Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Vēloties saliedēt, sašķeļ politiķus

Rosinot izbeigt nepilsoņa statusa piešķiršanu pēc 2018. gada 1. jūnija dzimušajiem nepilsoņu bērniem un atzīt viņus par Latvijas pilsoņiem, Valsts prezidents Raimonds Vējonis esot vēlējies saliedēt Latvijas sabiedrību. Taču, iesniedzot šo iniciatīvu Saeimā, prezidents ir sašķēlis politisko vidi. Vienprātība nevalda arī valdošajā koalīcijā. Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) iebildumu dēļ valdības partijas par Valsts prezidenta priekšlikumu nevarēs balsot, jo pilsonības jautājums ir viens tiem, ko koalīcija var izlemt tikai pēc vienprātības principa.

To valdības partijas paziņoja jau pirmdien, reaģējot uz pagājušajā nedēļā Rīgas pilī šim jautājumam sarīkoto konferenci. Taču Valsts prezidents šonedēļ tomēr iesniedza Saeimā savu priekšlikumu. Turklāt viņš piedāvā jaunu likumu, nevis grozījumus Pilsonības likumā, kurā jau ir noteikta kārtība, kā nepilsoņu bērni var saņemt Latvijas pilsonību, ja reģistrācijas brīdī viens no vecākiem izsaka tādu vēlēšanos. 

Valsts prezidents ir iesniedzis likumprojektu Par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem. Tas nosaka, ka pēc 2018. gada 1. jūnija dzimušie nepilsoņu bērni, ja vien vecāki nav vienojušies par citas valsts pilsonības piešķiršanu bērnam un viņš nav citas valsts pilsonis, ir atzīstami par Latvijas pilsoņiem. Tagad bērni, kuru vecāki nav izteikuši vēlēšanos saņemt Latvijas pilsonību, tiek reģistrēti kā nepilsoņi. Valsts prezidents norāda, ka 2016. gadā nepilsoņa statuss tika piešķirts 52 bērniem. Vējonis atgādina, ka nepilsoņa statuss pēc neatkarības atjaunošanas tika noteikts kā pagaidu risinājums. Līdzīgas izmaiņas likumā esot veiktas arī Igaunijā. 

Koalīcijas partiju pārstāvji Solvita Āboltiņa (Vienotība), Gundars Daudze (ZZS) un Jānis Dombrava (NA) Dienai uzsvēra, ka prezidenta priekšlikums nav juridiski precīzi sagatavots, jo, negrozot Pilsonības likumu, šo jauno iniciatīvu nevar īstenot. Taču prezidenta pieteikto ideju atbalsta ne tikai Saskaņa, bet arī pārējās opozīcijas partijas. Latvijas Reģionu apvienības paziņojumā teikts, ka frakcija ir konceptuāli atbalstījusi prezidenta iesniegto projektu. Vienlaikus tā norāda uz vairākiem nosacījumiem, piemēram, nepieciešamību visiem pilsonībā uzņemtajiem bērniem saņemt izglītību latviešu valodā. To uzsver arī frakcija No sirds Latvijai.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 14.septembra, numurā!

Top komentāri

Sanija
S
Kartejais idiots Vejonis ar karteju debilu izlecienu. Vai tad jau nepietiek, ka debilie, alkatigie kretini Rumpis, VIkene, Zagleris, Berzins cakareja Latvijas valsti un apzog latviesu tautu? Kapec sis kretins Vejonie nenaca ar ierosinajumu sakartot latvijas valsti izglitibas sistemu ta, lai visas valsts, pasvaldibu skolas, bernudarzos berni tiktu izglitoti un apmaciti 100% Latvijas valsst valoda- latviesu valoda ka to nosaka Latvijas Satversme, kura ir ierakstits, ka Latvijas valsts valoda ir latviesu valoda, ka to pieprasija latviajs pilsoni zidu un krievu nacistu referendumma kura sie meginaja legalizet okupantu valodu- krievu valodu ka otro valsts valodu? Vai tad Vejonis ir tik debils, tas ka vins nav spejigs iemacitie normali runat latviesu valoda jau vien liecina par vina "spejam", vai telo idiotu? Pirmam kartam ir jalikvide visas divvalodibas skolas, otram kartam ir janodrosina 100% izglitiba visas skolas, maciu iestades, bernudarzos Latvijas valsts valoda.
Janka
J
Kārtīga verga dvēsele tas Vējonis - pielabinās okupantiem un to pēctečiem...
Varbūt
V
tomēr presidenta izstrādājums pielabinās Briselkrātiem un nelegālo imigrantu iekšā vilcējiem, jo ar šādu likumu, katrs jaundzimušais Eritrejietis, Sudānietis, Somālietis u.t.t. pēkšņi kļūtu par Latvijas un automātiski ES pilsoni?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas