Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

VM: Latvijā cilvēki ar Covid-19 inficējas no tuviniekiem, draugiem un kolēģiem

Veselības ministrija (VM) atgādina, ka šobrīd epidemioloģisko situāciju Latvijā var saukt par stabilu, jo no jauna inficēto cilvēku, stacionēto un smagi slimo pacientu skaits, kā arī mirstība no Covid-19 nepieaug tik intensīvi, kā iepriekš. Tāpēc, tuvojoties svētku brīvdienām, epidemiologi un infektologi uzsver – lai pasargātu citus un sevi no saslimšanas, samazinātu vīrusa izplatību un varētu sākt domāt par ierobežojumu mīkstināšanu, joprojām ir svarīgi ievērot fizisko distancēšanos.

Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs: "Tas, ko mēs redzam, veicot konkrēto saslimšanas gadījumu izmeklēšanu – Covid-19 infekciju viens otram pārsvarā "nodod" tuvinieki, draugi un kolēģi. Mēs līdz galam neapzināmies, ka dažreiz paši viens otru apdraudam, bet inficēšanās, kontaktējoties ar svešiniekiem, īstenībā ir daudz retāka. Visbiežāk tā notiek cilvēku tuvākajā lokā.

Ciemošanās un čupošanās vienam ar otru ir īstā vieta, kur var iegūt vai nodot tālāk vīrusu.

Šādās situācijās mēs parasti neievērojam 2 metru distanci vienam no otra, pieļaujot, ka mūsu sarunas biedri nav inficēti, jo neizskatās slimi, vai vienkārši tāpēc, ka mēs viņus labi zinām. Taču ne vienmēr inficētajiem cilvēkiem ir simptomi un viņi zina par to, ka ir inficēti, bet smagi saslimst un slimnīcā nonāk parasti tas, kura organisms ir vājāks. Principā var teikt – ciemošanās laikā, kad vīruss turpina izplatīties sabiedrībā, ir loterija, kurā, paši nenojaušot, apdraudam savu tuvāko".

VM aicina tuvākajās nedēļās neriskēt ar visu kopā sasniegtajiem vīrusa izplatības stabilizācijas panākumiem, lai pēc iespējas drīzāk varētu uzskatīt situāciju par labi kontrolētu un varētu atsākt pakāpenisku dažādu ierobežojumu mazināšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas