Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

VM mobilizē dienestus iespējamam AH1N1 uzliesmojumam

Veselības ministrija (VM) aktualizējusi visu medicīnas dienestu gatavību iespējamam jaunās gripas AH1N1 uzliesmojumam Latvijā. Lai runātu par pretvīrusu medikamentu nodrošinājumu valstī, otrdien VM notiks sanāksme, kurā piedalīsies zāļu lieltirgotavu un ražotāju pārstāvji.

Tostarp ministrija lūgusi ģimenes ārstus nodrošinot elastīgus un pagarinātus pieņemšanas laikus akūtajiem pacientiem, paplašināt mājas vizīšu skaitu, kā arī nodrošināt iespējas pacientiem saņemt konsultācijas pa tālruni, vēsta BNS.

Lai runātu par pretvīrusu medikamentu nodrošinājumu valstī, otrdien Veselības ministrijā notiks sanāksme, kurā piedalīsies zāļu lieltirgotavu un ražotāju pārstāvji.

Taču jāuzsver, ka, lai tiktu pasludināta gripas epidēmija, valstī saslimušo skaitam vienas nedēļas laikā jāsasniedz vairāk nekā 2000 pacientu. Šāds saslimušo skaits pašlaik Latvijā vēl nav reģistrēts.

Kopumā ar jauno gripas vīrusu saslimušo skaits Latvijā pieaudzis līdz 89 cilvēkiem, 52 jauni gadījumi tika atklāti pagājušās nedēļas laikā, liecina jaunākie dati.

Jau rakstījām, ka šorīt no jaunās gripas vīrusa izraisītajām komplikācijām mirusi aptuveni 50 gadu vecā paciente, Dienai apstiprināja Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Ieva Stibe. «Pacientei bija elpošanas traucējumi, viņa bija pieslēgta pie mākslīgās elpināšanas aparāta. Pie mums visu laiku atradās intensīvās terapijas nodaļā,» stāsta slimnīcas pārstāve. Jau vēstīts, ka šai pacientei pirmajai Latvijā jaunā gripa bija norisinājusies tik smagi. Šobrīd nav ziņu, ka vēl kāds no ar jauno gripu saslimušajiem cilvēkiem būtu smagā stāvoklī.

Sieviete oktobra otrajā pusē bija viesojusies Kaļiņingradas apgabalā un tur, visdrīzāk, saslima. Nedēļu viņa ārstējās mājās, uz slimnīcu viņu atveda ātrā palīdzība, jo stāvoklis bija kļuvis kritisks. «Pacientei bija smags abpusējs plaušu bojājums jeb, vienkāršoti izsakoties, plaušas nenodrošina ar skābekli,» Diena stāstīja Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) vadītājs Jāzeps Keišs. Lai arī paciente sākotnēji esot vērsusies pie ģimenes ārsta, kļūda esot bijusi tā, ka netika nozīmēta atbilstoša terapija. «Antivirālie medikamenti, piemēram, Tamiflu, ir jānozīmē jau pirmajā dienā,» skaidro LIC vadītājs.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā ārstējas pieci bērni, no kuriem četri pusaudži. Divus varētu šodien izrakstīt no slimnīcas, Dienai sacīja slimnīcā. Nevienam no viņiem slimība nav  noritējusi smagā formā.  

LIC aicina iedzīvotājus apsvērt ceļošanas nepieciešamību uz reģioniem, piemēram Ukrainu, kur jaunā gripa plaši izplatījusies. Lai pasargātos no gripas, regulāri jāmazgā rokas. Ja gaidāms ceļojums uz gripas skartajiem reģioniem, profilaksei varot lietot recepšu medikamentus Tamiflu un Relenza. Sejas maskas neesot iedarbīgs veids, kā sargāties no gripas. 

Šobrīd nav pamata panikai un trauksmei par jaunā vīrusa epidēmiju, komentē Veselības ministrijā, jo saslimstība vēl ir zema. VM nebija informācijas, kāpēc sieviete nonākusi slimnīcā jau tik smagā stāvoklī. Taču ministrijas pārstāve Egita Pole norādīja, ka smagi jaunais vīruss skar cilvēkus, kuriem ir kādas hroniskas kaites. Speciālisti iesaka palikt mājās un izsaukt ārstu, ja ir aizdomas par saslimšanu; ja mājās ir slimnieks bieži jāvēdina telpas, savukārt aizsargmaska jāvalkā tikai slimniekiem. 

Jau rakstījām, ka šodien, baidoties no jaunās gripas izplatības, Latvijā slēgta viena skola.  

Latvijas Starptautiskā skola, kura atrodas Jūrmalā, Bulduros, līdz pat nākamajai pirmdienai būs slēgta, jo piektdien vienam no skolas pasniedzējiem tika diagnosticēta jaunā gripa H1N1, Dienai apstiprināja Starptautiskās Skolas direktors Lerijs Molačeks. «Mēs esam piesardzīgi, jo mums ir jābūt pilnīgi pārliecinātiem, ka mēs esam izdarījuši visu, piemēram, dezinfekcijas pasākumus skolā, lai mūsu studenti skolā neiegūtu jauno gripas vīrusu,» viņš skaidro.

Skolā mācās 190 skolēnu. Neesot ziņu, ka kādam no skolēniem būtu jaunais gripas vīruss, stāsta skolas direktors. Skolēniem šī nedēļa nenozīmēs brīvdienas, jo, kā skolēni turpināšot mācības no mājām - «virtuālajās klasēs mācīsies no attāluma». Līdz ar to mācības iekavētas viņiem nebūšot. Saslimušais skolotājs jau esot izrakstīts no slimnīcas.

Jūrmalas domes izglītības pārvaldes vadītājs Jānis Kārkliņš Dienai stāsta, ka neesot ziņu, ka vēl kāda skola Jūrmalā būtu slēgta jaunā gripas vīrusa dēļ, ko sākotnēji sauca par cūku gripu.

(papildināta ar pirmajām rindkopām)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas