Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Vecos gāzes balonus varēs lietot vēl divus gadus

Valdība otrdien atbalstīja priekšlikumu pagarināt veco, Eiropas Savienības (ES) tehniskajām prasībām neatbilstošo sašķidrinātās naftas gāzes balonu izņemšanas termiņu no tirgus, līdz ar to mājsaimniecības tā sauktos sarkanos gāzes balonus varēs lietot līdz 2017.gada beigām.

Pēc Ekonomikas ministrijas (EM) rīcībā esošajiem datiem, patlaban aptuveni 35% no mājsaimniecībām ir gāzes balonu lietotāji, un ļoti liels īpatsvars ir tieši mazturīgo iedzīvotāju segmentā. Tāpat gāzes balonu tirgotāji nav vienojušies ar sadarbības partneriem, piemēram, degvielas uzpildes stacijām, par tālākas sadarbības nosacījumiem, lai ieviestu jauno gāzes balonu aprites regulējumu.

Lai aizsargātu patērētājus no ievērojamām izmaksām jaunā gāzes balona iegādē un vienlaikus paaugstinātu iedzīvotāju drošību, kā arī lai mazinātu gāzes balonu nelegālās aprites pieauguma risku, ministrija rosināja veikt vairākas izmaiņas jaunajā gāzes balonu aprites normatīvajā regulējumā.

Tāpat valdība atbalstīja priekšlikumu, ka sašķidrinātās naftas gāzes balonu, kurus galvenokārt izmanto mājsaimniecībās, izņemšanas no tirgus notiks līdz 2017.gada 31.decembrim.

Savukārt visiem sašķidrinātās naftas gāzes baloniem līdz 2015.gada 30.septembrim būs jāveic ārējā, iekšējā un hidrauliskā pārbaude.

Komersantiem noteikts pienākums piedāvāt mājsaimniecībām arī gāzes balonu nomas pakalpojumu, dodot iespēju patērētājam izvēlēties savām iespējām un vajadzībām atbilstošāko gāzes balona iegādes risinājumu. Plānots atvieglot gāzes balonu aprites kārtību gāzes balonu lietotājiem un tirgotājiem, kas paredz, ka lietotāji tāpat kā līdz šim varēs pie tirgotāja apmainīt tukšu balonu pret pilnu.

Ieviests arī aizliegums komersantiem, kuri iepērk lūžņus, iepirkt no fiziskām personām gāzes balonus, to lūžņus un atgriezumus. Tādējādi būtiski samazināsies risks, ka gāzes balonu lietotāji patvaļīgi veic gāzes balona utilizāciju un to nodošanu metāllūžņos, līdz ar to pakļaujot riskam gan savu, gan apkārtējo dzīvību un veselību.

Tirgotāji, kuri piegādā rūpnieciskās gāzes balonus, jau patlaban strādā atbilstoši jaunajam regulējumam, klientiem gāzes balonus piedāvājot gan tirdzniecībā, gan nomā, un ir gatavi komercdarbībā pilnībā ieviest jauno regulējumu. Līdz ar to jaunais regulējums bez izmaiņām stāsies spēkā, aptverot produktu segmentu, kas saistīts ar lielākiem drošības riskiem.

Gāzes baloniem, kurus galvenokārt izmanto rūpnieciskajiem mērķiem, saglabāsies šādi termiņi - ES tehniskajām prasībām neatbilstošus gāzes balonus aizliegts tirgot un uzpildīt no 2015.gada 31.marta un lietot - no 2015.gada 30.jūnija.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas