Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Vējonis uz Krieviju nebrauks

Raimonds Vējonis būs gados jaunākais atjaunotās Latvijas prezidents. Bijis uzticīgs zaļajai partijai un iekrājis milzu politisko pieredzi, strādādams deviņās valdībās, nu vadīs arī tautu. Par spīti runām par to, ka Vējonis krietnu laiku atpakaļ izvirzīts pat kā "Krievijas ietekmes aģents", viņš norāda - uz 9.maiju un citiem pasākumiem šādos apstākļos nebrauks, vēsta raidījums Nekā personīga.

Kaut arī nevienam nav tik liels rūdījums izpildvarā kā Vējonim, vides ministra amatā viņš bija neizteiksmīgs un straujo popularitāti iemantoja vien pēdējā pusotra gada laikā hibrīdkara apstākļos nozīmīgajā aizsardzības ministra postenī. 

48 gadus vecais Raimonds Vējonis dzimis Pleskavā, krievietes un latvieša ģimenē. Skolojies un audzis Madonā. Politiķis ar izteiktu malēnieša akcentu valdībā ir jau no 2002.gada, taču rekordu ilgā ministrēšana viņu nepadarījusi nedz par redzamu, nedz ietekmīgu politiķi. "Godkāre vai vēlme izcelties nav bijusi viņam raksturīga," atceras Ingmārs Līdaka (ZZS), kurš Vējoni pazīst kopš kopīgām studijām Bioloģijas fakultātē Latvijas Universitātē.

Viņš norāda, ka Vējonis ir "normāls puisis , kas atnācis no laukiem uz pilsētu un visu mēģina panākt saviem spēkiem."

Vējoņa patstāvību uzteic arī viņa politiskais aizbildnis Indulis Emsis (Latvijas Zaļā partija). Tieši viņš savulaik uzaicināja Vējoni pārcelties no Madonas uz galvaspilsētu, vadošā amatā Lielrīgas reģionālās vides pārvaldē. Lai raksturotu Vējoni kā sava ceļa gājēju, Emsis īpaši izceļ kādu epizodi. Viņš, būdams vides ministrs, bija atļāvis intensīvu mazo HES būvniecību uz Latvijas upēm, un nodrošinājis, ka valsts no mazo spēkstaciju īpašniekiem iepērk elektrību par dubultu tarifu. Ministra amatā nonākot Vējonim, šī biznesa iespējas esot krietni sarukušas.

"Atnākot Raimondam, pārņemot šo vides politisko vadību, viņš sāka ar to, ka Ministru kabinets pieņēma upju sarakstu, kur principā visās upēs aizliedza mazo HES celtniecību. Viņš uz manu autoritāti nereaģēja, viņš pagrieza šo vides aizsardzības politiku pilnīgi citā dimensijā, kādā viņam šķita pareizi," stāsta Emsis.

Tomēr Nekā personīga arhīvā atrodams materiāls rāda, ka Vējonis nespēja apturēt postošo HES celtniecību Vaidavas upē. Tur spēkstacija iznīcināja ne tikai skaistu ainavu, bet arī foreļu un alatu nārsta vietas. 

Visas Baltijas ekonomiskajai neatkarībai daudz būtiskākajam Visaginas atomelektrostacijas projektam Vējonis iebilda, atsaukdamies tieši uz iespējamo kaitējumu videi. Tajā pašā laikā pie sevis ministrijā laipni uzņēma Krievijas enerģētikas koncerna Rosatom pārstāvjus, kuri pirms četriem gadiem meklēja Latvijas atbalstu atomelektrostacijas celtniecībai Kaļiņingradā. 

Runas par to, vai Vējonis nav izraudzīts par Krievijas ietekmes aģentu, izraisīja ielūgums uz tolaik Krievijas premjerministra Vladimira Putina partijas Vienotā Krievija rīkoto ekologu konferenci Tīrais ūdens. Vējonis 2010.gada konferencē Maskavā bija vienīgais valdības pārstāvis no Eiropas un par savu piecu minūšu tikšanos ar Putinu vēlāk bija mazrunīgs, vien norādījis, ka runājuši "par abu valstu attiecībām ekoloģijas un arī ekonomikas jomā."

Jautāts, vai šodien uz tādu konferenci brauktu, Vējonis atbild noraidoši. "Es nebraukšu ne uz šādu pasākumu, ne uz 9.maiju, ne kā.. Jo attiecības, kādas pašreizējā brīdī ir izveidojušās ar Latviju un Krieviju, starp Eiropas Savienību un Krieviju, tās nav labas attiecības. Un kamēr turpināsies agresija Ukrainā, un, kā mēs redzam pēdējās dienās ir atsākusies arī šaušana, un tas notiek ne bez Krievijas atbalsta, šeit runāt par kaut kādām attiecībām ir ļoti grūti." 

Cerības nonākt valsts prezidenta amatā Vējonim tika dotas jau iepriekšējās vēlēšanās, tomēr oficiāli par savu kandidātu tolaik ZZS izvirzīja citu - Andri Bērziņu. Vējonis apvainojās un drīz pēc tam pameta ZZS vadītāja amatu. Neoficiāli izskanēja, ka viņš nav apvienībā ietekmīgā Aivara Lemberga (Latvijai un Ventspilij) izredzēto politiķu vidū. 

Vējonis radikāli mainījās, kļūdams par aizsardzības ministru Laimdotas Straujumas pirmajā valdībā pagājušā gada janvārī. Kopā ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (Vienotība), Vējonis kļuva par Krievijas hibrīdkara redzamāko kritizētāju. Vējonis atļāvās publiski saķerties arī Valsts prezidentu, kurš izteicās, ka nav nepieciešams palielināt karavīru skaitu mūsu armijā. Tāpat visi gaidīja, kā aizsardzības ministrs reaģēs uz savas apvienības biedra Aivara Lemberga nicinošajiem izteikumiem, ka NATO spēku klātbūtnes pastiprināšana Latvijā ir okupācija - Vējonis gan asi nosodīt Lembergu izvairījās.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas