Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

VM lūgs piešķirt 1,74 miljonus eiro aizsardzības līdzekļu pret Covid-19 iegādei

Lai iegādātos nepieciešamos aizsardzības līdzekļus pret Covid-19, Veselības ministrija (VM) lūgs piešķirt 1,74 miljonus eiro no līdzekļi neparedzētiem gadījumiem, liecina uz otrdienu sagatavotie valdības sēdē izskatāmie rīkojuma projekti.

Lai papildinātu valsts materiālās rezerves, iegādājoties nepieciešamos aizsardzības līdzekļus un pretinfekcijas līdzekļus, kas nepieciešamas saistībā ar koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 uzliesmojumu, ir nepieciešams piešķirt VM kopumā 1,74 miljonus eiro. Minēto līdzekļu apjoms tika noteikts pirmdienas Krīzes vadības padomes sēdē, kurā tiks apspriesta aktuālā situācija ar Covid-19 vīrusa izplatību un nepieciešamajiem pasākumiem turpmākai rīcībai.

No minētajiem 1,74 miljoniem eiro 1,17 miljoni eiro tiks izmantoti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD), lai iegādātos nepieciešamos aizsardzības līdzekļus un pretinfekcijas līdzekļus par 111 348 eiro un lai nodrošinātu medicīnas aprīkojumu, vienreizējos individuālos aizsardzības līdzekļus un medikamentus par kopējo summu 196 493 eiro.

No tiem 752 301 eiro tiks novirzīti Eiropas Savienības (ES) kopējā iepirkuma nodrošināšanai, savukārt 116 088 eiro tiks izmantoti, lai segtu papildu NMPD brigādes izveides izmaksas.

Attiecībā uz ES kopējo iepirkumu, VM norāda, ka 337 590 eiro tiks virzīti kombinezonu iegādei, savukārt 175 692 eiro aizsargbrillēm un 111 005 eiro respiratoriem. Vienlaikus ES kopējā iepirkumā ietilpst ūdensizturīgu halātu, apavu apvalku, operāciju masku un vienreizējo cimdu iegāde.

Savukārt 566 190 eiro no kopējā finansējuma tiks piešķirti Nacionālajam veselības dienestam, lai nodrošinātu reaģentu komplektu iegādi Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcai par 314 960 eiro, kas ir nepieciešami analīžu veikšanai. VM informē, ka esošā Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) kapacitāte dod iespēju veikt 200 izmeklējumus dienā. Paaugstinot centra kapacitāti, būs iespējams veikt ap 550 izmeklējumiem diennaktī, ko būs iespējams realizēt, pārorganizējot darba procesus.

Vienlaikus tiks iepirkti arī neinvazīvās ventilācijas iekārtas reģionālajām slimnīcām par kopējo summu 76 230 eiro. Savukārt atlikusī summa, proti, 175 000 eiro tiks virzīti, lai iegādātos CO2 eliminācijas filtrus un citokinīnu filtrus.

VM skaidro, ka minētie 175 000 eiro nepieciešami mākslīgās plaušu ventilācijas un neinvazīvās plaušu ventilācijas aparatūras nodrošināšanai pacientiem ar smagām pneimonijām. Ņemot vērā minēto un pieaugot pacientu skaitam, esošās aparatūras skaits ir nepietiekams, nepieciešams iegādāties CO2 eliminācijas filtrus un citokinīnu filtrus, kas ir vajadzīgi, lai iekārta darbotos kvalitatīvi.

Kā ziņots, jaunais koronavīruss pirmo reizi konstatēts 2019.gada decembrī Ķīnā. Kopš tā laika tas reģistrēts vēl vairākos desmitos valstu. Latvijā nav apstiprināts neviens saslimšanas gadījums ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19.

Tomēr jaunais koronavīruss ceturtdien tika konstatēts Igaunijā, bet piektdien – arī Lietuvā un Baltkrievijā. Igaunijā konstatētajā gadījumā saslimušais Irānas pilsonis uz Tallinu bija ceļojis caur Rīgu. Visos šajos gadījumos inficētās personas kaimiņvalstīs ieradušās no vīrusa skartajām valstīm un teritorijām, konkrētajos gadījumos – no Irānas un Itālijas.

Latvijā no 28.februāra īpaši piesardzības pasākumi ir attiecināti uz personām, kuras ir atgriezušās no Itālijas Lombardijas, Veneto, Emīlijas-Romanjas, Pjemontas apgabaliem, Japānas, Singapūras, Dienvidkorejas, Irānas un Ķīnas.

Personām, kuras ir atgriezušās no minētajām teritorijām un kurām 14 dienu laikā pēc atgriešanās ir parādījušies viegli saslimšanas simptomi – paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, – ir jāzvana uz 113.

Pie personām ar vieglas elpceļu infekcijas pazīmēm vienas dienas laikā dosies ārstniecības persona, kura paņems analīžu materiālu laboratoriskai pārbaudei, bet pati persona paliks mājās. Ja personai būs smagas elpceļu infekcijas pazīmes, tostarp apgrūtināta elpošana, NMPD šo personu nogādās stacionārā.

Par izmeklējumu rezultātiem laboratorija informēs pacientu un SPKC. Persona informāciju par izmeklējumu rezultātiem saņems 24 stundu laikā.

Ja izmeklējumu rezultāti uz infekciju būs negatīvi, personai tiks noteikts mājas režīms līdz pilnīgai slimības pazīmju izzušanai. Pēc telefoniskas saziņas ģimenes ārsts izsniegs darbnespējas lapu. Ja izmeklējumu rezultāti apstiprinās saslimšanu ar Covid-19 NMPD pacientu nogādās Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā vai Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcā.

Saslimšanas gadījumā SPKC uzsāks epidemioloģisko izmeklēšanu un apzinās iespējamās kontaktpersonas, kas varētu būt bijušas saskarsmē ar saslimušo.

NMPD brigādes, kas dodas paņemt analīžu materiālus laborotorai izmeklēšanai, strādā katru dienu no pulksten plkst.8 līdz plkst.22, un uz šo brigāžu darbu netiek attiecināti Ministru kabineta noteikumos noteiktie NMPD brigāžu ierašanās laiki uz izsaukumiem dzīvībai bīstamās situācijās. Analīžu materiālu piegāde laboratorijai notiek atkarībā no brigādei izstrādātā loģistikas maršruta un darba apjoma.

Kā uzsver SPKC, darbinieki, kas ieradušies no Covid-19 infekcijas skartajām teritorijām un kuriem nav akūtas augšējo elpceļu infekcijas slimības pazīmes (paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, apgrūtināta elpošana), var turpināt savas ikdienas gaitas un veikt savus darba pienākumus. Šīm personām tiek rekomendēts novērot savu veselības stāvokli 14 dienas kopš izbraukšanas brīža no infekcijas skartās teritorijas, tai skaitā, veicot ķermeņa temperatūras mērīšanu divreiz dienā.

Tomēr, ja darba devējam pastāv bažas, ka darbinieks var radīt risku citu darbinieku un klientu veselībai, kā papildus pasākums tiek rosināts apsvērt darbu no mājām.

SPKC aicina veselības aprūpes iestāžu darbiniekus, sociālās aprūpes iestāžu darbiniekus un izglītības iestāžu darbiniekus un bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējus, ja ir apmeklētas infekcijas skartās teritorijas, īpaši sekot savam veselības stāvoklim un nedoties uz darbu pat ar nenozīmīgām elpošanas ceļu infekcijas pazīmēm. Tāpat centrs aicina darba devējus izvērtēt darbinieku komandējumu plānus un rūpīgi izvērtēt to nepieciešamību uz kādu no Covid-19 infekcijas skartajām teritorijām.

Covid-19 infekciju izraisošais koronavīruss izplatās, tieši kontaktējoties ar inficētu personu, ar sīkiem pilieniem, kas rodas inficētajai personai runājot, šķaudot vai klepojot, kā arī netieša kontakta ceļā, pieskaroties virsmām un priekšmetiem, kas piesārņoti ar elpceļu izdalījumiem.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

>:-)
&
Savējie jau ieņēmuši zemo startu, NO BUDŽETA PASMELTIES !!! Par miljonāriem nekļūs, bet katrs kādu labu žūksni pagrābs .Patīkami.
Edvins Eglitis
Sagaidu ka Veselibas ministrija iesniegs precizu atskaiti jo sie matriali un tirisanas lidzekli nav nemaz dargi. Drosvien Vinkele un vinas bande piesavinas sos lideklus 1.74 miljonu par ko ??? ludzu paskaidro un pamato
īsi
ī
Lidsabiedrības Lufthansa, Swiss, Austrian Airlines, Brussels Airlines un Eurowings samazina lidojumu skaitu uz Itāliju "atbilstoši pieprasījuma kritumam". easyJet atceļ 500 reisus uz Itāliju. WizzAir atceļ 547 reisus uz Itāliju.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas