Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

VM rosinās ieviest cilvēku pulcēšanās ierobežojumus brīvā dabā

Veselības ministrija (VM) rosinās atļaut pulcēšanos brīvā dabā maksimums diviem cilvēkiem vai vienas mājsaimniecības locekļiem, izriet no veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) piektdien sacītā raidījumā Delfi TV ar Jāni Domburu.

Pēc viņas teiktā, tiks rosināts atļaut pucēšanos tādās vietās kā, piemēram, parkos, tostarp, dabas parkos, kā arī pludmalēs tikai diviem cilvēkiem maksimums vai vienas mājsaimniecības locekļiem. 

Ministre uzsvēra, ka Ministru kabinets ir gatavs strādāt ļoti operatīvi. "Cilvēki var jau droši sākt gatavoties (..) Negāžamies baros tais populārajās atpūtas vietās," viņa teica.

Ministres padomnieks Edgars Skvariks aģentūrai LETA sacīja, ka pašlaik ministrija ir nodevusi priekšlikumus ar premjera rīkojumu izveidotajai darba grupai, un grozījumu redakcija tiek saskaņota.

Savukārt VM pārstāve Anna Strapcāne aģentūrai LETA norādīja, ka patlaban netiek plānota Krīzes vadības padomes sēde, lai spriestu par minētajiem ierobežojumiem, tomēr netiek izslēgts, ka sēde varētu notikt šajā nedēļas nogalē.

Komentējot VM ierosinājumu, iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) ar padomnieces Beatas Jonites starpniecību aģentūrai LETA norādīja, ka neatkarīgi no ārkārtējās situācijas ierobežojuma apjoma Valsts policija arī turpmāk nodrošinās sabiedrisko kārtību un veiks kontroles pasākumus.

Katrā ziņā ierobežojumiem jābūt samērīgiem, efektīviem un laicīgiem, kā arī jēdzīgiem un izpildāmiem gan no sabiedrības puses, gan kontrolējošo dienestu puses, viņš teica. Tomēr ministrs neredz jēgu kontroles pasākumos izmantot terminu " mājsaimniecības locekļi", jo tas, viņaprāt, tikai apgrūtinās dienestu darbu.

Ministrs arī informēja, ka ārkārtējās situācijas ierobežojumu kontrolē Valsts policija atteikusies no ieslodzīto konvojēšanas, lai atbrīvotu nepieciešamos cilvēkresursus. Papildu jau esošajiem resursiem no 1.aprīļa plānots patruļām piesaistīt Valsts policijas motociklistu vienības personu distancēšanās noteikumu ievērošanas kontrolei brīvdabas objektos.

Tāpat ministrs rosinājis sadarbību ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, lai sadarbotos ar Valsts robežsardzi, kura ne tikai veic ārējās robežas kontroli, patrulēšanu un anketēšanu, bet arī imigrācijas kontroles uz iekšējām robežām.

Tāpat notiek iespējamo pasākumu koordinācija ar mobilo pakalpojumu operatoriem.

"Šobrīd strādāju pie jautājuma, lai Valsts datu inspekcija akceptētu pašizolācijai vai karantīnai pakļaujamo personu datu nodošanu no Valsts policijas uz pašvaldību civilās aizsardzības komisijām. Komisijas savukārt šos datus nodotu pašvaldības policijai un sociālajiem dienestiem, lai sekmīgāk kontrolētu ārkārtējās situācijas ierobežojumu ievērošanu," uzsvēra ministrs.

Kā vēstīts, Viņķele ceturtdien žurnālistiem pavēstīja, ka, lai cīnītos ar jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību, sākts vērtēt iespēju jau tuvākajā laikā ierobežot cilvēku pulcēšanos brīvā dabā.

Politiķe atgādināja, ka trešdien tika konstatētie pirmie pieci saslimšanas gadījumi, kad nav iespējams noteikt epidemioloģisko saikni, tādējādi valdība sākusi izvērtēt papildu drošības pasākumu ieviešanu, tostarp, ierobežojot cilvēku pulcēšanos konkrētās vietās brīvā dabā.

Viņķele ceturtdien skaidroja, ka VM tiek vērtēti citu valstu piemēri, tostarp arī Vācijas un Igaunijas, kur jau ir ieviesti stingrāki cilvēku pulcēšanās ierobežojumi. Lai gan Latvijā vēl nav tik augsts inficēto daudzums, ministrija jau savlaicīgi pievēršas tālāku ierobežojumu izvērtēšanai un potenciālai ieviešanai nākotnē, norādīja Viņķele.

Viņa norādīja, ka ministrija sazināsies ar kolēģiem ārzemēs, lai saprastu, kā darbojas un kā ir kontrolējami ierobežojumi, mudinot iedzīvotājus jau šajās brīvdienās "sākt trenēties situācijai, kad dabas parkos, jūrmalā, parkos būs ierobežojumi tam, cik cilvēku tur varēs uzturēties".

"Tas ir svarīgi, jo laiks kļūst siltāks, cilvēki dodas laukā, kur, baudot sauli, aizmirst par distancēšanās ievērošanu arī ārpus telpām," sacīja politiķe.

Veselības ministre arī skaidroja, ka valdība būtu gatava šādus ierobežojumus pieņemt arī brīvdienās. 

Līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Ir aizliegti arī visi sabiedrībai publiski pieejami svētku, piemiņas, izklaides, kultūras, sporta, atpūtas pasākumi, kas tostarp notiek naktsklubos un diskotēkās, kā arī aizliegtas sapulces, gājieni, piketi un reliģiskās darbības veikšana pulcējoties.

Tāpat ir ierobežota neorganizēta pulcēšanās kultūras, izklaides, atpūtas, sporta un reliģisko norišu vietās vairāk nekā 50 cilvēkiem vienlaikus, kā arī noteikti citi ierobežojumi.

pievienota 6.-11.rindkopa

Top komentāri

Pareizaisjautājums
P
Kā bērēs nesīs zārku 2 metru attālumā viens no otra? Vai bēriniekus arestēs jau pie vārtiem, vai kapsētā?
Medmāsa
M
Labāk ierosiniet medpersonālam veslības un dzīvības apdrošināšanu , kā tas ministriju un preža kliķei !
mmm
m
Sen jau to ne vairāk kā 50 kopā vajadzēja nomainīt pret ne vairāk par 2 cilvēkiem vienā vietā,izņemot ģimenes cilvēkus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas