Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

VM gatava diskutēt par NMPD darbinieku savlaicīgāku veselības aprūpi

Veselības ministrija (VM) gatava šogad diskutēt par risinājumiem, kā nodrošināt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbinieku iespējas saņemt savlaicīgāku veselības aprūpi, aģentūru LETA informēja ministrijas pārstāve Anna Strapcāne.

Jautājums par NMPD darbinieku iespējām saņemt savlaicīgāku veselības aprūpi ticis diskutēts darba grupā. Iepriekš apspriests arī jautājums par iespējamām izmaiņām normatīvajos aktos, dodot iespēju NMPD iegādāties veselības apdrošināšanu saviem darbiniekiem. "Iespējami ir dažādi risinājumi. VM ir gatava šogad par tiem diskutēt kopā ar NMPD, arodbiedrībām un citiem nozares speciālistiem," norādīja Strapcāne.

VM vērsa uzmanību, ka šobrīd NMPD darbinieki pretstatā citiem mediķiem ir atbrīvoti no pacienta iemaksām un līdzmaksājumiem par ārstēšanos, saņemot veselības aprūpes pakalpojumus.

Turklāt VM piebilda, ka, ņemot vērā darba apstākļus un risku, NMPD brigāžu ārstniecības personām, operatīvo medicīnisko transportlīdzekļu vadītājiem un ārstniecības personām, kuras pieņem izsaukumus un veic brigāžu operatīvo vadību, ir tiesības uz izdienas pensiju pēc dienestā nostrādātiem vismaz 20 gadiem.

Jau ziņots, ka Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) vērsusies pie premjera Krišjāņa Kariņa ar lūgumu papildināt valdības rīcības plānu ar pasākumiem, kas uzlabo NMPD darbinieku piekļuvi veselības aprūpei, aģentūru LETA informēja arodbiedrība.

Pēc LVSADA ierosinājuma šo jautājumu VM sāka skatīt pagājušā gada augustā. Toreiz darba grupa nolēma, ka priekšlikums par savlaicīgu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību NMPD darbiniekiem ir konceptuāli atbalstāms, teikts arodbiedrības paziņojumā. Lai iegūtu precīzāku informāciju par situāciju, ministrija uzdeva dienestam aptaujāt darbiniekus par gaidīšanas laika ietekmi uz viņiem nepieciešamās ārstniecības pieejamību.

Aptauja uzrāda, ka 2018. gada pirmajos sešos mēnešos veselības aprūpe ir bijusi nepieciešama 725 cilvēkiem jeb 22% no visiem NMPD darbiniekiem. Kaut arī pacienta iemaksu un līdzmaksājumu viņu vietā sedz valsts, 42% gadījumu darbinieki par pakalpojumu bija spiesti maksāt pilnu cenu no savas kabatas ilgā gaidīšanas laika dēļ.

Šogad 15.februārī LVSADA uzrunāja VM, rosinot papildināt valdības rīcības plāna projektu ar konkrētu punktu, proti, "uzlabota kārtība, kādā NMPD darbinieki saņem valsts apmaksātu veselības aprūpi".

Atbildes joprojām nav, tāpēc arodbiedrībai rodas bažas, vai VM izprot, cik svarīgi ir nodrošināt veselības aprūpes priekšposteni ar nepieciešamajiem cilvēkresursiem.

Vērtējot premjera iespējamo rīcību, LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris ir noskaņots optimistiski. "Arodbiedrība cer, ka NMPD darbinieku veselības savlaicīga atjaunošana būs viens no pirmajiem Krišjāņa Kariņa vadītās valdības darbiem, kas palīdzēs uzlabot veselības aprūpes pieejamību valstī," norāda Keris.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas