Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Vairāk naudas piešķirs maģistra un doktora līmeņa studiju programmām

Pēc vairākas nedēļas garām pārrunām ar augstskolām Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) piektdien apstiprināja nākamā studiju gada budžeta vietu sadalījumu. Galvenās izmaiņas saistās ar studiju līmeņiem. Proti, IZM izlēmusi lielāku finansējumu piešķirt tieši maģistra un doktora līmeņa studiju programmām, kas ir augstāk kvalificētas un dārgākas. «Sarunas ar augstskolām bija gan vieglākas, gan sarežģītākas. Tagad, kad ir panākts konsensus, es negribētu izcelt atsevišķas augstskolas, ar kurām sarunu process bija grūtāks,» finansējuma pārdali komentē IZM pārstāvis Reinis Tukišs.

Nākamajā studiju gadā izmaiņas skars 1417 budžeta vietas, savukārt kopumā par valsts līdzekļiem būs iespēja izglītoties 19 353 studentiem. Lielākās izmaiņas ir piemeklējušas Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju, Liepājas Universitāti un Daugavpils Universitāti. Visās no minētajām universitātēm 2013./2014. gadā budžeta vietu sadalījums virzīsies no pamatstudijām uz maģistra un doktora līmeņa programmām. R. Tukišs skaidro, ka tādējādi ministrija plāno veicināt valsts attīstību. Finansējuma sadalījums esot veidots, balstoties uz sarunām ar augstskolu, kā arī darba devēju pārstāvjiem.

Savu redzējumu par budžeta vietu sadalījumu decembra otrajā pusē IZM iesniedza arī  ministrijas kritizētā Augstākās izglītības padome (AIP). Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, kad ministrijā tika iesniegts sadalījums par konkrētām augstskolām un studiju programmām, šogad AIP norādīja tikai studiju nozares. Padomes priekšsēdis Jānis Vētra saka, ka AIP šogad tā rīkojusies iepriekš saņemto pārmetumu dēļ. Proti, ministrija AIP pārmeta savējo būšanu, jo budžeta vietu sadalījuma veidošanā piedalījās arī augstskolu pārstāvji. Turklāt Augstskolu likums paredz, ka AIP ir jāprognozē nepieciešamais studentu skaits tieši pa nozarēm.

IZM šāda AIP rīcība nav bijusi pieņemama, un izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis uzskata, ka padomes sadalījums nav izmantojams. «AIP priekšlikums nav saistāms ar nekādām izvirzītajām prioritātēm [..]. Piemēram, padome bez jebkādiem saprotamiem argumentiem piedāvā trīskāršot tiesību zinātnes bakalaura studiju programmās budžeta vietu skaitu, kā arī nefinansēt vairākas doktora līmeņa studiju programmas,» viņš norāda. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas