Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Visi Valsts prezidenta amata kandidāti atbilst likuma prasībām

Visi Valsts prezidenta amata kandidāti - Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits, tiesībsargs Juris Jansons un deputāts Didzis Šmits (KPV LV) - atbilst likuma prasībām un attiecīgi var pretendēt uz šo amatu, deputātus informēja Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vadītāja Janīna Kursīte-Pakule (NA).

Komisijas priekšsēdētāja informēja deputātus, ka visos saņemtajos atzinumos ir pausts, ka kandidāti atbilst Valsts prezidenta ievēlēšanas likuma prasībām.

Par Valsts prezidentu var ievēlēt Latvijas pilsoni, kurš vēlēšanu dienā ir sasniedzis 40 gadu vecumu un kuram nav citas valsts pilsonības. Vienlaikus likumā noteikts, ka par prezidentu nevar ievēlēt personu, kura atzīta par personu ar ierobežotu rīcībspēju, izcieš sodu brīvības atņemšanas vietā, ir sodīta par tīšu noziedzīgu nodarījumu, izņemot gadījumu, ja cilvēks ir reabilitēts vai sodāmība ir dzēsta vai noņemta.

Tāpat par prezidentu nevar kļūt cilvēks, kurš Krimināllikumā paredzētā nodarījuma izdarīšanas laikā bija nepieskaitāmības stāvoklī, ierobežotas pieskaitāmības stāvoklī vai arī pēc noziedzīga nodarījuma izdarīšanas saslimusi ar psihiskiem traucējumiem, kas atņēmuši iespēju saprast savu rīcību vai to vadīt. Par prezidentu nevar tikt ievēlēts pilsonis, kurš ir vai ir bijis PSRS, Latvijas PSR vai ārvalstu valsts drošības dienestu, izlūkdienestu vai pretizlūkošanas dienestu štata darbinieks.

Šajā amatā arī nevar apstiprināt cilvēku, kurš pēc 1991.gada 13.janvāra darbojies PSKP (LKP), Latvijas PSR Darbaļaužu internacionālajā frontē, Darba kolektīvu apvienotajā padomē, Kara un darba veterānu organizācijā, Vislatvijas sabiedrības glābšanas komitejā vai tās reģionālajās komitejās.

Tāpat liegums kandidēt uz prezidenta amatu noteikts arī tiem cilvēkiem, kuri sodīti ar aizliegumu kandidēt Saeimas, Eiropas Parlamenta, republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanās, izņemot gadījumu, ja persona ir reabilitēta vai sodāmība ir dzēsta vai noņemta.

Kā ziņots, Saeima Valsts prezidentu izraudzīties ārkārtas sēdē 29.maijā.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis nolēmis nekandidēt uz otro termiņu augstajā amatā.

Top komentāri

nu atbilst jau
n
bet skaidrs ir tas, ka īstais kandidāts ir tikai viens.Debašu alcēji jau tās arī dabūs, tomēr pārliecināties par vien pārsvaru jau nebūs grūti. Tur ir zināšanas un dzīves pieredze.
Likumam varbūt.
L
Citādi, bildē redzamais taukmūlis un nelietis atbilst tikai bandīta vai meitu mājas direktora statusam.
muļa
m
jansons un šmits- divi oligarhu vanckari-abi lielākie kretīni, abi puzes pertiķa izvirzīti
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas