Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Vecgulbenes muiža pārtop viesnīcā

Vecgulbenes muižas zirgu manēžā, kur savulaik lepni dīžājās baronu fon Vulfu austrumu šķirnes rikšotāji, februāra vidū tiks atvērta moderna viesnīca Hotel Vecgulbenes muiža ar 60 vietām, restorāns un Vidzemē lielākā konferenču zāle 400 personām (atpūtas kompleksā strādās 30 darbinieki). Piesaistot Eiropas Reģionālā un attīstības fonda, kā arī valsts līdzfinansējumu, par vairāk nekā trijiem miljoniem latu rekonstruēta liela daļa no apjomīgā muižas kompleksa, sakārtota tā teritorijā, kā arī sākta tehniskā projekta izstrāde, lai atjaunotu Baltās pils ēku.

Tas ir nozīmīgs ieguldījums Gulbenes novada attīstībā, kā arī liela dāvana pilsētas 80 gadu jubilejā, kas tiks svinēta šā gada februārī, uzsver Gulbenes domes priekšsēdētājs Nikolajs Stepanovs (TP).

Par privātuzņēmēju līdzekļiem un ES finansējumu atjaunota viena no greznākajām muižām

Vecgulbenes muižu izsolē par 45 000 latu 2005.gada septembrī iegādājās Valmieras uzņēmēji Elmārs Pitura un Jurģis Ābele. Līdz tam mēģinājumi restaurēt vēsturisko kompleksu bija neveiksmīgi. Ēku rekonstrukcija tika veikta, rūpīgi izpētot vēsturiskos dokumentus un fotomateriālus, lai saglabātu sākotnējo izskatu. Turpmāk uzņēmēji plāno atjaunot Baltijā garāko gaisa tiltu, kas savienoja abus muižas parkus, skatu torņus, mednieku namu, izveidot tūrisma informācijas centru, kā arī izdot grāmatu par Vecgulbenes pils un Volfu dzimtas vēsturi. Iecerēts atjaunot arī vēsturisko muižas oranžēriju, te esošo Gulbenes Vēstures un mākslas muzeju pārvietot uz Sarkanās pils ēku, kas pieder pašvaldībai.

XIX gadsimta vidū būvētā Vecgulbenes muiža ar divām pilīm - Balto un Sarkano pili, un saimniecības ēku kompleksu ir viena no greznākajām renesanses muižām Latvijā (aizņem vairāk nekā 14 hektāru). Tās vēsture saistīta ar baronu fon Volfu un fon Cepelīnu dzimtām. 1905.gadā abas pils ēkas daļēji nopostītas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas