt uzņemošās valsts likumus un noteikumus".

Tiesa, atbilstoši 1961. gada Vīnes konvencijai par diplomātiskajiem sakariem diplomātiskajiem aģentiem un diplomātiskās pārstāvniecības transportlīdzekļiem ir imunitāte no uzņemošās valsts administratīvās jurisdikcijas. Taču Ārlietu ministrija norāda, ka "nav pieņemami gadījumi, kad diplomātiskie aģenti pārkāpuši ceļa satiksmes noteikumus un ministrija regulāri atgādina diplomātiskajām pārstāvniecībām par saistošo pienākumu cieņpilni ievērot uzņemošās valsts normatīvo aktu prasības".

Valsts policija skaidro - ja tiek konstatēts, ka diplomātiskais transportlīdzeklis novietots stāvēšanai tam neparedzētā vietā, tad tam, tāpat kā jebkuram citam transportlīdzeklim, tiek sastādīts protokols.

"Jāņem vērā, ka

transportlīdzeklim nav diplomātiskās imunitātes, tāda ir tikai diplomātiem.

Gadījumos, kad tiek konstatēts, ka vadītājs ar diplomātisko transportlīdzekli veicis pārkāpumu, policija pārbauda, vai šim vadītājam ir diplomātiskā imunitāte, un tad lemj par tālāko rīcību," skaidro Valsts policija.

Neoficiāli gan Dienai ir zināms, ka vēstniecības uzlikto soda naudu bieži vien nesamaksā. Pašlaik policijai jau ir nosūtīts iesniegums par konstatēto faktu, un Diena sekos tam, vai šajā gadījumā sods tiks uzlikts un vai Latvijas stratēģiskais partneris, kurš bieži sniedz norādījumus par nepieciešamību stingri ievērot likumu normas, uzlikto sodu samaksās.

Top komentāri

.
.
Šīs zemes patiesajiem saimniekiem un pasaules valdniekiem ir pilnīgi uzšķaudīt uz vietējiem likumiem un to, kā jūtas aborigēni!
šeridans
š
cūciski gan, ka vēstniece saviem šoferiem neiemāca citas valsts likumu cienīšanu
Vai mēs jau atkal
V
esam okupēta valsts?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas