Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vairākas pašvaldības negaisa seku likvidēšanai varētu lūgt valsts atbalstu

Otrdien piedzīvotā negaisa postījumu likvidēšanai Tukuma, Kandavas un Engures novadu pašvaldības varētu lūgt valsts atbalstu, noskaidroja aģentūra LETA.

Tukuma novadā negaisa seku likvidēšana prasīšot mēnešus, atzina novada pašvaldības izpilddirektore Dace Lebeda. Līdzīgu negaisu novads neesot pieredzējis jau sen, taču cilvēki tajā nav cietuši.

Pašvaldībai ir zināms, ka parkos ir daudz sagāztu koku, kādā pagastā kapos koki izrauti ārā "ar visām saknēm un zārkiem". Tāpat vējš norāvis daļu jumta kādai daudzdzīvokļu mājai, un pašvaldība ir gatava palīdzēt mājas iemītniekiem. Lebeda stāstīja, ka mājas iedzīvotāji arī paši aktīvi iesaistījušies problēmas risināšanā, pagaidām uzliekot vismaz plēvi.

Bojāts arī Tukuma muzeja torņa dakstiņu jumts, vietām pagastos izskaloti ceļi, taču tie ir izbraucami.

Lietus laikā pilsētā applūdušas ielas un arī ēkas. Lebeda atzina, ka stiprās lietusgāzes pilsētas komunikācijām bijušas īsts pārbaudījums.

Kandavas novadā postījumi ir mazāki, taču tie vēl tiek apkopoti, aģentūrai LETA atzina novada domes priekšsēdētāja Inga Priede (LZP). Pilsētā bijusi traucēta elektroapgāde, taču lielāku postu negaiss nodarījis Matkules pagastam, kur cietuši ceļi un mežs. Krusa pagastos arī sabojājusi mašīnas, izsitusi māju logus.

Postījumi tiek apkopoti arī Engures novadā. Pašvaldības izpilddirektors Imants Valers klāstīja, ka Milzkalnē negaisā cietis daudzdzīvokļu mājas jumts, sabojāti arī ceļi.

Saskaņā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) informāciju, sākot no otrdienas plkst.19.33 līdz šim rītam VUGD saņēmis 23 izsaukumus uz vēja un negaisa radīto seku likvidēšanas darbiem Zemgalē. Visvairāk izsaukumi saņemti Tukuma pilsētā - 15 izsaukumi. Engures un Tukuma novadā saņemti pa četriem izsaukumiem.

Lielākoties vējš bija nolauzis kokus, kas nokrita uz ceļa braucamās daļas, tādējādi vai nu apgrūtinot vai apstādinot satiksmi. Uz autoceļa Rīga-Ventspils spēcīgais vējš bija nogāzis vismaz desmit kokus, tādējādi apturot satiksmi. Ugunsdzēsējiem glābējiem atbrīvot ceļa braucamo daļu brīvprātīgi pieteicās palīdzēt arī divi automašīnu ar frontālajiem iekrāvējiem vadītāji, kas atradās pie negadījuma vietas. Ceļa braucamā daļa pilnībā tika atbrīvota pēc divarpus stundām.

Vēl vairākos gadījumos, piemēram, Tukumā, Zaļajā ielā, Cēsu ielā un Stacijas ielā, spēcīgais vējš vienā vietā bija nolauzis vairākus kokus. Tukumā Mazajā ielā un Talsu ielā nolūzušais koks bija nokritis uz dzīvojamās mājas jumta. Ugunsdzēsēji glābēji koku sazāģēja un jumtu atbrīvoja, tādējādi novēršot apdraudējumu cilvēkiem. Savukārt Engures novada Milzkalnē koks bija nokritis uz automašīnas.

Šodien plkst.12 sasaukta Tukuma sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisijas ārkārtas sēde, kurā pašvaldību un dienestu pārstāvji varētu lemt par palīdzības pieprasīšanu no valsts negaisa seku likvidēšanai.

Jau vēstīts, ka saistībā ar negaisa radītajiem postījumiem VUGD aizvadītajā diennaktī saņēmis vairāk nekā 50 izsaukumus, turklāt dzēsti arī ugunsgrēki, kurus, visticamāk, izraisījuši zibens spērieni.

Visvairāk ar negaisa postījumiem saistīto izsaukumu - 19 - tika saņemti Tukumā un Tukuma novadā.

Top komentāri

Dibenu
D
noslaucīt pašvaldības negrib lūgt palīdzēt?
mg
m
Eiropai nevajag prasīt? Kauna nav! Pat kapos sagāztus kokus paši vairs nespēj sazāģēt un izvākt!
mg
m
Pašvaldībām ir jābūt līdzekļiem šādiem gadījumiem. Tās ir primārās pašvaldību funkcijas, nevis sponsorēt saviem veceņu koriem braucienus uz kaut kādiem festiem kaut kur Polijās un Slovākijās, celt baseinus un rīkot pensionāru balles un bezjēdzīgus pagasteļu svētkus un tirgus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas