Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

VISC: Latviešu valodas pārbaudes rezultāti nav atkarīgi no Krievijas pilsoņu vecuma

Līmenis, kādā Krievijas pilsoņi pārzina latviešu valodu, nav atkarīgs no Krievijas pilsoņu vecuma, secinājis Valsts izglītības satura centrs (VISC).

Preses konferencē VISC vadītāja Liene Voroņenko atzina, ka šobrīd nav pieejams precīzs Krievijas pilsoņu snieguma sadalījums pa vecuma grupām. Vienlaikus neesot novērotas "īpašas atšķirības" starp Krievijas pilsoņiem, kas pārbaudi kārtojuši 65-75 gadu vecumā. 

"Tendences visās vecuma grupās ir līdzīgas," apliecināja Voroņenko.

LETA jau ziņoja, ka vairums jeb 61% Krievijas pilsoņu, kuri bija reģistrējušies latviešu valodas pārbaudei, to ar pirmo reizi nav nokārtojuši. 

Kopumā valsts valodas pārbaudei reģistrējās 13 147 Krievijas pilsoņi. Pirmajam pārbaudes posmam reģistrējās 8462 iedzīvotāji, bet uz pārbaudi ieradās 7383. Savukārt pārbaudēm pagarinātajā termiņā reģistrējās 4685 Krievijas pilsoņi, no kuriem uz pārbaudi ieradās 3918.

Pašlaik spēkā esošā Imigrācijas likuma redakcija paredz, ka Krievijas pilsoņiem izsniegtās pastāvīgās uzturēšanas atļaujas ar 2023.gada septembri ir zaudējušas spēku. Lai dzīvotu Latvijā, viņiem jāpiesakās Eiropas Savienības (ES) pastāvīgā iedzīvotāja statusam, bet tā saņemšanai viņiem PMLP jāiesniedz apliecinājums par valsts valodas zināšanām A2 līmenī un finanšu resursu esamību.

"A2 līmenis ir sadzīvisks, ikdienišķs līmenis - spēt pajautāt autobusa atiešanas laikus vai veikalā produktus," skaidroja VISC vadītāja. 

Pamata līmeņa 2.pakāpe paredz, ka persona saprot īsu un vienkāršu tekstu par tematiem, kas saistīti ar sadzīves situācijām, saprot galveno domu un sev svarīgas detaļas populāros informācijas avotos, piemēram, paziņojumos, TV un radio ziņās, sludinājumos, īsās sarunās, prot īsi sniegt informāciju rakstveidā par personiskiem, ikdienas un sadzīves tematiem, spēj īsi formulēt savu attieksmi un viedokli, kā arī prot uzdot vienkāršus jautājumus, saistītus ar ikdienas vajadzībām.

Valsts valodas pārbaudes izņēmumi paredz, ka pārbaudi nav jākārto personai, kura ieguvusi pamata, vidējo vai augstāko izglītību akreditētās programmās latviešu valodā, kura apguvusi akreditētu mazākumtautību izglītības programmu un kārtojusi centralizēto eksāmenu latviešu valodā 9.klasei vai centralizēto eksāmenu latviešu valodā 12.klasei. Pārbaudi arī nekārto personas, kas nav sasniegušas 15 gadu vecumu vai kuras ir sasniegušas 75 gadu vecumu.

No valsts valodas pārbaudes var tikt atbrīvoti tie Krievijas pilsoņi, kuriem ir ar veselības stāvokli saistīti funkcionēšanas ierobežojumi vai diagnoze, kas minēta Ministru kabineta noteikumos "Par valsts valodas zināšanas apjomu, valsts valodas prasmes pārbaudes kārtību un valsts nodevu par valsts valodas prasmes pārbaudi".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas