Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Valdība akceptē Nacionālās koncertzāles projekta attīstību Elizabetes ielā 2

Nacionālās koncertzāles projekta attīstība notiks Elizabetes ielā 2, Rīgā, pēc valdības sēdes preses konferencē apliecināja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Runājot par aptuvenajām akustiskās koncertzāles būvniecības izmaksām, kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) žurnālistiem norādīja, ka vēlas atteikties no konkrētas summas nosaukšanas, jo ir iespējami dažādi koncertzāles finansējuma modeļi.

Ministrs aicināja ņemt vērā, ka strauji mainās situācija un finanšu iespējas ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas kontekstā. Viņaprāt, pie jautājuma varēs atgriezties tad, kad būs jāsāk koncertzāles būvniecība. Tad arī būs skaidrs, cik spēcīga tajā brīdī būs valsts ekonomika, kādas iespējas piedāvās Eiropa.

Puntulis atzina, ka joprojām pastāv iespēja koncertzāli būvēt uz publiskās un privātās partnerības pamata. Viņa ieskatā, summas nav salīdzināmas, proti, ja rastu iespēju būvēt akustisko koncertzāli no valsts budžeta līdzekļiem, tā būtu viena summa. Savukārt, ja koncertzāli būvē publiskās un privātās partnerības ietvarā, tā būtu cita summa, kas jāatdod apmēram divdesmit gadu laikā.

"Tās būtu atšķirīgas summas, tādēļ es negribētu ar šiem skaitļiem manipulēt. Šodien precīzu summu nevarēšu nosaukt," sacīja ministrs.

Tāpat viņš pastāstīja, ka koncertzāles projekta attīstības procesu ir uzņēmusies VAS Valsts nekustamie īpašumi - jāveido konkurss būves nojaukšanai, šiem darbiem ir jāpiešķir finansējums. Ministrs sacīja, ka ēku varētu nojaukt jau nākamā gada pavasarī, tomēr paralēli tiek strādāts arī pie metu konkursa, lai abas darbības noritētu paralēli.

Jautāts, kad Rīgas akustiskajā koncertzālē varētu notikt pirmais koncerts, Puntulis sacīja, ka tas varētu notikt pēc septiņiem gadiem, tomēr šodien viņš pieļāva vēl optimistiskāku scenāriju - pirmais koncerts jaunajā akustiskajā zālē varētu izskanēt pēc sešiem gadiem.

Preses konferencē ministrs uzsvēra, ka neviens nav uzdevis jautājumu, cik atbildīgi ir pieņemts lēmums par koncertzāles vietas izvēli, tāpēc Puntulis citēja Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes ekspertu sacīto, ka "Komunistiskās partijas Centrālās komitejas ēkai piemīt sava laika kā modernisma perioda arhitektūras vērtība, bet tās tapšanas un izvietojuma dēļ tā nav tik nozīmīga, lai piešķirtu saglabājamas kultūrvēsturiskas vērtības statusu".

Kā aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijā, valdības sēdē akceptēts Naura Puntuļa (NA) rosinājums attīstīt Nacionālās koncertzāles projektu Rīgā VAS Valsts nekustamie īpašumi piederošajā teritorijā Elizabetes ielā 2, demontējot bijušo Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Komunistiskās partijas Centrālkomitejas ēku, vēlāk - Pasaules Tirdzniecības centru.

Kultūras ministrs uzsvēra, ka valdības lēmums ir vēsturisks, kam jāatšķir jauna lappuse gan kultūras, gan būvniecības, gan ar tām saistīto nozaru attīstībā Latvijā, projektam kļūstot par spēcīgu impulsu radošās ekonomika attīstībai.

"Mums ir būtiski, lai tajā tiktu ievēroti visi 21.gadsimta standartiem atbilstoši nosacījumi, īpaši klimatam neitrāla domāšana, cienīga attieksme pret apkārtējo vidi un profesionāļu un plašas sabiedrības iesaiste šīs kultūrvietas izveides turpmākajā procesā," akcentēja Puntulis.

KM uzsvēra, ka apbūves ieceres metus tālāk izmantos par pamatu attiecīgā būvprojekta izstrādei. Konkursa laika nogrieznis ir 13 līdz 16 mēneši. Ministrija lēš, ka divu etapu metu konkursa organizēšanas kopējais budžets, atkarībā no katras konkursa kārtas balvu fonda apmēriem varētu sastādīt 243 724 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Balvu fonds aprēķināts, ņemot vērā līdzvērtīgu starptautisku metu konkursu aktuālo pieredzi, piemēram, Rail Baltica Dzelzceļa tilta un Rīgas multimodālā centra ieceres metu konkursa balvu fonds 150 000 eiro apmērā un Tamperes Mākslas muzeja paplašinājuma projekta, Somijā, metu konkursa balvu fonds 175 000 eiro apmērā, skaidroja ministrijā, norādot, ka administratīvās ēkas Elizabetes ielā 2 nojaukšanas projekta un metu konkursa projekta vadības administratīvās vadības izmaksas - 74 707, ieskaitot PVN.

Nacionālās koncertzāles projekta īstenošanai 2021.gadā plānots finansējums 7 miljoni eiro, ieskaitot PVN, tai skaitā ēkas Elizabetes ielā 2 nojaukšanas būvdarbu būvprojekta izstrādes un ekspertīzes, būvdarbu izmaksas, tai skaitā ar būvniecību saistītās pakalpojumu izmaksas - autoruzraudzība, būvuzraudzība), nekustamā īpašuma Elizabetes ielā 2, nekustamā īpašuma nodoklis par zemi; divu etapu metu konkursa organizēšanas izmaksas; projekta vadības administratīvās vadības, projekta detālplānojuma izstrādes, projekta finanšu un ekonomisko aprēķinu un juridisko risinājumu izstrādes un būvprojekta izstrādes uzsākšanas izmaksas, norādīja ministrijā.

2020.gadā plānoti sagatavošanās darbi nacionālās koncertzāles projekta īstenošanai un, ja to laikā radīsies izdevumi, tad tie tiks segti no KM esošajiem valsts budžeta līdzekļiem, akcentēja ministra padomniece.

(papildināta visa ziņa)

Top komentāri

solon
s
Ievietot tai ēkā (ēkas pagrabā - lai būtu slepeni un neredzami!) drošības dienestu! Un piesegam, ēkas pārējā daļā - kaut tirgu (atbilstoši nez kura humora veča izdomātam nosaukumam "Pasaules (!!!) tirdzniecības centrs"). Koncertzāli, ja reiz nu tik ļooooti vajag, var taču būvēt bijušās ledus halles vietā Kr. Barona ielā - ne tur kas jājauc nost un arī auto novietnei ir vietas.
Tālis Abriņš
T
Manuprāt šodien lēmums tika pieņemts uz lēta populisma viļņa, pamatojoties uz ziņām, ka ēkas rekonstrukciaj izmaksās 30 milj. eiro, bet nojaukšana - tikai 3 milj. eiro. Bet kāda ir ēkas patiesā vērtība un kādu peļņu tās ienes gadā par to netika runāts. Tas viss atgādina situāciju, kad ar vienu nemākulīgu sitienu var sabojāt vērtīgu mantu, bet dragātājiem tas nav saistoši.
hmmm
h
Nekādas privātās-publiskās partnerības nav. Ja jūs kautko būvēja un norēķinieties pēctam 20 gadus, tas saucas kredīts. Šitā jau Dienvidud tiltu būvēja. VAlstija ir izdevībāk pašai ņemt kredītu un būvētj, jo ja kredīts tiek formēts privātas-publiskās partnerības shēma tad ir milzīgi pārmaksāts. tā partnerība ir vienkārši triks kā apiet iepirkumu procedūru un uzskrūvēt cenu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas