Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

VM paplašina Covid-19 skarto valstu sarakstu

No sestdienas, 7. marta, tiks paplašināts jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 skarto valstu saraksts, uz kurām ir attiecināti īpaši piesardzības pasākumi. Ņemot vērā izmaiņas epidemioloģiskajā situācijā, gadījuma definīcijā jeb rīcības kārtībā pie aizdomām par Covid-19 tiek iekļauta visa Itālija. Šādu lēmumu šodien pieņēma Valsts operatīvās medicīniskās komisijas sēdē (VOMK), informē Veselības ministrija (VM).

Tas nozīmē, ka analīzes uz Covid-19 personai tiks veiktas, ja viņa būs atgriezusies no Itālijas, Ķīnas, Dienvidkorejas, Irānas, Japānas un Singapūras un 14 dienu laikā būs parādījušies gripai līdzīgi simptomi. Ņemot vērā risku saslimt, Veselības ministrija aicina cilvēkus uz šīm valstīm nedoties. Jāņem vērā arī tas, ka pēc atgriešanās no minētajām valstīm bērnam 14 dienas būs jāpavada mājās karantīnā.

Papildus VOMK lēma, ka laboratoriskas analīzes uz Covid-19 tiks veiktas visiem pacientiem ar smagiem akūtas respiratorās infekcijas simptomiem, kuri atrodas intensīvajā terapijā.

Vienlaikus, lai cilvēkiem analīžu veikšana būtu ērtāka, no rītdienas laboratorisko izmeklējumu paraugu noņemšanai aizdomu gadījumos par saslimšanu ar Covid-19 pie pacienta mājās visā Latvijā dosies Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķu brigāde vai ārstniecības personas no SIA Centrālā laboratorija. 

Iedzīvotājiem, kuriem 14 dienu laikā pēc atgriešanās no Covid-19 uzliesmojuma skartajām teritorijām parādās saslimšanas simptomi – paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, – ir jāzvana uz 113. Šādi jārīkojas arī cilvēkiem, kuri ir noteikti par kontaktpersonām ar Covid-19 infekcijas slimnieku un kuriem 14 dienu laikā parādās saslimšanas simptomi (kontaktpersonas nosaka SPKC epidemiologs). NMPD nodos izsaukumu savai mediķu brigādei vai laboratorijas speciālistam, kuri pie pacientiem uz mājām dosies ar laboratorijas automašīnu un tāpat kā NMPD mediķi lietos aizsargtērpu.

NMPD direktore Liene Cipule uzsvēra, ka, piesaistot Centrālāa laboratorijas speciālistus, analīžu paraugu noņemšana aizdomu gadījumos par jauno vīrusu kļūst efektīvāka un pacientam ērtāka. Tā iespējams nodrošināt, ka ne vien galvaspilsētā, bet visā Latvijā analīžu paraugu noņemšana tagad var notikt pacienta dzīvesvietā.

Analīžu paraugu noņemšanu pacienta dzīvesvietā veiks tad, ja Covid-19 slimībai raksturīgie simptomi nebūs izteikti. Nopietnos gadījumos analīžu veikšanai pacienti ar NMPD mediķu brigādi tiks nogādāti uz sekojošām slimnīcām: Rīgā – uz Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāru Latvijas Infektoloģijas centrs un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu, bet reģionos – Ziemeļkurzemes reģionālo slimnīcu Ventspilī, Liepājas reģionālo slimnīcu, Vidzemes slimnīcu, Daugavpils reģionālo slimnīcu un Rēzeknes slimnīcu.

Top komentāri

AirBaltic
A
Valsts aviosabiedrība, kura atrodas valsts kontrolē ir iespēja atcelt reisus no riska zonām, īpaši zinot, ka tuvojas skolēnu brīvlaiks. Zīmīgi ka tieši skolēnu brīvlaikā airBaltic lidojumus neatceļ, jo acīmredzot tie vismaz formāli ir pilni, bet pēc brīvlaika reisu skaitu samazina. Tā sakot bizness ir bizness, nekādas sociālās atbildības. Gauss kungs pelna sev bonusus. Pērn 1.3 mEUR. AirBaltic to komentē ka stratēģisku lēmumu :))), malači! Preteji to jau ir izdarījusi Lufthansa, Ryanair, SAS, Finair un citi. Kariņš stāsta kā jāmazgā rokas, kas ir korekti un kur jazvana, kas arī ir labi, bet neseko atbildīgi citu aviokompāniju piemēram. Tā ir mantrausība, pārliecība, pašpārliecība, nespēja padomāt soli tālāk? Izskatās ka sauss aprēķins! Nu var teikt skaidri - airBaltic nerīkojās kā sociāli atbildīga kompānija un valsts arī kā airBaltic galvenais akcionārs.
AirBaltic
A
Mantkārīgais AirBaltic tieši bērnu brīvlaikā lido uz Milānu tā it kā nekas nenotiek.
Swedbank
S
Šajās situācijas arī redzi un uzzini kas ir kas. Jāuzteic apdrošinātāji If un Gjensidige, kuras, kā saprotu pret klientiem kas veica apdrošināšanu pirms Eiropā izteikti parādījās Covid sedz atcelto ceļojumu izdevumus. Sociāli atbildīgi. Diemžēl šoreiz šādi nevar teikt par Swedbank. Neskatoties uz to, ka regulārais avio reiss ir atcelts un zinot kāda ir situācijaZiemeļ Itālijā Swedbank vienaldzīgi atbild - mēs jūsu ceļojuma izdevumus nevaram segt, jo Jums ir jāmeklē iespēja ka lidot ar citiem reisiem izmantojot aviobiļetes maiņu. Tā sakot, lai arī kas, savu ceļojumu nepārtrauciet un dariet ko variet, lai nokļūtu tur, kur, piemēram Lufthansa, Ryanair, SAS, Finnair un citi vairs šobrīd nelido un kur ir Covid uzliesmojums un paši itāļi aizver skolas utt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas