Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Vēl izvērtēs iespēju protestēt pret kūpinājumiem nelabvēlīgajām normām

Zemkopības ministrija (ZM) aicina ražotājus iesniegt argumentus, kādēļ nevarēs izpildīt no septembra paredzētos ierobežojumus saistībā ar kūpinājumiem, un, ja tie būs pamatoti, vērsīsies Eiropas Komisijā (EK) ar lūgumu piemērot atkāpes Latvijas kūpinātajiem pārtikas produktiem, portālu Diena.lv informēja ZM sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

ZM aicinājusi Latvijas Gaļas ražotāju un pārstrādes asociāciju (LGRPA), Latvijas Pārtikas uzņēmumu federāciju (LPUF), Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomi (LOSP) un Latvijas Mājražotāju asociāciju (LMA) līdz šā gada janvāra beigām apkopot Latvijas ražotāju paškontroles analīžu datus par pārtiku piesārņojošo vielu koncentrācijas līmeņiem kūpinātā gaļā un kūpinātas gaļas produktos, kā arī aicina pašus ražotājus iesniegt pamatotus argumentus, kādēļ nevarēs izpildīt pēc 2014. gada 1. septembra paredzamās jaunās normas.

Ražotāju paškontroles analīžu datus un priekšlikumus vēlams elektroniski nosūtīt jebkurai no minētajām organizācijām (LGRPA, LPUF, LOSP, LMA).

Ja pēc iegūto datu analīzes ZM secinās, ka pie izmantotajiem kūpināšanas tehnoloģiskajiem procesiem nav iespējams sasniegt jaunās normas, Latvijas vērsīsies EK ar lūgumu pagarināt pārejas periodu un risinās ar EK jautājumu par atkāpes piemērošanu Latvijas kūpinātajiem pārtikas produktiem, uzsver ministrijas pārstāve.

Jau vēstīts, ka 2014. gada 1. septembrī saskaņā ar EK regulu stājas spēkā jauna benzpirēna norma kūpinātā gaļā un kūpinātas gaļas produktos. Šīs normas pieņemtas jau 2011. gadā un to ieviešanai tika noteikts trīs gadu pārejas periods.

Vairāki mazie ražotāji jau par jaunajām normām pauduši sašutumo, norādot, ka nespēs radīt savu nišas produktu, jo ar malku kūpinātai gaļai benzpirēna slieksnis krietni pārsniedz EK noteiktos divus mikrogramus uz kilogramu. Vienlaikus tiek norādīts arī uz lobiju jauno normu ieviešanā, kas izdevīgi atsevišķu valstu konkrētiem uzņēmumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas