Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Veselības problēmu dēļ Lemberga lietā vairs nepiedalīsies tiesnesis Geimans

Veselības stāvokļa dēļ smagos noziegumos apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga (Latvijai un Ventspilij) krimināllietā vairs nepiedalīsies tiesas sēdes priekšsēdētājs tiesnesis Boriss Geimans, kura vietu sastāvā ieņems rezerves tiesnese Ārija Ždanova, taču par jauno priekšsēdētāju izvēlēta lietas tiesnese Irīna Jansone, tika paziņots pirmdien notikušajā tiesas sēdē.

Tiesas sēdē arī tika saņemts iesniegums no advokāta Aivo Leimaņa, kurā tiesas sastāvs tika informēts par to, ka Lembergs ir atsaucis vienošanos ar viņu par aizstāvības nodrošināšanu. Attiecīgi par Lemberga advokātu tiesa nozīmēja jau agrāk izvēlēto valsts nodrošināto aizstāvi Genādiju Ivankinu. 

Ivankins tiesai sākotnēji lūdza septiņus mēnešus ilgu laiku, lai iepazītos ar lietas materiāliem, taču tiesa nolēma, ka, vismaz pagaidām tiks samazināts lietas skatīšanas biežums, proti, līdzšinējo četru reižu nedēļā vietā lieta tiks skatīta divas reizes nedēļā. 

Tiesa arī vaicāja apsūdzēto Anša Sormuļa un Anrija Lemberga advokātiem, vai viņi būtu gatavi sākt savas debašu runas, taču aizstāvji atbildēja noliedzoši, skaidrojot, ka bija rēķinājušies, ka Aivara Lemberga aizstāvja debašu runa ilgs līdz gada beigām, tādēļ, lai gan debašu runas rakstīšana esot sākta, tā vēl ne tuvu neesot pabeigta. Tomēr tiesa nolēma, ka vai nu advokātam Jānim Rozenbergam vai advokātam Oskaram Rodem ceturtdien, 12. septembrī, būs jāsāk lasīt savu debašu runu. Tiesa piebilda, ka, ja aizstāvji nebūs gatavi teikt debašu runu, tad tiesa uzskatīs, ka viņiem nav ko teikt. 

Pēc tiesas sēdes Rozenbergs aģentūrai LETA nevarēja precīzi komentēt, vai debašu runa uz ceturtdienu būs gatava, norādot, ka "izdomāsim līdz ceturtdienai". 

Jauns aizstāvis Lembergam bija nepieciešams, jo 25. jūnija tiesas sēdē viņa komandu pameta aizstāvis Raimonds Krastiņš, kurš pašlaik ir apturējis savu darbību advokatūrā. Lembergam lietā bija vēl divi advokāti, tomēr politiķis tika paziņojis, ka viņi nevarot uzņemties trešā advokāta pienākumus, jo katrs atbildot par specifiskiem lietas aspektiem, un tieši Krastiņš bijis "vienīgais un pastāvīgais tiesas advokāts, aizstāvības stratēģis". Pārējiem pilnvaras tikušas izrakstītas uz konkrētām sēdēm. Pagājušajā nedēļā tiesā Lembergs bija ieradies bez citiem advokātiem.

Tiesa iepriekš Lembergam norādīja, ka viņam ir tiesības slēgt vienošanos ar tik aizstāvjiem, cik viņš vēlas, bet viņam neesot tiesības slēgt vienošanos ar aizstāvi, kurš ieradīsies tikai uz tām tiesas sēdēm, uz kurām Lembergs vēlēsies. "Vai nu jūs aizstāvēs aizstāvis, kurš varēs ierasties uz nozīmētajām tiesas sēdēm līdz gada beigām, vai arī jums ir nodrošināts valsts aizstāvis. "Nerausim" tiesas sēdes, ja ir vienošanās ar kādu, kas netiek," situāciju vērtēja Jansone.

Savukārt Lembergs tiesai pauda nostāju, ka šādi tiek pārkāptas viņa tiesības uz godīgu tiesu, jo advokātam ir nepieciešams laiks iepazīties ar lietas materiāliem, kas sastāv no 240 sējumiem, kā arī ar prokuroru debašu runu un tiesas sēžu protokoliem.

Prokurori tiesas debatēs lūguši Lembergam piemērot astoņus gadus ilgu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju, kā arī naudas sodu 150 minimālo mēnešalgu jeb 64 500 eiro apmērā. Prokurori sāka debatēt pagājušā gada februārī un savu debašu runu noslēdza šogad martā.

Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Lietā apsūdzēts arī Lemberga dēls Anrijs Lembergs un Lemberga biznesa partneris Ansis Sormulis.

Anrijam Lembergam prokuratūra lūdz piemērot brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem un sešiem mēnešiem, konfiscējot mantu, savukārt Lemberga biznesa partnerim Sormulim - brīvības atņemšanu uz septiņiem gadiem un mantas konfiskāciju.

Visi trīs apsūdzētie norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, ko prokuratūra tiesai nodeva 2008. gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009. gada 20. augustā.

Top komentāri

.
.
Nu ja- padsmit gadus lieta tiek skatīta, ar vienu tiesneša darba mūžu ir pamaz...
Konstantīns Klucis
K
Drošības labad un muļķa dzīšanai Lembergam vajadzēja sevis aizstāvēšanai noslēgt līgumus ar visiem Latvijas advokātiem.
Āris Tīrrasiņš
Ā
Boriss Geimans, Ārija Ždanova, Irīna Jansone, Genādijs Ivankins... Kas tā par krievžīdu tiesu ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas